0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAjurveda nas uči, kaj je popolno zdravje

Ajurveda nas uči, kaj je popolno zdravje

MORDA VAS ZANIMA

Ajurveda je način zdravljenja in življenja, ki človeka obravnava kot celoto. V skladu z njenimi načeli na naše zdravje prispeva čisto vsak vidik življenja. Na nekatere dejavnike je mogoče uspešno vplivati (na primer na prehrano), na druge pa nimamo nobenega vpliva (na primer na vreme).

- Oglas -

Vendar pa je pri čisto vsakem dejavniku mogoče kaj spremeniti in vsaj nekoliko izničiti njegov vpliv. Zavedati se moramo, da nobene spremembe ni mogoče narediti čez noč. Ajurveda zagovarja, da je najboljša pot do dolgoročnih pozitivnih sprememb počasna, a vztrajna.

Po načelih ajurvede naše počutje odraža naše notranje zdravstveno stanje. Dobro zdravje dosežemo z vzdrževanjem naše edinstvene kombinacije doš, z uravnovešenim stanjem agnija (prebavnega ognja), sedmih tkiv, treh sistemov izločanja (urina, potenja in blata), prav tako pa je zelo pomembno tudi ravnovesje uma, čutov in zavesti.

Ajurveda

- Oglas -

Če želimo  poskrbeti za celostno zdravje in dobro počutje, moramo vsak dan delati tudi na tem, da smo srečni ter polni ljubezni in jasnosti. Kadar doše niso v ravnovesju, pride do notranjih biokemičnih sprememb, ki lahko upočasnijo ali pospešijo naš metabolizem.

Ajurveda, doše in njihove vloge

Pita doša je tista, ki je odgovorna za vse fizične in biokemične spremembe, ki se dogajajo v našem telesu. Ti procesi omogočajo, da se snovi iz hrane spremenijo v energijo, toploto in vitalnost. Pita doša je aktivna vse naše življenje, njeno delovanje pa je še posebej izrazito v odrasli dobi. Vse dejavnosti pita doše določa prebavni ogenj ali agni. Slab agni pomeni slabo zdravje. Na delovanje pita doše močno vplivajo tako naša prehrana, način življenja, kot tudi izražanje čustev (če na primer ne izražamo čustev in jih tiščimo v sebi).

Kapha doša je odgovorna za proces izgradnje telesa. Anabolizem torej pomeni obnavljanje, rast in ustvarjanje novih celic. Kapha doša je najbolj dejavna dojenčkih, otrocih in mladostnikih. Na delovanje kapha doše negativno vpliva čezmerno uživanje mlečnih izdelkov ter hladnih in mastnih živil.

Vata doša uravnava molekularno smrt, najbolj aktivna pa je v starosti. Ajurveda se zaveda, da je katabolizem sicer uničevalna, ampak nujna stopnja metabolizma. V tem procesu se večje molekule razgradijo v manjše. Delovanje vata doše najbolj moti čezmerno uživanje solat in pokovke, nanjo pa slabo vpliva tudi preveč telesne dejavnosti – ta lahko poviša vato in zmoti naše zdravje.

- Oglas -

Hiter in včasih kar malo hektičen način življenja popolnoma negira splošne smernice zdravega prehranjevanja, ki jih priporoča ajurveda. Veliko ljudi dela ves dan, čez dan si ne vzamejo časa za redne obroke, zvečer pa sestradani planejo na vse, kar vidijo pred sabo. Poleg prenajedanja ajurveda odsvetuje tudi, da spet jemo že kmalu po obroku, da jemo, kadar nas muči zaprtje, da jemo, ne da bi bili zares lačni, da jemo pod vplivom čustev, da uživamo nepravilne kombinacije živil. Prav tako ni priporočljivo, da med obroki pijemo preveč vode ali pa da ne pijemo nič. Po načelih ajurvede prav tako ni optimalno, če sadje ali sadne sokove uživamo med obroki.

Ob vsem tem pa moramo imeti pred sabo jasen cilj – popolno zdravje. Kot pravi ajurveda, je zdravje harmonija vseh telesnih funkcij. Ko smo zdravi, smo resnično popolnoma srečni in zadovoljni s svojim življenjem. To so področja, ki jih moramo resnično ves čas negovati. Zdrava prehrana je le del mozaika. Posameznik mora poskrbeti še za dovolj gibanja, za celovito sprostitev in razbremenitev organizma skozi prečiščevanje organizma. Le na tak način si bomo zagotovili popolno zdravje.

.

NAJNOVEJŠE