Osebna rastKako najti čas zase kljub številnim obveznostim?

Kako najti čas zase kljub številnim obveznostim?

MORDA VAS ZANIMA

Imate občutek, da so vaši dnevi popolnoma natrpani s takšnimi in drugačnimi obveznostmi, zaradi kateri ste povsem zanemarili skrb za svoje duševno in telesno zdravje? Pogosto je težko najti čas zase in za tisto, kar nas zares veseli in kar napolni naše baterije. A četudi sodite med tiste, ki jim kronično primanjkuje časa, lahko s pomočjo drobnih sprememb vendarle poiščete nekaj dragocenih trenutkov, ki bodo namenjeni samo vam …

Navadite otroke na to, da jim ne morete biti nenehno na voljo

- Oglas -

Pogosto imajo še posebej velike težave s pomanjkanjem časa tisti, ki imajo majhne otroke. Četudi se odločite, da boste poskušali nekaj časa posvetiti sebi, vas lahko otroci hitro zmotijo in prisilijo, da se odpoveste svojim načrtom. Če otroci že razumejo koncept časa, si lahko pomagate s štoparicami in s podobnimi pripomočki (pri mlajših pride na primer v poštev peščena ura). Otrokom povejte, da jim boste ponovno na razpolago, ko se čas, ki ste ga določili vnaprej, izteče. Običajno so tako otroci mnogo manj nemirni, saj vedo, kdaj lahko ponovno pričakujejo vašo pozornost. Posledično bo motenj med aktivnostjo, med katero potrebujete malce miru, precej manj.

Poiščite čas samo zase

Izkoristite proste trenutke za kratke dihalne vaje

Ne glede na to, kako zasedeni ste, je v vašem dnevu zagotovo vsaj nekaj minut, ko morate na nekaj čakati, na primer v vrsti v trgovini. V takšnih trenutkih pogosto posežemo po telefonu, vendar lahko ta čas precej bolje izkoristite. Svetujemo vam, da se poskušate navaditi na to, da med čakanjem usmerite pozornost na svoj dih. Naredite nekaj zares globokih vdihov s trebušno prepono in izdihov. Za to, da užijete blagodejne učinke dihalnih vaj, ne potrebujete nujno daljših meditativnih seans, ampak so lahko tudi takšni »ukradeni trenutki« zelo dragoceni. Presenečeni boste nad tem, kako hitro vas lahko nekaj globokih vdihov in izdihov umiri in vam da moč za nadaljevanje dneva.

Preverite tudi: Joga vaje za hrbtenico – Sproščanje in pravilno dihanje

Čas zase kot obveznost, ki jo dodajte na svoj urnik

Pri oblikovanju urnika poskušajte rezervirati tudi čas, ki bo namenjen samo vam. Če boste to dojemali kot obveznost, ki ne dopušča prestavljanja, boste zagotovo precej pogosteje našli čas za dejavnosti, ki bi jih sicer najverjetneje zanemarili. Navsezadnje je čas, ki ga posvetite sebi, izredno pomemben za vaše zdravje in počutje, zato je popolnoma upravičeno, da ga dojemate kot neodložljivo obveznost.

Čas zase meditacija

Poiščite kotiček, ki bo samo vaš

- Oglas -

Pomanjkanje časa je pogosto tesno prepleteno s pomanjkanjem prostora, kjer bi imeli na voljo dovolj miru in zasebnosti. Tako je smiselno, da poskušate poiskati kotiček, kamor se boste lahko zatekli, ko boste potrebovali nekaj časa zase. Pomagate si lahko na primer s pregradnimi stenami ali zavesami. Priročni so lahko tudi kotički na podstrešju ipd. Še ena možnost pa so seveda vam ljubi kotički v naravi, ki se nahajajo v neposredni okolici vašega doma.

Začnite dan s hvaležnostjo

Preden sploh začnete razmišljati o vseh obveznostih, ki so pred vami, si vzemite nekaj minut, ki bodo samo vaše. Teh nekaj minut zagotovo ne boste pretirano pogrešali, a pozitiven vpliv, ki ga imajo lahko na preostanek dneva, je ogromen. Navsezadnje ne pravijo zaman, da se po jutru dan pozna. Odlična aktivnost za začetek dneva je na primer zapisovanje tistega, za kar ste hvaležni, v poseben zvezek ali dnevnik. To bo zbistrilo vaše misli in vam pomagalo, da se osredotočite na tisto, kar resnično šteje. Če boste temu dodali še nekaj razteznih vaj, ki bodo prebudile in poživile vaše telo, še toliko bolje. Četudi boste nato čez dan zelo zasedeni, boste zagotovo občutili pozitivne učinke jutranjih minut, ki so bile namenjene zgolj vam. 

Preverite tudi: Afirmacije za lepši začetek dneva in pozitivne misli

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×