0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaHipotiroza: Kako zmanjšano delovanje ščitnice vpliva na druge organe?

Hipotiroza: Kako zmanjšano delovanje ščitnice vpliva na druge organe?

MORDA VAS ZANIMA

Hipotiroza je motnja delovanja ščitnice, s katero se sooča vse več ljudi, še posebej žensk. Gre za zmanjšano oziroma upočasnjeno delovanje ščitnice, ki se sprva kaže v obliki precej neizrazitih simptomov, sčasoma pa se lahko simptomi okrepijo in močno znižajo kvaliteto življenja. Zmanjšano delovanje ščitnice ima namreč negativen vpliv na praktično vse organe oziroma organske sisteme v telesu.

- Oglas -

Srčno-žilni sistem

Nezadostno izločanje ščitničnih hormonov lahko močno zniža krvni tlak, obenem pa upočasni srčni utrip. Nezdravljena hipotiroza tako med drugim poveča tveganje za otrdevanje arterij, znano tudi kot ateroskleroza, in celo za srčni napad. Poleg tega pa imajo ljudje, katerih ščitnica ne deluje tako, kot bi morala, pogosto tudi težave s holesterolom.

Živčni sistem

Zelo pomembno je, da se hipotiroza diagnosticira čim prej, kar pomeni tudi zgodnji začetek zdravljenja. Na dolgi rok lahko namreč zmanjšano delovanje ščitnice prizadene tudi vaš živčni sistem oziroma periferno živčevje. Posledično lahko pride do nenavadnih občutkov v posameznih delih telesa (na primer žgečkanje, otopelost okončin, občutek šibkost ali pekoča bolečina).

Hipotiroza in možgani

Precej pogosta simptoma hipotiroze sta tudi neurejene misli oziroma zmedenost in povečana utrujenost. Zmanjšano delovanje ščitnice ima namreč lahko tudi negativen vpliv na vaše možganske funkcije. Sprva blagi simptomi lahko privedejo do hujših težav s spominom, težave pa vam lahko začne povzročati že opravljanje najosnovnejših zadolžitev. Znano pa je tudi, da obstaja zelo visoka korelacija med hipotirozo in depresijo, ki jo nakazujejo številne znanstvene študije. Pri ljudeh s hipotirozo obstaja tako povečana verjetnost, da zbolijo tudi za depresijo.

- Oglas -

Prebavni sistem

Zaradi hipotirorize se vaš metabolizem močno upočasni, ovirana pa je tudi tvorba ključnega želodčnega hormona, imenovanega gastrin. Nizka raven gastrina lahko povzroči težave z zgago, razjede, napihnjenost in vnetja v telesu, pride pa lahko tudi do hitrega naraščanja telesne teže.

Kosti

Nezadostno delovanje ščitnice povečuje tudi možnost za pogoste zlome kosti. Hipotiroza sicer sama po sebi ne povzroča zmanjševanja kostne gostote, vendar pa lahko do tega pojava pride zaradi uživanja previsokega odmerka nadomestnih hormonov. To je tudi eden od razlogov, zaradi katerih je pomembno, da v primeru diagnosticirane hipotiroze redno opravljate krvne preiskave oziroma testiranje vrednosti hormonov. Tako bo lahko vaš zdravnik po potrebi prilagodil odmerek zdravil, ki jih jemljete.

Koža in lasje

Simptomi mnogih kožnih bolezni so lahko podobni simptomom hipotiroze, zato lahko včasih mine kar precej časa, preden se postavi ustrezna diagnoza. Med drugim lahko hipotiroza povzroči večjo občutljivost na nizke temperature in težave z zelo suho kožo. Včasih so lahko tudi krhki in lomljivi nohti znak zmanjšanega delovanja ščitnice. Pri mnogih ljudeh s hipotirozo pride do prekomernega izpadanja in tanjšanja las, redčiti pa se lahko začnejo celo obrvi.

Trebušna slinavka

Tako ščitnica kot trebušna slinavka sta del endokrinega sistema v našem telesu, zato je delovanje obeh žlez pogosto močno povezano. To pomeni, da lahko nepravilno delovanje trebušne slinavke privede tudi do težav s ščitnico, seveda pa velja tudi obratno. Posledično imajo včasih bolniki s hipotirozo in z drugimi motnjami delovanja oziroma boleznimi ščitnice tudi težave z uravnavanjem krvnega sladkorja.

NAJNOVEJŠE