Zdravje & prehranaSuperhrana z domačega vrta

Superhrana z domačega vrta

MORDA VAS ZANIMA

Zadnje nekaj let se veliko govori o superhrani, velikokrat zraven spadajo različni komplicirani izrazi oziroma nazivi te hrane, ki izvirajo iz Amerike, Azije, Afrike… Ste pomislili, da superhrana raste tudi na bližnjem vrtičku?

- Oglas -

Superhrana je skovanka, s katerimi je prehrambena industrija zaslužila veliko denarja, saj je njena najbolj vidna značilnost visoka cena. Drži pa tudi, da je koristna za nas in naše zdravje, nas dvigne in pozdravi. V bogati ponudbi trga s funkcionalnimi živili smo zasledili izvor z različnih koncev sveta, pogosto pa pozabimo na domača superživila. Rastejo na naših vrtovih in tako prihranimo kak evro, poleg tega pa je bolj ekološko, saj ne prepotujejo tisočih kilometrov.

Superhrana z vrta

Med domača superživila spadajo regrat, koleraba, ajda, repa, brokoli, čemaž, čebula, rdeča pesa, borovnice, koprive, orehi in podobno.

Regrat je top superživilo, cenili so ga že Stari Grki. Ima ogromno vitaminov in deluje kot diuretik. Lajša težave sladkornim bolnikom, bolnikom z ledvičnimi težavami, uspešen je tudi na področju celulita in staranja.

- Oglas -

Ajda je ogljikov hidrat, ki ima kljub temu veliko proteinov, vlaknin in antioksidantov. Znižuje holesterol  v krvi in izboljšuje delovanje pljuč. Ima veliko mineralov in vitaminov.

Čebula je prava kraljica med gomoljnicami. Je naravni antibiotik in eden izmed močnejših antioksidantov. Zelo dobro vpliva na nas med prehladom, migreno, glavoboli, blaži poškodbe na koži ter vnetje ušes. Je pravi diuretik in razkužilo. Poleg vsega naštetega čisti kri in preprečuje raka.

Borovnice so sadež, ki blagodejno vpliva na celotno telo. Vsebujejo antocianin, ki daje sadežu značilno barvo. Imajo veliko antioksidantov, ščitijo nas pred rakom. Dobro vplivajo na prebavo, saj preprečujejo tako drisko kot zaprtje. Borovnice lepšajo našo kožo, lasje in nohte.

Upamo, da smo vam s člankom odprli oči, da lahko zelo zdravo hrano, polno antioksidantov in vitaminov, tudi na domačem travniku. Seveda to ne pomeni, da morate nehati uživati superhrano kot so kvinoja, chia semena, goji jagode, kokosova voda in podobno. Želimo le, da opazite bisere med živili tudi na domačih tleh.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×