Zdravje & prehranaČebula ne sme manjkati v nobeni kuhinji

Čebula ne sme manjkati v nobeni kuhinji

MORDA VAS ZANIMA

Čebula je že stoletja odlično sredstvo za zdravljenje prehlada in gripe – lahko jo uživamo surovo, pečeno, praženo ali prekuhano. Čebulo pridelujejo že 6000 let in v tem času si je popolnoma upravičeno pridobila sloves živila, ki je lahko v pomoč pri številnih boleznih. Čebula med drugim vsebuje cink, magnezij, selen, sulfide in acetilsalicilno kislino. Ugodno vpliva na  želodec, črevesje, pomaga proti napenjanju, krepi imunski sistem, spodbuja tvorbo hormonov, krepi srce in preprečuje krvne strdke.

- Oglas -

Čebula

Čebula za zdravo srce in ožilje

Čebula se dobro obnese pri različnih okužbah, deluje kot blago odvajalo, znižuje krvni tlak, bila pa naj bi tudi močan afrodiziak. Prav tako čisti kri, pomirja ter pomaga pri nespečnosti in razdražljivosti. Številne raziskave prav tako potrjujejo, kako zelo koristna je čebula pri uravnavanju ravni holesterola v krvi. Še posebej učinkovita je pri zviševanju ravni dobrega (HDL) holesterola. Raziskave so pokazale, da je pri tem še posebej učinkovita surova čebula, prav tako se bolj priporočata bela ali rumena čebula, ki imata ostrejši okus od rdeče čebule.

Čebula je prav tako naravni antikoagulant, zato raztaplja krvne strdke in skrbi za zdravo srce in ožilje. Strdki v žilah lahko motijo oskrbo s kisikom, zaradi česar začnejo propadati celice v možganih ali srčni mišici. Čebula pa močno pospeši raztapljanje strdkov, hkrati pa tudi preprečuje, da bi se celice zlepljale med sabo. Opravljene so bile že številne raziskave, s katerimi so dokazali, kako zelo pozitivno čebula deluje na zdravje našega srca in ožilja.

Ljudje, ki uživajo več čebule in česna, naj bi imeli bolj zdravo srce in ožilje. Neka indijska raziskava je na primer pokazala, da imajo ljudje, ki pogosteje uživajo ti dve živili, veliko boljšo krvno sliko, kot tisti, ki česna ali čebule sploh ne uživajo. Najboljšo krvno sliko so imeli tisti, ki so na teden zaužili približno pol kilograma čebule. Vendar tudi manj čebule ravno tako zagotavlja dobro obrambno pred vedno bolj razširjenimi boleznimi srca in ožilja.

- Oglas -

Čebula

Odličen naravni antibiotik in razkužilo

Čebula je prav tako odličen naravni antibiotik. Ta zelenjava in njeni izvlečki namreč uničujejo celo vrsto bakterij, med njimi tudi E.coli in salmonelo. Čebula deluje tudi antiseptično. Tri ali štiri minute žvečenja čebule naj bi zagotovile popolno sterilnost povrhnjice v ustni votlini. Kot zanimivost povejmo, da so sovjetskim vojakom med drugo svetovno vojno rane pogosto razkuževali kar z zmleto čebulo. Bolečina naj bi zelo hitro popustila, rane pa naj bi se tudi zelo hitro zacelile.

Čebula je s svojimi antibiotičnimi lastnostmi zelo učinkovita pri lajšanju bolečin v grlu in ob prehladu. Snovi v čebuli raztapljajo sluz v pljučih, ki ta maši in nam tako otežuje dihanje. Sluz se zahvaljujoč čebuli hitreje pomika iz pljuč v grlo in mi jo lahko izkašljamo, kar še posebej pomaga pri resnejših prehladnih obolenjih in bronhitisu.

Možnosti zdravljenja raka s pomočjo čebule

V zadnjih dveh desetletjih raziskovalci zelo vneto  preučujejo tudi možnost zdravljenja raka s čebulo. Čebula namreč vsebuje žveplove spojine, ki zavirajo rast rakavih celic. Nekatere raziskave so že pokazale, da naj bi čebula zavirala raka ustne votline na kulturah živalskih celic. Veliko raziskav se ukvarja tudi s proučevanjem sulfidov v čebuli in česnu, ki naj bi bile koristne snovi v boju proti raku.

Raziskava, ki je bila marca leta 2006 objavljena v strokovni reviji International Journal of Cancer, je pokazala, da je čebula učinkovita tudi pri preprečevanju raka na prebavilih.

Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×