Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.
Ekologija & okoljeNa majhnem otoku sredi Pacifika našli več kot 17 ton plastičnih odpadkov!

Na majhnem otoku sredi Pacifika našli več kot 17 ton plastičnih odpadkov!

MORDA VAS ZANIMA

Koralni otok Henderson sredi Pacifiškega oceana je neposeljen, zaradi česar bi marsikdo pričakoval, da tam vlada idilično vzdušje. Čeprav ljudje otoka, ki se nahaja približno na pol poti med Novo Zelandijo in Čilem, ne onesnažujejo neposredno, pa je podoba tega koščka sveta vse prej kot rajska. Pred kratkim so namreč raziskovalci odkrili, da se je na otoku nakopičilo več kot 17 ton odpadkov, obstaja pa možnost, da je številka še nekoliko višja, saj niso mogli natančno pregledati predelov, kjer je veliko skal.

- Oglas -

Največja gostota odpadkov na celotni zemeljski površini

Ugotovljeno je bilo, da je gostota odpadkov, ki pokrivajo otok Henderson, pravzaprav najvišja na vsej Zemlji. Na kvadratnem metru površine je tako v povprečju nakopičenih 671 kosov odpadkov, kar skupaj znese več kot 37 milijonov kosov plastike. Kljub temu da se otok nahaja daleč od vsake civilizacije, ni ušel posledicam človeškega početja. Odkritje tolikšne količine in obenem tudi gostote odpadkov je dokaz, da niti najbolj oddaljeni koščki sveta niso več varni pred naraščajočo težavo, ki jo predstavlja vse večja količina plastičnih odpadkov. Morje naj bi vsakodnevno na otok naplavilo približno 3500 novih kosov plastike, zato se zdi, da bi bilo čiščenje precej nesmiselno, če ne odpravimo samega vzroka težave.

Zaradi plastike ogrožene tudi mnoge živalske vrste

Razmišljanje o vzrokih, zaradi katerih je otok Henderson danes najbolj onesnažen del sveta, nas hitro pripelje do podatka, da se letno proizvede več kot 300 milijonov plastike, pri čemer večina ni reciklirana. Ker plastika načeloma ni razgradljiva, obenem pa plava na vodi, obstaja veliko tveganje za še večjo onesnaženost oceanov v prihodnosti. Hkrati pa predstavljajo plastični odpadki ogromno nevarnost za različne živalske vrste, saj se lahko s plastičnimi kosi zadušijo ali jih pomotoma pogoltnejo, plastika pa ovira tudi njihovo gibanje. Po podatkih znanstvenikov naj bi pri več kot 200 živalskih vrstah obstajalo povečano tveganje, da zaužijejo delce plastičnih odpadkov, kar lahko vpliva tudi na izumiranje določenih vrst.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×