0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPeteršilj ne sme manjkati v kuhinji in na vrtu

Peteršilj ne sme manjkati v kuhinji in na vrtu

MORDA VAS ZANIMA

Peteršilj (Petroselinum crispum) izboljša okus številnih jedi, po prehranski vrednosti pa sodi v sam vrh živil, še posebej, če ga jemo surovega. Že vse od časov starih Rimljanov velja za živilo, ki koristi zdravju. Če boste pojedli približno 25 gramov svežega peteršilja na dan, si boste na zelo preprost način zvišali vnos železa, kalcija in folne kisline ter s tem zadostili dnevni potrebi po vitaminu C.

- Oglas -

Peteršilj so s pridom uporabljali že stari Grki

V antični Grčiji je peteršilj veljal za sveto rastlino, z njegovim vencem pa so ovenčali triumfatorje. Vrači so verjeli, da se je smrtnega sovražnika mogoče znebiti tako, da so nabrali vejice peteršilja, ves čas mrmrali osovraženo ime in po nekaj dneh je bil sovražnik zagotovo mrtev. Perzijski učenjak Avicenna je trdil, da peteršilj spodbuja izločanje seča, ureja menstrualni ciklus ter čisti ledvice, mehur in maternico. Stari Rimljani so peteršilj pred bojem dajali gladiatorjem, saj naj bi jim dajal moč in skrbel za njihove boljše reflekse.

Pri peteršilju so zdravilni vsi deli – listi, koren in plod. Koren peteršilja vsebuje od 3 do 7 % eteričnega olja, v njem pa najdemo še provitamin A, vitamina B in C, mineralne soli, železo, kalcij, fluor žveplo, jod, baker mangan, palmitinsko kislino, sladkor, škrob, sluz … V listih najdemo eterično olje, karoten vitamin C, apigenin.

Peteršilj je v prehranskem smislu idealna zelenjava. Na številnih ravneh preventivno deluje na naše zdravje, poleg tega pa tudi spodbuja delovanje notranjih organov. Znan je po svojem diuretičnem delovanju, saj vsebuje eterična olja, ki dražijo ledvično sredico. Zaradi tega naj bodo pri njegovem uživanju pozorni ljudje, ki imajo težave z vnetjem ledvic, saj v tem primeru lahko pride do zdravstvenih zapletov.

- Oglas -

Pozitivni učinki in uporaba peteršilja za zdravje:

 • je naravni diuretik
 • krepi imunski sistem
 • zmanjšuje vnetja v telesu
 • skrbi za zdravo srce in ožilje
 • zmanjšuje tveganja za nastajanje rakavih obolejn
 • pomaga pri vnetjih sečil
 • čisti jetra
 • poskrbi za svež zadah

Peterišilj za naše zdravje

Poleg tega peteršilj pomaga tudi pri anemiji, oslabelosti organizma zaradi različnih vnetij, pri artritisu, ledvičnih boleznih (ledvičnih kamnih, bakterijah, pesku), celulitu, protinu, debelosti, motnjah pri prebavi hrane, boleznih srca in ožilja, angini pektoris, srčni vodenici, črevesnih parazitih, vetrovih, ekcemih, težavnem uriniranju, uravnavanju mesečnega ciklusa, odganjanju uši, pri vnetju mehurja, uravnavanju prebave, zdravljenju želodca, pri boleznih jeter, vnetju prostate, pri motnjah krvnega obtoka, pri zlatenici, krčih, revmatičnih obolenjih, boleznih žolča, pri povišani telesni temperaturi, različnih oblikah kožnih bolezni, čebeljih pikih, pomanjkanju spolne sle pri moških …

Uživanje peteršilja zmanjšuje tveganje za nastanek rakavih obolenj

Peteršilj je bogat s flavonoidom, imenovanim apigenin, ki dokazano zmanjšuje tveganje za nastanek določenih vrst raka, na primer kožnega raka, raka na dojkah in prostati. Apigenin tudi deluje protivnetno ter je močan antioksidant.

Z uživanjem peteršilja krepimo imunski sistem in preprečujemo vnetja

Eterična olja v peteršilju dokazano krepijo imunski sistem ter tako igrajo zelo pomembno vlogo pri alergijah, avtoimunskih boleznih ter ostalih vnetnih procesih. Evgenol, eno od eteričnih olj, ki jih najdemo v peteršilju, na primer zelo učinkovito pomaga pri artritičnih obolenjih. To olje v kombinaciji z drugimi protivnetnimi lastnostmi peteršilja zelo učinkovito zmanjšuje otekle sklepe. Peteršilj prav tako pomaga ščititi še pred drugimi obolenji, kot so na primer sladkorna bolezen, rak debelega črevesja in danke ter astma.

Peteršilj skrbi za zdravo srce in ožilje

V peteršilju najdemo tudi veliko folne kisline, ki znižuje raven homocisteina (amino kisline, ki lahko poškoduje žilne stene), zaradi česar se zmanjša tveganje za nastanek srčnega infarkta, možganske kapi in aterskleroze.

- Oglas -

Peteršilj blaži vnetja sečil

Poleg brusnic nam je pri vnetih sečilih v pomoč tudi peteršilj. Če se simptomi vnetja po nekaj dneh ne izboljšajo, se obrnite na svojega osebnega zdravnika.

S peteršiljem do zdravih jeter

Spojini apigenin in miristicin, ki ju najdemo v peteršilju, spodbujata nastajanje jetrnega encima, ki pozitivno vpliva na razstrupljanje našega telesa. Razstrupljanje je namreč nujno za ohranjanje zdravja in optimalnega delovanja jeter.

Uživanje peteršilja za svež dah

Peteršilj je tudi prava bomba klorofila, ki ima med drugim močno protibakterijsko delovanje. Po obroku pojejte vejico ali dve peteršilja in tako boste poskrbeli za svež dah.

Peteršilj

Uporaba peteršilja in njegovi zdravilni učinki

Raznolika kombinacija številnih koristnih sestavin pripomore tudi k različnim zdravilnim učinkom peteršilja in pestri uporabi peteršilja.

 1. Odvajanje vode. Peteršilj je tradicionalni diuretik. Njegov diuretični učinek postane očiten po zaužitju 25 gramov svežega peteršilja. Ta učinek so tradicionalno uporabljali za zdravljenje protina, zastajanje vode v telesu in oslabljenega delovanja ledvic. Poleg tega varuje jetra. Zdravilci mu (še posebno svežemu peteršiljevemu soku) pripisujejo moč pri odpravi vnetja sečnih poti in mehurja in pri odpravi ledvičnih kamnov. Kliničnih raziskav, ki bi potrdile uporabo peteršilja kot diuretika in za omenjeno zdravljenje še nimamo.
 2. Antioksidativna zaščita. Ljudi, ki pojedo več živil, bogatih z antioksidanti, redkeje prizadenejo rak, bolezni srca, možganska kap in siva mrena. V dveh raziskavah je peteršilj omejil učinke znanih rakotvornih snovi.
 3. Pomaga pri slabokrvnosti. 25 gramov peteršilja vsebuje več železa kot 200-gramski svinjski zrezek. Veliki količini železa se pridružuje tudi velika količina folne kisline, ki je med drugimi potrebna za tvorbo rdečih krvničk in vitamina C, ki izboljšuje vsrkanje železa. (Izkoristek železa je sicer z rastlinskih virov slabši kot iz mesnih).
 4. Bogat vir kalcija. Peteršilj je koristen nemlečni vir kalcija, zlasti za ljudi, ki pojedo malo mleka in mlečnih izdelkov in za stroge vegane.
 5. Krepčilo. Zdravilci poudarjajo, da je peteršilj dober za krepitev telesa. Menda postanejo starejši ljudje, brezvoljneži in tisti, ki okrevajo po bolezni, po uživanju peteršilja bolj vitalni.

Peteršilj tudi proti slabemu zadahu

Poleg vsega omenjenega peteršilj uporabljajo še v druge namene. V ljudskem zdravilstvu njegov čaj denimo priporočajo za znižanje povišane telesne temperature. Obloge iz sveže sesekljanih lističev naj bi pomagale pri pretegnjenih mišicah in pri pikih žuželk. Peteršiljev čaj kot obkladek pa naj bi pomagal pri vnetih očeh. Njegova zelo uporabna lastnost je, da pomaga odpraviti slab zadah v ustih, če zvečimo njegove sveže liste.

Z njim si lahko pomagajo celo kronični alkoholiki, saj pomaga pri obnavljanju jeter. Alkohol namreč vpliva na izločanje mangana, peteršilj pa ga pomaga hitro nadomeščati. Mangan pa k delovanju pomaga encimom, pristojnim za razstrupljanje.

Zanimivi načini uporabe peteršilja

Poglejmo še nekaj zanimivih, s peteršiljem povezanih raziskav in načinov uporabe. V reviji Foodborne Pathogens and Disease so leta 2010 znanstveniki potrdili, da eterično olje iz peteršilja že v dveh urah zavre delovanje plesni. V publikaciji Carcinogenesis pa so že pred desetletjem zapisali, da miristicin (ena od peteršiljevih učinkovin) deluje kot naravni kemoterapevtik. Raziskovalci v Saudski Arabiji so dokazali, da so flavonoidi iz listov peteršilja naravne učinkovine pri zdravljenju želodčnih razjed. Japonskim znanstvenikom pa je uspelo dokazati, da ima alkoholni izvleček iz nadzemnih delov peteršilja močan estrogeni učinek. Turški raziskovalci so dokazali, da tradicionalna raba peteršilja dobro vpliva na sladkorno bolezen. Predvsem uporaba peteršilja varuje jetra pred hepatotoksičnostjo zaradi diabetesa.

Peteršilj na vrtu

Domači recepti s peteršiljem

V slovenskem zdravilstvu pripravke peteršiljevih korenin že od nekdaj uporabljamo ob vnetju sečnega mehurja ter ob zastajanju vode v telesu. Pomagajo tudi pri izkašljevanju sluzi iz dihal. V večjih odmerkih pripravki (posebno tisti iz plodov) povzročijo krčevito napetost maternice ter močan priliv krvi vanjo, zato jih ne smejo uporabljati nosečnice. Preveliki odmerki peteršiljevega eteričnega olja so strupeni in omamljajo!

Pripravke za notranjo uporabo sicer pripravimo po naslednjih navodilih:

 • poparek iz ene jedilne žlice zdrobljenih listov na čašo vode: enkrat do dvakrat na dan eno skodelico
 • poparek iz pol do ene čajne žličke zdrobljenih korenin na čašo vode: enkrat do dvakrat na dan po eno skodelico
 • poparek iz pol čajne žličke zdrobljenih plodov: enkrat do dvakrat na dan po eno skodelico.
.

NAJNOVEJŠE