0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPeteršilj ne sme manjkati v kuhinji in na vrtu

Peteršilj ne sme manjkati v kuhinji in na vrtu

MORDA VAS ZANIMA

PeterÅ¡ilj (Petroselinum crispum) izboljÅ¡a okus Å¡tevilnih jedi, po prehranski vrednosti pa sodi v sam vrh ÅŸivil, Å¡e posebej, če ga jemo surovega. Åœe vse od časov starih Rimljanov velja za ÅŸivilo, ki koristi zdravju. Če boste pojedli pribliÅŸno 25 gramov sveÅŸega peterÅ¡ilja na dan, si boste na zelo preprost način zviÅ¡ali vnos ÅŸeleza, kalcija in folne kisline ter s tem zadostili dnevni potrebi po vitaminu C.

- Oglas -

Peteršilj so s pridom uporabljali şe stari Grki

V antični Grčiji je peteršilj veljal za sveto rastlino, z njegovim vencem pa so ovenčali triumfatorje. Vrači so verjeli, da se je smrtnega sovraşnika mogoče znebiti tako, da so nabrali vejice peteršilja, ves čas mrmrali osovraşeno ime in po nekaj dneh je bil sovraşnik zagotovo mrtev. Perzijski učenjak Avicenna je trdil, da peteršilj spodbuja izločanje seča, ureja menstrualni ciklus ter čisti ledvice, mehur in maternico. Stari Rimljani so peteršilj pred bojem dajali gladiatorjem, saj naj bi jim dajal moč in skrbel za njihove boljše reflekse.

Pri peterÅ¡ilju so zdravilni vsi deli – listi, koren in plod. Koren peterÅ¡ilja vsebuje od 3 do 7 % eteričnega olja, v njem pa najdemo Å¡e provitamin A, vitamina B in C, mineralne soli, ÅŸelezo, kalcij, fluor ÅŸveplo, jod, baker mangan, palmitinsko kislino, sladkor, Å¡krob, sluz 
 V listih najdemo eterično olje, karoten vitamin C, apigenin.

Peteršilj je v prehranskem smislu idealna zelenjava. Na številnih ravneh preventivno deluje na naše zdravje, poleg tega pa tudi spodbuja delovanje notranjih organov. Znan je po svojem diuretičnem delovanju, saj vsebuje eterična olja, ki draşijo ledvično sredico. Zaradi tega naj bodo pri njegovem uşivanju pozorni ljudje, ki imajo teşave z vnetjem ledvic, saj v tem primeru lahko pride do zdravstvenih zapletov.

- Oglas -

Pozitivni učinki in uporaba peteršilja za zdravje:

  • je naravni diuretik
  • krepi imunski sistem
  • zmanjÅ¡uje vnetja v telesu
  • skrbi za zdravo srce in oÅŸilje
  • zmanjÅ¡uje tveganja za nastajanje rakavih obolejn
  • pomaga pri vnetjih sečil
  • čisti jetra
  • poskrbi za sveÅŸ zadah

Peterišilj za naše zdravje

Poleg tega peterÅ¡ilj pomaga tudi pri anemiji, oslabelosti organizma zaradi različnih vnetij, pri artritisu, ledvičnih boleznih (ledvičnih kamnih, bakterijah, pesku), celulitu, protinu, debelosti, motnjah pri prebavi hrane, boleznih srca in oÅŸilja, angini pektoris, srčni vodenici, črevesnih parazitih, vetrovih, ekcemih, teÅŸavnem uriniranju, uravnavanju mesečnega ciklusa, odganjanju uÅ¡i, pri vnetju mehurja, uravnavanju prebave, zdravljenju ÅŸelodca, pri boleznih jeter, vnetju prostate, pri motnjah krvnega obtoka, pri zlatenici, krčih, revmatičnih obolenjih, boleznih ÅŸolča, pri poviÅ¡ani telesni temperaturi, različnih oblikah koÅŸnih bolezni, čebeljih pikih, pomanjkanju spolne sle pri moÅ¡kih 


Uşivanje peteršilja zmanjšuje tveganje za nastanek rakavih obolenj

Peteršilj je bogat s flavonoidom, imenovanim apigenin, ki dokazano zmanjšuje tveganje za nastanek določenih vrst raka, na primer koşnega raka, raka na dojkah in prostati. Apigenin tudi deluje protivnetno ter je močan antioksidant.

Z uşivanjem peteršilja krepimo imunski sistem in preprečujemo vnetja

Eterična olja v peteršilju dokazano krepijo imunski sistem ter tako igrajo zelo pomembno vlogo pri alergijah, avtoimunskih boleznih ter ostalih vnetnih procesih. Evgenol, eno od eteričnih olj, ki jih najdemo v peteršilju, na primer zelo učinkovito pomaga pri artritičnih obolenjih. To olje v kombinaciji z drugimi protivnetnimi lastnostmi peteršilja zelo učinkovito zmanjšuje otekle sklepe. Peteršilj prav tako pomaga ščititi še pred drugimi obolenji, kot so na primer sladkorna bolezen, rak debelega črevesja in danke ter astma.

- Oglas -

Peteršilj skrbi za zdravo srce in oşilje

V peteršilju najdemo tudi veliko folne kisline, ki znişuje raven homocisteina (amino kisline, ki lahko poškoduje şilne stene), zaradi česar se zmanjša tveganje za nastanek srčnega infarkta, moşganske kapi in aterskleroze.

Peteršilj blaşi vnetja sečil

Poleg brusnic nam je pri vnetih sečilih v pomoč tudi peteršilj. Če se simptomi vnetja po nekaj dneh ne izboljšajo, se obrnite na svojega osebnega zdravnika.

S peteršiljem do zdravih jeter

Spojini apigenin in miristicin, ki ju najdemo v peteršilju, spodbujata nastajanje jetrnega encima, ki pozitivno vpliva na razstrupljanje našega telesa. Razstrupljanje je namreč nujno za ohranjanje zdravja in optimalnega delovanja jeter.

Uşivanje peteršilja za sveş dah

Peteršilj je tudi prava bomba klorofila, ki ima med drugim močno protibakterijsko delovanje. Po obroku pojejte vejico ali dve peteršilja in tako boste poskrbeli za sveş dah.

Peteršilj

Uporaba peteršilja in njegovi zdravilni učinki

Raznolika kombinacija številnih koristnih sestavin pripomore tudi k različnim zdravilnim učinkom peteršilja in pestri uporabi peteršilja.

  1. Odvajanje vode. Peteršilj je tradicionalni diuretik. Njegov diuretični učinek postane očiten po zauşitju 25 gramov sveşega peteršilja. Ta učinek so tradicionalno uporabljali za zdravljenje protina, zastajanje vode v telesu in oslabljenega delovanja ledvic. Poleg tega varuje jetra. Zdravilci mu (še posebno sveşemu peteršiljevemu soku) pripisujejo moč pri odpravi vnetja sečnih poti in mehurja in pri odpravi ledvičnih kamnov. Kliničnih raziskav, ki bi potrdile uporabo peteršilja kot diuretika in za omenjeno zdravljenje še nimamo.
  2. Antioksidativna zaščita. Ljudi, ki pojedo več şivil, bogatih z antioksidanti, redkeje prizadenejo rak, bolezni srca, moşganska kap in siva mrena. V dveh raziskavah je peteršilj omejil učinke znanih rakotvornih snovi.
  3. Pomaga pri slabokrvnosti. 25 gramov peteršilja vsebuje več şeleza kot 200-gramski svinjski zrezek. Veliki količini şeleza se pridruşuje tudi velika količina folne kisline, ki je med drugimi potrebna za tvorbo rdečih krvničk in vitamina C, ki izboljšuje vsrkanje şeleza. (Izkoristek şeleza je sicer z rastlinskih virov slabši kot iz mesnih).
  4. Bogat vir kalcija. Peteršilj je koristen nemlečni vir kalcija, zlasti za ljudi, ki pojedo malo mleka in mlečnih izdelkov in za stroge vegane.
  5. Krepčilo. Zdravilci poudarjajo, da je peteršilj dober za krepitev telesa. Menda postanejo starejši ljudje, brezvoljneşi in tisti, ki okrevajo po bolezni, po uşivanju peteršilja bolj vitalni.

Peteršilj tudi proti slabemu zadahu

Poleg vsega omenjenega peteršilj uporabljajo še v druge namene. V ljudskem zdravilstvu njegov čaj denimo priporočajo za znişanje povišane telesne temperature. Obloge iz sveşe sesekljanih lističev naj bi pomagale pri pretegnjenih mišicah in pri pikih şuşelk. Peteršiljev čaj kot obkladek pa naj bi pomagal pri vnetih očeh. Njegova zelo uporabna lastnost je, da pomaga odpraviti slab zadah v ustih, če zvečimo njegove sveşe liste.

Z njim si lahko pomagajo celo kronični alkoholiki, saj pomaga pri obnavljanju jeter. Alkohol namreč vpliva na izločanje mangana, peteršilj pa ga pomaga hitro nadomeščati. Mangan pa k delovanju pomaga encimom, pristojnim za razstrupljanje.

Zanimivi načini uporabe peteršilja

Poglejmo še nekaj zanimivih, s peteršiljem povezanih raziskav in načinov uporabe. V reviji Foodborne Pathogens and Disease so leta 2010 znanstveniki potrdili, da eterično olje iz peteršilja şe v dveh urah zavre delovanje plesni. V publikaciji Carcinogenesis pa so şe pred desetletjem zapisali, da miristicin (ena od peteršiljevih učinkovin) deluje kot naravni kemoterapevtik. Raziskovalci v Saudski Arabiji so dokazali, da so flavonoidi iz listov peteršilja naravne učinkovine pri zdravljenju şelodčnih razjed. Japonskim znanstvenikom pa je uspelo dokazati, da ima alkoholni izvleček iz nadzemnih delov peteršilja močan estrogeni učinek. Turški raziskovalci so dokazali, da tradicionalna raba peteršilja dobro vpliva na sladkorno bolezen. Predvsem uporaba peteršilja varuje jetra pred hepatotoksičnostjo zaradi diabetesa.

Peteršilj na vrtu

Domači recepti s peteršiljem

V slovenskem zdravilstvu pripravke peteršiljevih korenin şe od nekdaj uporabljamo ob vnetju sečnega mehurja ter ob zastajanju vode v telesu. Pomagajo tudi pri izkašljevanju sluzi iz dihal. V večjih odmerkih pripravki (posebno tisti iz plodov) povzročijo krčevito napetost maternice ter močan priliv krvi vanjo, zato jih ne smejo uporabljati nosečnice. Preveliki odmerki peteršiljevega eteričnega olja so strupeni in omamljajo!

Pripravke za notranjo uporabo sicer pripravimo po naslednjih navodilih:

  • poparek iz ene jedilne ÅŸlice zdrobljenih listov na čaÅ¡o vode: enkrat do dvakrat na dan eno skodelico
  • poparek iz pol do ene čajne ÅŸličke zdrobljenih korenin na čaÅ¡o vode: enkrat do dvakrat na dan po eno skodelico
  • poparek iz pol čajne ÅŸličke zdrobljenih plodov: enkrat do dvakrat na dan po eno skodelico.

NAJNOVEJÅ E