0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaCeliakija in kronična vnetna črevesna bolezen - kakšna je povezava med njima?

Celiakija in kronična vnetna črevesna bolezen – kakšna je povezava med njima?

MORDA VAS ZANIMA

Celiakija in kronična vnetna črevesna bolezen se zdita precej povezana pojava. Tako so se raziskovalci z univerze McMaster v Kanadi lotili preučevanja, ali obstaja pri bolnikih z eno izmed obeh diagnozo povečana verjetnost, da zbolijo tudi za drugo boleznijo. Preverite, kaj so ugotovili …

- Oglas -

Pri osebah s celiakijo devetkrat večja verjetnost za KVČB

Raziskava je bila zastavljena kot sistematični pregled in metaanaliza obstoječih študij, povezanih s celiakijo in kronično vnetno črevesno boleznijo, ki je pravzaprav nadpomenka za dve različni diagnozi, in sicer za Crohnovo bolezen ter za ulcerozni kolitis. Iz objave, ki se je pred kratkim pojavila v reviji Gastroenterology, je mogoče razbrati, da obstaja v primeru celiakije povečana nevarnost za to, da oseba zboli tudi za kronično vnetno črevesno boleznijo. Glede na analizirane podatke naj bi bila verjetnost za to kar devetkrat višja kot sicer.

Težave s črevesjem

Povezava poteka v obe smeri

Ekipa raziskovalcev, ki jo je vodila gastroenterologinja Maria Ines Pinto-Sanchez, pa ni ugotovila le tega, da celiakija povečuje možnost za eno izmed kroničnih vnetnih črevesnih bolezni, ampak gre za dvosmerno povezavo. Tako obstaja tudi pri ljudeh, pri katerih je bila odkrita kronična vnetna črevesna bolezen, povečana nevarnost za to, da kasneje zbolijo še za celiakijo, le da je tu možnost vendarle nekoliko manjša kot obratni situaciji.

Raziskovalci pregledali skoraj 10.000 študij, objavljenih med letoma 1978 in 2019

Zdravniki, ki se vsakodnevno srečujejo z bolniki s kronično vnetno črevesno boleznijo in celiakijo, sicer že dolgo sumijo, da obstaja izrazita povezava med obema diagnozama. Vendar pa do zdaj še ni bilo študije, ki bi tako natančno opredelila verjetnost za to, da oseba zboli za obema boleznima. Raziskovalci so pregledali kar 9800 študij in nato za metaanalizo izbrali 65 najbolj relevantnih. Šlo je za študije, objavljene med letoma 1978 in 2019. Od tega so v 43 študijah sodelovali izključno odrasli, v 12 zgolj otroci, v 10 študij pa so bili vključeni tako otroci kot odrasli. V večini primerov je šlo za evropske študije, manjši del pa so predstavljale še študije, ki so nastale v Severni Ameriki in v Aziji.

- Oglas -

Za uspešno zdravljenje oziroma lajšanje simptomov nujna ustrezna diagnoza

Uvidi, ki jih prinaša študija kanadskih raziskovalk in raziskovalcev, bi lahko tako pomembno vplivali na obravnavo bolnikov s tovrstnimi težavami v prihodnje. To bi lahko pomenilo predvsem bolj sistematično preverjanje, ali imajo bolniki s celiakijo oziroma s kronično vnetno črevesno boleznijo morda tudi pridruženo bolezen. Od pravilne diagnoze je namreč močno odvisna učinkovitost zdravljenja. Če ostane ena izmed diagnoz (dolgo) neprepoznana, se torej s tem praviloma zmanjša uspešnost pri lajšanju simptomov.

Prebavne težave bolečine

Kaj so glavne razlike med KVČB in celiakijo?

Čeprav si kronična vnetna črevesna bolezen in celiakija delita precej skupnih značilnosti, pa gre vendarle za različni bolezni z določenimi specifikami. Znanstveniki sicer še ne poznajo natančnega razloga za razvoj Crohnove bolezni in ulceroznega kolitisa, vendar se domneva, da gre pri obeh oblikah kronične vnetne črevesne bolezni za kombinacijo genetskih dejavnikov, okužb in različnih okoljskih vplivo.

Po drugi strani naj bi bila celiakija povezana predvsem z genetskimi razlogi. Kot je znano, pa je glavni sprožilec, ki privede do hude alergijske reakcije, gluten v prehrani. Poznavanje specifičnih vzrokov za težave, s katerimi se spopada bolnik, je torej izjemno pomembno za ustrezno ukrepanje. Simptomi, ki bi se denimo sicer pripisali eni izmed kroničnih vnetnih črevesnih bolezni, so lahko tako v resnici povezani z uživanjem glutena, ki bi ga bilo seveda nujno izločiti iz prehrane, če je v ozadju zares tudi celiakija.

Preberite tudi:

.

NAJNOVEJŠE