fbpx
Domov Zdravje & prehrana Najboljša živila za čiščenje krvi

Najboljša živila za čiščenje krvi

Črni trn – prva pomoč pri kroničnem zaprtju

Črni trn kot zdravilno rastlino poznamo že mnogo let. Še dandanes se uporablja pri kroničnih zaprtjih otrok in ostarelih.

Peka kruha z drožmi: Zakaj so droži vedno bolj priljubljene?

Peka kruha z drožmi postaja vedno bolj priljubljena. Droži so uravnotežen konzorcij naravno prisotnih kvasovk in mlečnokislinskih bakterij, ki živijo v sožitju.

Zdravilna energija prelita v slike

Zdravilka in slikarka Slavica Štrukelj Kokoravec iz Ljubljane že več kot dvajset let raziskuje svet energij.

Kri ima v našem telesu izjemno pomembno vlogo. Po njej se namreč do celic prenašajo hranilne snovi in kisik. Brez krvi torej ni življenja. Prav zato pa je pomembno, da skrbite za to, da se v vaši krvi ne nakopiči preveč škodljivih snovi, čemur se je v sodobnem svetu včasih težko izogniti. Vsakodnevno smo namreč izpostavljeni onesnaženemu zraku, agresivnim čistilom, kozmetičnim izdelkom ipd., h kopičenju strupenih snovi v telesu in s tem tudi v krvi pa lahko prispevajo tudi naše slabe navade, na primer uživanje večjih količin procesirane hrane ali pomanjkanje gibanja.

Česen

Na srečo pa lahko z določenimi ukrepi spodbudite proces čiščenja krvi. Pri tem si lahko zelo uspešno pomagate tudi z določenimi živili. Za ohranjanje zdrave krvi je sicer najpomembnejše, da poskrbite za zdrava jetra in ledvice. Pri naravnem čiščenju krvi pa se je smiselno osredotočiti tudi na živila s protibakterijskim in protivirusnim delovanjem.

Česen

Eno izmed najboljših živil za naravno čiščenje oziroma razstrupljanje krvi je zagotovo česen. Izsledki nekaterih študij kažejo, da lahko česen pomaga celo pri odstranjevanju delcev škodljivih težkih kovin iz krvi. Še posebej izrazit učinek naj bi bilo sicer mogoče doseči s prehranskimi dopolnili na osnovi česna, saj je tu koncentracija koristnih snovi najvišja. Poleg tega pa česen prispeva k razstrupljanju krvi tudi tako, da pomaga ščititi jetra pred strupenimi snovmi. Svetujemo vam, da česen najprej sesekljate, nato pa počakate približno 10 minut, preden ga zaužijete. Tako se bo sprostilo največ alicina, verjetno najpomembnejše zdravilne učinkovine v česnu, ki velja za enega najboljših naravnih antibiotikov.

Zelenolistna zelenjava

Pri čiščenju krvi si lahko zelo uspešno pomagate tudi z različnimi vrstami zelenolistne zelenjave, bogatega vira klorofila, ki je med drugim znan prav po tem, da pomaga prečistiti našo kri. Poleg tega pa je zelenolistna zelenjava izjemno bogata z antioksidanti, ki bodo prav tako pospešili proces razstrupljanja. Obenem veljajo mnoge vrste zelenolistne zelenjave za zelo dober rastlinski vir železa. Tako lahko več zelenolistne zelenjave na vašem krožniku pomeni tudi manjše tveganje za slabokrvnost.

Regrat

Izvleček regrata vsebuje antioksidante, ki se pogosto uporabljajo za naravno čiščenje oziroma razstrupljanje krvi. Poleg tega pa regrat vsebuje večje količine vitaminov A, B, C in K. Vsi našteti vitamini pa so zelo pomembni za zdravo kri. Pripravki na osnovi regrata se pogosto uporabljajo tudi kot naravna pomoč našim jetrom in ledvicam. Delujejo namreč diuretično, kar pomeni, da pomagajo pri odvajanju vode oziroma urina iz telesa – s tem pa tudi pri odvajanju strupenih snovi. Več si preberite tukaj.

Jabolčni kis

Obstaja ogromno možnosti za uporabo jabolčnega kisa, ko gre za podporo našemu zdravju. Med drugim si lahko z jabolčnim kisom pomagate tudi pri čiščenju krvi. V kakovostnem, nefiltriranem jabolčnem kisu najdemo snovi, ki pomagajo preprečevati pretiran razrast škodljivih mikroorganizmov in okužbe v telesu. Antioksidanti v jabolčnem kisu pa poskrbijo tudi za bolj zdrava jetra in ledvice, kar bo imelo pozitiven vpliv tudi na vašo kri.

Rdeča pesa

Tudi v pesi se nahajajo snovi, ki lahko pomagajo vašim jetrom in poskrbijo za naravno čiščenje krvi. Ko v prehrano vključimo več pese, se v jetrih poveča količina encimov, ki delujejo kot antioksidanti. Poleg tega pa lahko večje količine rdeče pese v prehrani pomagajo pri zniževanju krvnega tlaka in ravni škodljivega holesterola v krvi. Omeniti pa je treba tudi protivnetno delovanje rdeče pese oziroma snovi, ki jih vsebuje.

Kajenski poper

Za kri koristne snovi pa je mogoče najti tudi v različnih začimbah. Verjetno ena najboljših izbir je kajenski poper, ki vsebuje kapsaicin. Gre za snov z izjemno močnim protivnetnim in protibolečinskim učinkom, ki lahko pomaga tudi pri čiščenju krvi, obenem pa je kajenski poper znan tudi po tem, da pospešuje prekrvavitev.

Peteršilj

Kot je znano, je peteršilj eden najboljših naravnih diuretikov, kar je koristno tudi za prečiščevanje krvi. Zanimivo je, da naj bi tudi peteršilj pomagal našemu telesu, da se znebi škodljivih težkih kovin. Čeprav gre torej po eni strani za zelo preprosto, vsakdanje zelišče, pa blagodejnih vplivov peteršilja na naše zdravje nikakor ne bi smeli podcenjevati.

Borovnice

Borovnice veljajo za enega najboljših virov antioksidantov – snovi, ki ščitijo naše celice pred oksidativnim stresom, s tem pa tudi pred mnogimi resnimi boleznimi. Redno uživanje borovnic je tako lahko izjemno koristno za zdravje – pomeni lahko celo manjše tveganje za različne vrste raka. Med drugim pa bodo borovnice pripomogle tudi k čiščenju krvi.

- Oglas -

Najnovejše

Peka kruha z drožmi: Zakaj so droži vedno bolj priljubljene?

Peka kruha z drožmi postaja vedno bolj priljubljena. Droži so uravnotežen konzorcij naravno prisotnih kvasovk in mlečnokislinskih bakterij, ki živijo v sožitju.

Zdravilna energija prelita v slike

Zdravilka in slikarka Slavica Štrukelj Kokoravec iz Ljubljane že več kot dvajset let raziskuje svet energij.

7 pogostih napak pri čiščenju

Čiščenje stanovanja za večino ljudi ni najbolj prijetno opravilo. Tako seveda želimo, da bi bil čas, ki ga vložimo, čim bolje porabljen.

Tef – izjemno zdravo žito, ki ne vsebuje glutena

Ste že slišali za žito, imenovano tef (Eragrostis tef)? V naših krajih gre za zelo eksotično živilo, ki ga verjetno poznajo le redki posamezniki.

Pasijonka za pomiritev živcev in daljši spanec

Pasijonka vpliva na centralni živčni sistem, in sicer deluje pomirjevalno. Ugotovili so, da izvlečki pasijonke podaljšajo spanje pri peroralnem uživanju.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×