0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAjurvedski recepti proti nespečnosti

Ajurvedski recepti proti nespečnosti

MORDA VAS ZANIMA

Med poglavitnimi razlogi za nespečnost so slabe spalne navade in visoka količina stresa. V ajurvedi težave z nespečnostjo povezujejo z vato, ki ni v ravnovesju. Preverite nekaj preprostih nasvetov, s katerimi si lahko pomagate do bolj kakovostnega spanca.

  1. Uro in pol, še bolje dve uri, pred spanjem ugasnite vse monitorje. Modra svetloba, ki jo oddajajo elektronske naprave namreč moti proces spanja.
  2. Vsaj dve uri in pol pred spanjem pojejte večerjo, da se ta lahko prebavi, še preden se odpravite v posteljo, saj se vaše telo v nasprotnem primeru osredotoči na presnovo hrane in ne na počitek. Uravnotežena prehrana ohranja vato v ravnovesju. Če uživamo obroke ob nepravem času, zlasti pozno zvečer, če jemo težko mastno hrano, si kvarimo vato in tako povzročimo motnje spanja. Izogibajte se surovi hrani in mrzlim pijačam.
  3. Pred spanjem se izogibajte preveč težkih oblik telesne aktivnosti, saj želite telo počasi pripraviti na počitek. Izognite se preveliki obilici dela, težki športni aktivnosti itd.
  4. Pred spanjem si pripravite topel kozarec začinjenega mleka. V vročo skodelico mleka dodajte katerokoli od naštetih začimb: kardamom, ingver, cimet, ashwagandha.
  5. Pred spanjem začnite preprosto meditacijo. Ni potrebno, da gre za dolgotrajno meditiranje. Poskusite samo nekaj časa sedeti v miru in tišini. Pet minut pred spanjem namenite tudi globokemu dihanju ali celo dihalnim vajam. Če ste domači z jogijskimi položaji, se namestite v savasano ali položaj trupla.
  6. Poskusite z blagodejno masažo. Poskusite zmasirati celotno telo z mandljevim oljem. Pred vročo prho si vzemite čas in temeljito zmasirajte celo telo z močnimi potezami in krožnimi gibi, da se bo olje resnično vpilo v kožo. Pred spanjem pa si lahko privoščite tudi masažo nog, ki bo blagodejno vplivala na vaše počutje in spanje.
.

NAJNOVEJŠE