0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineČiščenje krvi z rastlinami in zelišči

Čiščenje krvi z rastlinami in zelišči

MORDA VAS ZANIMA

Vsak bi moral vsaj enkrat na leto narediti kuro za čiščenje krvi, s katero se znebimo toksinov, posledično pa tudi slabega počutja in utrujenosti. Pri tem lahko uporabimo mnogo zelišč in rastlin, ki pripomorejo k boljšemu zdravju.

- Oglas -

Za čiščenje krvi lahko uporabimo pripravke iz regrata, koprive, rmana, ranjaka, čišljaka, čemaža, trpotca, jetičnika. Prvi dve rastlini poznamo vsi in sta odlični pri čiščenju krvi. Naberemo ju lahko skoraj po vseh slovenskih travnikih, pri tem pa se izogibamo tistim, ki rastejo zraven prometnih cest. Nabrani regrat in koprive po nabiranju tudi ustrezno posušimo in shranimo.

Regrat

Je ena izmed tistih rastlin, ki so pri srcu tako čebelarjem kot ljubiteljem samoniklih rastlin, saj sta njegov cvetni prah in med zelo kakovostna, užitni in uporabni pa so vsi deli rastline. Mati narava pri regratu ni varčevala, saj ga najdemo praktično vsepovsod, pozorni bodimo le na to, da se ponj odpravimo daleč stran od cest in industrijskih objektov.

Spomladi iz regratovih rozet zrastejo votla stebla, na katerih se bohotijo živo rumeni cvetovi. Dokler regrat cveti, vsak dan pojejmo do deset stebel. Najprej jih operemo, potem pa počasi prežvečimo. Stebelce je na začetku grenko, je pa krhko in sočno, podobno endiviji. Iz regratovih cvetov lahko pripravimo regratov med.

- Oglas -

Vsi deli rastline vsebujejo mlečni sok, ki ima grenek okus. Vsebuje ogromno vitaminov A, B in C ter rudnin. V njem je do pet odstotkov kalija, železo, silicij, magnezij in mangan, zato je primeren za ljudi s pomanjkanjem enega izmed naštetih mineralov. Uporablja se za čiščenje krvi, saj spodbuja presnovo in stimulativno vpliva na zdrave organe za izločanje. Regrat je priporočljiv tudi pri različnih »spomladanskih« kurah in dietah za zniževanje telesne teže in celulita, z redno uporabo pa se nam očisti tudi koža.

Kopriva in rman

Pri nabiranju listov in korenin bomo potrebovali dolgo rezilo. Korenine nabiramo zelo zgodaj spomladi ali pozno jeseni, ko so v njih še vsi sokovi. Pri izkopavanju moramo biti zelo pazljivi, da ne poškodujemo niti najmanjših koreninic ter da so te čvrste in zdrave. Cvetove nabiramo v dopoldanskem času in le tiste, ki še niso dokončno razcveteni. Seveda pa so užitni tudi popki.

Če želimo rastlino posušiti, njene dele razgrnemo na široko mrežo in postavimo v senco, da se temeljito posušijo. Tako posušene shranimo v primerno, nepredušno embalažo. Posušene cvetove pijemo kot čaj – samostojno, lahko pa ga tudi dodajamo drugim čajem. Zaprte dele cvetov (popke) lahko za nekaj časa namočimo v domače, kakovostno olivno olje. Čeprav regrat velja za pomladno rastlino, lahko njegove koristi s pravilno posušenimi deli rastlin uživamo skozi vse leto.

Kopriva

Liste koprive nabiramo maja in junija pred cvetenjem, ko je v njih največ histamina (sprošča se ob vnetnem odgovoru) in serotonina (hormona sreče). Uporabimo lahko sveže, na primer v sokovih, ali pa si iz njih pripravimo čaj. Vsebujejo veliko železa, vitamina C in B2, kalcij, kalij, fosfor, kremenčevo kislino in antioksidante (fenole in flavonoide). Korenine lahko posušimo in zmeljemo v prah. Bogate so s polisaharidi, aminokislinami, lecitinom in antioksidanti (različne fenolne spojine). Korenine in podzemne poganjke nabiramo jeseni ali zgodaj spomladi. Koprivni čaj spodbuja tek, ima krepčilno moč in zmanjša utrujenost. Sveže korenine koprive pomagajo pri težavah s prostato in s tem povezanimi težavami z uriniranjem.

Rman

Je trajnica, visoka je lahko do 50 centimetrov. Ima pokončno, čvrsto, lesnato steblo in raste iz plazeče se korenike. Ima suličaste, dlakave in izmenično nameščene, 5–12 centimetrov dolge liste. Cvetni koški so urejeni v socvetje bele do rožnate barve. Izvleček rmana deluje protimikrobno. Učinkovit je proti naslednjim mikroorganizmom: Staphylococcus aureus, Echerichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enteritidis, Candida albicans in Aspergillus niger. Ugotovili so, da ima tudi antioksidativno delovanje, saj zmanjša oksidativne poškodbe krvnih celic (eritrocitov in levkocitov), zmanjša lipidno peroksidacijo z lovljenjem radikalov. Rman deluje antiflogistično (protivnetno) in spazmolitično (proti krčem).

- Oglas -
Zelišča za čiščenje krvi

Ozkolistni trpotec

Posamezne liste ali celotno rastlino nabiramo ob času cvetenja. Ozkolistni trpotec po vsaki košnji požene znova, zato ga lahko nabiramo od maja pa vse do oktobra. Pri sušenju moramo biti pozorni, saj listi zaradi vsebujočega avkubina radi počrnijo, zato ga sušimo kar se da hitro. Posušen ima blag, prijeten vonj po travi in medu ter rahlo grenko-kiselkast okus. Gojimo ga lahko tudi na domačem vrtu.

Svež sok iz trpotčevih listov je priporočljiv za spomladanske kure, za čiščenje krvi in pospeševanje presnove. Zaradi čreslovin, ki jih vsebuje, deluje kot adstringens, zaradi sluzi pa blagodejno deluje na vnetja. Izboljša izločanje sluzi in s tem olajša izkašljevanje. Uporabljamo ga pri katarjih zgornjih dihal, vnetju sluznice ustne votline in žrela ter pri obolenjih debelega črevesa. Pogosto ga uporabljamo tudi za hitrejše celjenje ran, večkrat tudi v kombinaciji s kamilico – za izpiranje ran ali kot obloge. Strti listi in njihov sok preprečijo nastanek otekline in srbenje, zato ga lahko uporabimo tudi pri pikih žuželk.

Regratov med

 • 200 g regratovih cvetov
 • 1 l vode
 • 1 kg sladkorja
 • sok ene limone
 • ½ vaniljeve palčke

Cvetove damo v lonec in prelijemo z vodo. Zavremo in pokrijemo. Po 30 minutah tekočino precedimo, vanjo vmešamo sladkor, dodamo limonin sok in vaniljo. Zmes segrevamo približno 15–20 minut oziroma do zgoščevanja. Še vročo vlijemo v segrete kozarce, ki jih dobro zapremo.

Napitek za čiščenje krvi

Zeleni smuti proti utrujenosti

 • ½ zrele banane
 • ½ jabolka
 • ½ avokada
 • 200 ml kokosove vode
 • 3 pesti svežih vršičkov kopriv
 • 1 pest melisinih listov

Vršičke na hitro blanširamo (približno 2 minuti v vreli vodi). Precedimo in odstranimo trše dele kopriv. V mešalniku zmešamo v gladko zmes.

Čaj iz rmana in mete

 • 10 g rmana
 • 10 g mete
 • 10 g melise
 • 10 g bezgovega cvetja

Zelišča zmešamo, 1 žlico mešanice prelijemo z 250 ml vrele vode, pustimo stati 10 minut, nato pa precedimo in spijemo še vročega. Tak čaj si pripravimo 2–3-krat na dan, da očistimo organizem, pa ga pijemo 14 dni.

Sveži sok trpotca

Sveži sok trpotca uporabljamo predvsem v spomladanskih prečiščevalnih kurah. Uporaben je tudi kot podpora pri zdravljenju tuberkuloze in za krepitev vezivnih tkiv.

Čajna mešanica za čiščenje krvi

 • 50 g regratovih korenin
 • 100 g rmana
 • 100 g listov koprive

Rastline zmešamo in 3 čajne žličke mešanice prelijemo s 700 ml vrele vode. Premešamo, pokrijemo in pustimo stati 30 minut. Pijemo čez dan v manjših požirkih. Mešanico zelišč lahko pijemo tri tedne.

.

NAJNOVEJŠE