Zdravje & prehranaNajbolj uporabni dodatki za popestritev številnih jedi

Najbolj uporabni dodatki za popestritev številnih jedi

MORDA VAS ZANIMA

Imate občutek, da so vaše jedi precej dolgočasne? Za popestritev okusa in/ali teksture ne potrebujete nujno množice nezdravih dodatkov ali pa celo popolnoma novih receptov. Če boste imeli v kuhinji na zalogi nekaj vsestransko uporabnih dodatkov, boste lahko z njimi popestrili številne jedi, ki bi bile sicer precej puste. V nadaljevanju boste našli nekaj naših predlogov za tiste sestavine, ki ne bi smele manjkati v vaši kuhinji …

Kokosovi amini

- Oglas -

V zadnjih letih je postala sojina omaka tudi pri nas zelo priljubljen dodatek pri kulinaričnih ustvarjanjih. Če iščete nekoliko bolj zdravo alternativo, pa vam svetujemo, da si priskrbite t. i. kokosove amine. Gre za omako, katere okus močno spominja na sojino omako. Kljub imenu, ki izhaja dejstva, da se izdelek pridobiva iz kokosove palme, torej omaka nima okusa po kokosu. Pomembna prednost v primerjavi s sojino omako je ta, da praviloma vsebuje precej manj soli oziroma natrija, zato pride v poštev tudi za ljudi s povišanim krvnim tlakom in pri drugih težavah, ki zahtevajo zmanjšanje vnosa soli. Čeprav je okus v osnovi podoben sojini omaki, imajo kokosovi amini rahlo maslen priokus, kar lahko poskrbi za še bolj zanimiv okus jedi. Seveda predstavljajo tudi odlično zamenjavo za tiste, ki ste morda alergični na sojo, in za ljudi, alergične ali preobčutljive na gluten, ki ga vsebujejo mnoge sojine omake.

Miso pasta
Miso pasta

Tahini

Pasta, pripravljena iz mletih, prepraženih sezamovih semen, znana kot tahini, je poleg čičerike ena glavnih sestavin priljubljenega humusa. Vendar pa lahko tahini uporabite tudi kot samostojen dodatek – na primer za obogatitev solat, kot dodatek kosmičem, kot pomako za narezano sadje ali zelenjavo, za sendviče, kot preliv za testenine, rižote itn. Tahini je skratka odlična izbira povsod, kjer želite doseči malce bolj kremast okus, ki spominja na oreščke.

Pasta miso

Osnova za izdelavo paste miso so fermentirana sojina semena. Gre za pasto, ki je najbolj znana kot sestavina istoimenske juhe. Seveda pa to še zdaleč ni edini recept, v katerem lahko uporabite pasto miso. Z njo lahko pričarate slankast okus, znan kot »umami«. Pasto lahko na primer uporabite kot marinado in kot dodatek različnim omakam, po želji tudi v kombinacijami s sestavinami, kot je že omenjeni tahini.

Javorjev sirup

Eden najbolj vsestranskih dodatkov za sladke jedi je zagotovo javorjev sirup – naravno sladilo z izjemno bogatim okusom in teksturo. Javorjev sirup je najbolj znan kot preliv za palačinke in vaflje, vendar so možnosti uporabe praktično neomejene. Uporabite ga lahko na primer tudi za kosmiče, pri pripravi različnih slaščic in celo kot dodatek kavi. Poleg tega pa javorjev sirup ni primeren le za sladke jedi. Zelo zanimiv rezultat boste dobili, če malce tega sirupa prelijete po pokovki ali če ga skupaj s kisom uporabite kot osnovo za preliv za solato, odličen pa je tudi kot glazura za popečeno zelenjavo.

Sriracha - srirača
Srirača (Sriracha)

Srirača

- Oglas -

Ljubitelji nekoliko bolj pikantnih okusov mora vsekakor preizkusiti sriračo – pekočo omako, ki izvira iz tajske kulinarike, v zadnjih letih pa jo je mogoče opaziti tudi na policah naših trgovin. Gre za omako, ki malce spominja na tabasko, pa vendar je nekoliko drugačna in samosvoja. Uporabite jo lahko seveda povsod, kjer vam poželi srce. Omako lahko preprosto pokapljate po že gotovih jedeh ali pa jo uporabite kot dodatek drugim omakam.

Različne vrste gorčice

Gorčica je seveda dodatek, ki ga je mogoče najti v večini kuhinj. Vendar pa gre običajno za klasično različico gorčice, ki je sicer zanimiva, vendar pa bi bilo škoda, če ne bi raziskali še drugih različic tega priljubljenega dodatka in eksperimentirali z gorčicami različnih barv, s t. i. dijonsko gorčico, z gorčico s celimi zrni, z različnimi začimbami in drugimi dodatki itn. Gre torej za zelo raznoliko skupino izdelkov, pri čemer ima vsaka različica nekoliko drugačen okus in teksturo. Tako lahko odkrijete povsem nove kombinacije kulinaričnih užitkov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×