Kardamom – univerzalna začimba

Kardamom (Elettaria cardamomum) prištevamo med najstarejše in najdragocenejše začimbe. Ima več kot 5000-letno zgodovino. Njegova domovina je jugozahodna Azija; na Javi, Šri Lanki, Tanzaniji, Vietnamu, Papui Novi Gvineji, Gvatemali in drugih tropskih predelih ga danes gojijo v nasadih, divje pa raste v deževnih gozdovih južnoindijske države Karnataka, predvsem na hriboviti planoti Zahodni Gati, ki ji pravijo tudi Kardamomovo gričevje.

V Evropo so ga prinesli po karavanških poteh. Vikingi, ki so pluli med 8. in 11. stoletjem, naj bi ga po morju iz Konstantinopla (današnji Istanbul) prenesli v svojo domovino Skandinavijo, kjer je do danes zelo priljubljena začimba.

Kardamom

Koliko od vas razume vse prednosti čarobne začimbe kardamoma? Zelo malo, kajne? Tokrat boste izvedeli, zakaj ga boste od sedaj naprej uporabljali vsak dan.

Kardamom je bratranec začimbe ingver, saj izvirata iz iste vrste družine začimb. Rastlina zraste do približno dvajsetih metrov, listi so vijolične barve, začimbo pa pridelujejo iz plodov. Kardamom je ena izmed sestavin zloglasnega curryja in velja kot pravi afrodiziak. Ni čudnega, da je tretja najdražja začimba na svetu, takoj za vaniljo in žafranom. Kot zanimivost, vam sporočamo, da ga uporabljajo tudi pri ayuverdi in njenemu tipu zdravljenja.

Kaj pa zdravje?

Kardamom ima mnogo pozitivnih vplivov na zdravje. Ima antiseptične lastnosti, pomaga pri prebavi, pomaga pri napetem trebuhu, zdravi zadah iz ust, deluje proti depresiji, ima moč, da z njim lahko shujšate, uničuje proste radikale, krepi koncetracijo, pozitivno vpliva na boleče in razboleno grlo, pomaga pri krčih in ima lastnosti diuretika. Pri tem opozarjamo, da ni priporočljiv za nosečnice in matere, ki dojijo.

Uporabljamo ga kot začimbo, kot čaj, v varianti eteričnega olja in tudi žganja. Dodate ga tako tako slanim kot sladkim jedem.

Vsestranski kardamom

Kardamom deluje proti vnetjem, oživlja in zmanjšuje meteorizem, pospešuje uriniranje, stimulira um, krepi srce in vzbuja občutek radosti. V tradicionalni indijski medicini velja za enega boljših stimulatorjev prebave, ki je v nasprotju s črnim poprom, gorčico, hrenom, česnom in čebulo popolnoma varen, saj ne izzove razdraženja sluznice ust in želodca. Indijski zdravniki ga priporočajo pri bruhanju, kolcanju in zgagi. Tudi korejska medicina priporoča kardamom kot aromatično želodčno sredstvo pri zastoju hrane, slabi prebavi in v nosečnosti. V tradicionalni medicini Indije in Kitajske je kardamom znan že več kot tri tisoč let. Uporablja se kot sredstvo za zdravljenje dihalnih bolezni, vročine, bolezni sečil in prebavil.

Hipokrat je priporočal jemanje kardamoma pri kašlju, želodčnih bolečinah, spazmah, živčnih motnjah, nezmožnosti uriniranja in pri pikih insektov. Uporaba kardamoma pri duševnih boleznih in depresiji čedalje bolj privlači pozornost sodobne psihiatrije. Dodajanje kardamoma v mleko nevtralizira njegovo značilnost, da ustvarja sluz in nevtralizira tudi učinek kofeina v kavi. Kardamom ni priporočljiv za ljudi, ki imajo čir na želodcu in dvanajsterniku.

Kardamom začimba

Ljudska medicina in sodobna znanost

Kardamom sta hvalila tudi največja zdravnika starih časov, Hipokrat in Dioskorides, do danes so o njem ohranjeni zapisi iz starodavnih vedskih besedil. Med zdravilci in izvajalci starokitajske medicine velja kardamom za zel za spodbujanje prebave in kot krepčilo za telo in duha. Odpravlja menda krče, varuje poškodovano želodčno sluznico, spodbuja proizvodnjo želodčnih sokov in izločanje žolča.

Učinek kardamoma kot poživila je dobro znan med zdravilci. Podobno kot kofein podpira presnovo možganov in spodbuja koncentracijo, pa vendar je njegovo delovanje bistveno drugačno od kofeina. Pitje močne kave povzroča pospešen utrip srca, kardamom pa ravno to neprijetnost odpravlja! Odlična čajna mešanica proti napenjanju, ki dvigne trebušno prepono in olajša srčne težave (strokovnjaki jim pravijo Roemheldov sindrom), vsebuje tele sestavine:

  • 20 g kardamoma
  • 20 g kumine
  • 20 g sladkega janeža.

Pripravimo ga tako, da semena stremo, prelijemo z 250 ml vrele vode, jih pokrijemo in pustimo stati 10 minut, nato čaj precedimo. Po potrebi spijemo skodelico. Ravno zaradi preprečevanja močnega, neprijetnega bitja srca Arabci in Indijci, v Evropi pa predvsem Skandinavci dodajajo kavi na skodelico za noževo konico sveže mletega kardamoma. Takšna kava ima polno aromo in je boljša za uživanje.

Raznovrstna uporaba

V Evropi je največja porabnica kardamoma Skandinavija (za kavo), v Nemčiji in Rusiji pa ga uporabljajo za pripravo pikantnih kolačev, drobnega peciva, kruha in občasno celo hamburgerjev in mesnih štruc.

Z na grobo zdrobljenimi plodovi lahko odišavimo riževe jedi, poširane in dušene jedi ter zelenjavno-mesne jedi. Indijci dodajajo cele plodove za pripravo počasi dušenih mesnih jedi (korma) in kremasti omaki, ki jo pripravijo iz goste tekočine za mariniranje.

Kardamom oplemeniti okus pečenim jabolkom, hruškam in sadnim solatam. V sladicah se dobro dopolnjuje z okusom pomaranč in kave, pečeni raci daje omamen vonj in pripomore k boljši prebavi tega mastnega mesa. Nepogrešljiv je pri pripravi raznih marinad, pri pripravi pikantnih pijač iz sadja in vina. Zanimiv vonj da tudi tekočinam za vlaganje in razsolom, predvsem za slanike. V Indiji je nepogrešljiva začimba pri pripravi pilava. Indijske pilave začinjajo z nezmletimi začimbami, ki jih dodajo rižu malo pred koncem kuhanja. Med temi začimbami nikoli ne smejo manjkati zeleni kardamomovi plodovi, cimet v kosih, klinčki, kumina in zrna črnega popra.

Zeleni kardamom je pomembna sestavina curryja v prahu, etiopske začimbne zmesi berbere, masale, pilavov, indijskega riževega pudinga – kheera in kašaste zmesi zhug. Dobro se poda hruškam, jabolkom, pomarančam, stročnicam, topinamburju in večini druge korenaste zelenjave. Dopolnjuje se pa s cimetom, čiliji, ingverjem, jogurtom, kavo, klinčki, koriandrovimi semeni, kumino, paprikami, poprom in žafranom.

Recept za čaj

V hladnim dneh si pripravite dotičen čaj in pogrel vas bo kot močno poletno sonce. V vrelo vodo (pol litra do liter) dajte tri žlice kardamoma, ščepec cimeta in ingverja. Pustite, da se zadeva malce ohladi, nato pa dodajte prav toliko mleka in pustite stati dodatnih pet minut. Na zdravje! Mešanici lahko dodate tudi malo medu in vanilje ali pa kavo (in si tako privoščite zimsko različino latte macchiatta).

Ne zamudite zanimivih vsebin:

DELI
Kaja Kovič
Nepoboljšljiva optimistka, ki ve, da se za boljši jutri začne delati že danes.