0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSlab zadah: celostni pristop za odpravo težav

Slab zadah: celostni pristop za odpravo težav

MORDA VAS ZANIMA

Slab zadah, imenovan tudi haliotoza, če gre za kronične težave, je vsekakor zelo neprijeten. Na dolgi rok lahko negativno vpliva na vašo samozavest in na socialne stike, seveda pa je lahko slab zadah pogosto povezan tudi z določenimi zdravstvenimi težavami. Predvsem za težave z želodcem je značilno, da jih velikokrat spremlja tudi slab zadah.

- Oglas -

Da bi se dokopali do ustrezne rešitve težave, je treba najprej ugotoviti, kaj sploh je tisto, kar je glavni vzrok. Pri tem vam lahko pomagata zdravnik in zobozdravnik oziroma zobni higienik. Seveda pa je smiselno, da naprej sami razmislite, ali niso težave z neprijetnim zadahom posledica slabih vsakodnevnih navad …

Kaj so najpogostejši krivci za slab zadah?

Danes je precej znano dejstvo, da slab zadah ni nujno povezan z neustrezno higieno. Čeprav je lahko slaba ustna higiena eden od možnih razlogov, zakaj imate težave z zadahom, pa obstaja tudi precej drugih potencialnih krivcev. Kot smo omenili, so lahko za neprijeten zadah krive tudi določene težave z želodcem. Seveda pa je slab zadah pogosto tudi odraz nenavadnega dogajanja v ustni votlini – na primer določenih težav z zobmi ali dlesnimi. Pozabiti ne smemo niti na kajenje in uživanje alkohola, za slab zadah pa je včasih kriv tudi stres.

Pogosto se s težavo soočajo tudi tisti ljudje, pri katerih tvorba sline ni zadostna. Med pogoste povzročitelje slabega zadaha pa sodijo tudi določena zdravila in nekatere kronične bolezni. Paleta možnosti, pri čemer nikakor nismo zajeli vseh, je torej zelo pestra. Iskanje dejanskega vzroka je zato zelo pomembno, da lahko izberete pravi pristop. Obstaja pa nekaj splošnih ukrepov, s pomočjo katerih je mogoče v večini primerov vsaj omiliti težave s slabim zadahom.

- Oglas -

Kako se znebiti slabega zadaha?

Izboljšajte ustno higieno

Redno ščetkanje zob vsaj dvakrat na dan in uporaba zobne nitke lahko odstranita ostanke hrane in bakterije, ki povzročajo slab zadah. Ne pozabite tudi na uporabo strgala za jezik za čiščenje jezika.

Pijte veliko vode

Suha usta lahko prispevajo k slabemu zadahu. Pitje vode spodbuja tvorbo sline, ki pomaga izpirati bakterije in ostanke hrane. Izogibajte se hrani in pijačam, za katere veste, da lahko povzročijo slab zadah. To vključuje živila z močnim vonjem, alkohol in kavo.

Kajenje pogosto povzroča slab zadah

Kajenje je eden izmed glavnih vzrokov za slab zadah. Opustitev kajenja ne bo izboljšala le vašega zadaha, ampak tudi splošno zdravje.

Redni zobozdravstveni pregledi

Preventivni obisk zobozdravnika vsaj dvakrat letno za čiščenje zobnega kamna in oblog ter pregled stanja lahko prepreči težave, katerih posledica je slab zadah.

- Oglas -

Osnove dobre ustne higiene

Umivanje zob v resnici ni samo umivanje zob. Pri tem opravilu se morate namreč osredotočiti tudi na dlesni, predvsem pa na jezik. Prav jezik velja za pravo gojišče bakterij, ki so pogosto krive za slab zadah. Če jezika ne boste čistili redno, pri čemer si lahko pomagate s posebnimi pripomočki, ne bo presenetljivo, če se bodo že kmalu pojavile težave. K osnovni ustni higieni sodi tudi redno nitkanje medzobnih prostorov – vsaj enkrat, še bolje pa dvakrat dnevno. Občasno lahko tudi grgrate vodo, ki ste ji dodali malo sode bikarbone, kar bo poskrbelo za naravno dezinfekcijo ustne votline, zelo koristno pa je lahko tudi za odpravo slabega zadaha.

Pozorni bodite na svojo prehrano

Tudi neustrezna prehrana lahko vpliva na razvoj kroničnih težav s slabim zadahom. Tovrstne težave so še posebej verjetne, če uživate zelo veliko beljakovin, problematičen pa je lahko tudi sladkor. Po drugi strani pa imajo lahko zelo pozitiven vpliv na vaš zadah živila, ki vsebujejo veliko vitaminov, mineralov in antioksidantov. V to skupino seveda sodita predvsem sadje in zelenjava. Med drugim pogosto uživanje sadja in zelenjave pripomore tudi k močnejši imunski zaščiti, zato bo tudi manj možnosti za prekomerno razmnoževanje bakterij v ustni votlini. Pogosto pa so prav bakterije krive za neprijeten zadah. Pri lajšanju težav z zadahom si lahko pomagate tudi z določenimi zeliščnimi čaji – še posebej dobra izbira je metin čaj.

Kako odpraviti slab zadah

Za slab zadah je lahko kriv prebavni sistem

Ko govorimo o skrbi za prebavni sistem, so še posebej pomembna določena živila. Za zdravo črevesje oziroma celotni prebavni trakt vam priporočamo čim več hrane, bogate z vlakninami. Poleg sadja in zelenjave v to skupino na primer sodijo še polnovredna žita ipd. Poskrbite tudi, da boste uživali veliko sadja, ki vsebuje encime – papaja, avokado, ananas ipd. Priporočamo vam tudi, da postane uživanje žlice ali dveh jabolčnega kisa del vaše vsakodnevne rutine. Seveda pa ne smete pozabiti niti na uživanje živil, ki vsebujejo veliko probiotikov oziroma koristnih bakterij, in na pitje zadostnih količin vode.

Žvrkljajte olje – najboljša izbira kokosovo

Žvrkljanje olj je postopek, ki pomaga pri celostnem razstrupljanju telesa. Ena od koristi, ki si jih lahko obetate, če boste redno izvajali ta postopek, pa je tudi manj težav z neprijetnim zadahom. Priporočamo vam, da žvrkljanje olja izvajate že zjutraj, na tešče, takoj ko se zbudite. Čas postopoma podaljšujte, dokler ne pridete do 20 minut. Načeloma je najboljša izbira za žvrkljanje kokosovo olje.

Pomagajte si z zelišči in s citrusi

Slabega zadaha seveda ni smiselno prekrivati z žvečilnim gumijem, ustno vodico ipd. Medtem ko iščete pravi vzrok, pa si lahko kljub temu pomagate z določenimi naravnimi metodami, s pomočjo katerih zadah ne bo tako izrazit. Še posebej dobra izbira so različni pripravki (čaji za pitje in grgranje, listi za žvečenje) iz določenih zelišč. Katera zelišča so to? Za pomoč pri odpravljanju slabega zadaha so najboljša izbira peteršilj, rožmarin, timijan in žajbelj. Začasno pa vam lahko pomagajo tudi citrusi, na primer pomaranče.

.

NAJNOVEJŠE