0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOpustite kajenje

Opustite kajenje

MORDA VAS ZANIMA

Čisto vsak od nas ima zagotovo kakšno razvado. Medtem ko so nekatere razvade precej neškodljive, pa lahko z nekaterimi močno načenjamo svoje zdravje. Med zelo škodljive razvade zagotovo spada tudi kajenje.  Pri nas naj bi zaradi bolezni, ki nastanejo zaradi kajenja, na leto umrlo nekaj manj kot 3000 ljudi. Skoraj polovica kadilcev, ki umre zaradi posledic kajenja, umre prezgodaj, poleg tega pa imajo že leta prej različne zdravstvene težave in zelo zmanjšano kakovost življenja. Poleg tega da kajenje močno škoduje našemu zdravju, pa je še zelo drago.

- Oglas -

Tobačni dim sestavlja mešanica preko 4000 sestavin v obliki plinov in delcev – v njem tako najdemo nikotin, aceton, amonijak, arzen, kadmij, DDT, ogljikov monoksid, formaldehid, svinec, naftalin, metanol, metan … Znanstveniki so do zdaj potrdili škodljivost najmanj 60 snovi v cigaretah.

Velja poudariti, da je pasivno kajenje, torej vdihavanje cigaretnega dima, ravno tako škodljivo, kot če bi kadili sami. Če smo daljše časovno obdobje redno izpostavljeni cigaretnemu dimu, pogosto pride do pljučnega raka, poslabša se stanje astme, lahko pa se razvijejo tudi bolezni srca in ožilja. Verjetno ni treba posebej poudarjati, kako škodljivo je pasivno kajenje za otroke.

Kajenje

- Oglas -

Razsežnosti škodljivosti kajenja

Vsaka pokajena cigareta v našem telesu uniči od 25 do 100 mg vitamina C. Vitamin C igra v našem telesu zelo pomembno vlogo in usmerja kopico procesov. Če kadilci ne uživajo dovolj vitamina C, so posledično bolj bolehni, utrujeni, imajo težave s kožo. Podobno velja tudi za vitamina A in E ter selen, v nekoliko manjši meri pa tudi za vitamine iz B-kompleksa ter za esencialne maščobne kisline.

Prehranske navade kadilcev so večina slabše od navad ljudi, ki ne kadijo

Kadilci naj bi zaužili manj sadja in zelenjave ter pogosteje opuščali zajtrk kot pa kadilci. Pogosto uživajo energijsko zelo bogate obroke, ki vsebujejo veliko nasičenih maščob. Kljub temu imajo kadilci praviloma nižjo telesno maso, saj je izkoristek hranil v njihovem telesu drugačen, prav tako je hitrejša presnova ter spremenjena izločanje in peristaltika želodca in črevesja. Navkljub v poprečju nižji telesni masi pa imajo kadilci večkrat povišano vrednost slabega holesterola v krvi, kar kaže na njihove slabše prehranjevalne navade.

Kako opustiti kajenje

Kajenje je mogoče opustiti na številne različne načine in kot navaja Marija Merljak, je eden od njih tudi  sprememba prehranjevanja. Sama metoda temelji na uravnavanju pH vrednosti, ki nastaja pri predelavi hrane v telesu. Z uživanjem bazičnih živil poskrbimo, da je koncentracija nikotina v našem telesu vedno visoka, zaradi česar je poželenje po nikotinu manjše. Prav nasproten učinek pa dosežemo s kislimi živili, ki pospešujejo izločanje nikotina iz telesa, zaradi česar posameznik vedno znova hlepi no novi dozi. Ljudje z višjo kislostjo v telesu torej dokazano kadijo več od tistih, katerih telesni sokovi so pretežno bazični.

Pri postopnem odvajanju od kajenja vam je torej prehrana lahko v veliko pomoč. Če se boste odločili za odvajanje od kajenja, bosta pri tem vaši nepogrešljivi prehranski dopolnili kalcij in magnezij z vitaminom D – to pomaga premagovati razdražljivost, ki skoraj vedno spremlja odvajanje od kajenja.

- Oglas -

Pri odvajanju od kajenja vam je lahko v pomoč tudi uživanje ovsa. Oves lahko uživamo v obliki ovsenih kosmičev, ovsene kaše ali ovsene moke.

Poleg ovsa naj se v času opuščanja te nezdrave razvade v vašem nakupovalnem vozičku znajde veliko sadja in zelenjave, pa tudi mandlji, ajda, ribe, rozine in fižol.

Povzeto po: M. Merljak: Knjiga za zdravo življenje (Knjigarna PD, 2013)

NAJNOVEJŠE