0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPapaja – čarobni sadež obnavlja naše telo

Papaja – čarobni sadež obnavlja naše telo

MORDA VAS ZANIMA

Papaja je zagotovo posebna vrsta sadja, saj edina vsebuje vse elemente, ki so potrebni za delovanje in obnovo našega telesa. Vsebuje veliko kalija, kalcija, magnezija in železa, v njej najdemo ogromno beta karotena, vitamina C ter vitaminov B-kompleksa.

- Oglas -

Papaja raste v vlažnih tropskih predelih sveta, drevesa pa zrastejo od 3 do 4 metre visoko. Sadež papaje je jajčaste oblike, njegovo meso pa čudovite oranžne barve in zelo sočno. Peške, ki se nahajajo v osrednji vdolbini sadeža, niso užitne. Papaja vsebuje papain, encim, ki razgrajuje beljakovine ter skrbi za njihovo hitrejšo prebavo in presnovo. Papaja prav tako krepi telesne sluznice, čisti sečne poti, krepi mišice, skrbi za boljši pretok in nam pomaga do splošnega boljšega počutja.

Papaja

Papaja je prava vitaminska bomba

V papaji najdemo ogromno vitamina A, C in B5. Kot smo že omenili, se v papaji nahaja tudi encim papain, ki deluje podobno kot bromelain v ananasu – razgrajuje maščobe in je zato lahko učinkovita pomoč pri hujšanju. Papain sodeluje tudi pri nastajanju prebavnih encimov, izboljšuje beljakovinsko razmerje v celicah ter krepi srce in ožilje.

- Oglas -

Največ papaina je v nezrelih plodovih ter semenih in listih. Ker papain ubija črevesne parazite, domačini po obroku vedno prežvečijo še kakšno seme ali list. Tudi Alfred Vogel je svetoval, da če bomo prežvečili žličko semen, se bomo rešili vseh črevesnih zajedavcev in črevesnih okužb. Ker pomaga prebavljati beljakovine, papaja ugodno vpliva tudi na delovanje trebušne slinavke. Alfred Vogel je uživanje papaina priporočal tudi sladkornim bolnikom, saj ta encim pomaga pri predelavi maščobe in beljakovin ter spodbuja delovanje prebave.

Papajino drevo

S pomočjo papaje in zelenega čaja lahko preprečimo sladkorno bolezen

Raziskovalci z Univerze na Mauritiusu so ugotovili, da naj bi zeleni čaj in fermentirana papaja pomagala preprečiti nastanek sladkorne bolezni. Zeleni čaj naj bi preprečeval porast glukoze v krvi, medtem ko fermentirana papaja pomaga zmanjšati raven C-reaktivnega proteina in sečne kisline.

Izsledki raziskave so zelo pomembni, saj kažejo na zmanjšanje dejavnikov tveganja za nastanek sladkorne bolezni ter bolezni srca in ožilja brez jemanja zdravil.

Raziskovalci so 77 sodelujočih v raziskavi, pri katerih je obstajalo veliko tveganje za nastanek sladkorne bolezni, prosili, naj 14 tednov zapored pred vsakim od treh glavnih obrokov popijejo skodelico zelenega čaja. 78 sodelujočih pa je v enakem obdobju pred vsakim od treh glavnih obrokov popilo skodelico vroče vode. Nato so naredili dva tedna premora.

- Oglas -

Po dveh tednih so raziskovalci pri sodelujočih v raziskavi preverili vrednost različnih biomarkerjev, kot so na primer raven glukoze v krvi, raven lipidov, delovanje jeter in ledvic, vnetni procesi in delovanje imunskega sistema. Raziskovalci so ugotovili, da je zeleni čaj pozitivno vplival na obrambne funkcije organizma, poleg tega pa ni imel nobenih negativnih učinkov, kar je ravno tako zelo pomembno.

Raziskovalci pa so nato testirali še skupino 127 ljudi, pri katerih so želeli preveriti, kako pa na sladkorno bolezen vpliva fermentirana papaja. Od teh jih je 50 uživalo dva zavojčka fermentirane papaje na dan, in sicer 14 tednov, preostalih 77 pa jih je v enakem obdobju vsak dan popilo dva kozarca vroče vode. Po dveh tednih premora so raziskovalci udeležencem raziskave izmerili raven glukoze v krvi, holesterola, kreatinina in sečne kisline.

Pri tistih, ki so zaužili dva zavojčka fermentirane papaje na dan, so raziskovalci opazili številne pozitivne spremembe glede dejavnikov tveganja za nastanek sladkorne bolezni.

Izsledki te raziskave so tudi pokazali, da uživanje manjših količin fermentirane papaje lahko pomaga tudi pri boljši ustni higieni.

.

NAJNOVEJŠE