0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaStrgalo za jezik – hitra rešitev težav s slabim zadahom

Strgalo za jezik – hitra rešitev težav s slabim zadahom

MORDA VAS ZANIMA

Slab zadah, v strokovnih krogih znan kot halitoza, je lahko povezan z različnimi vzroki. Včasih je iskanje vzroka precej dolgotrajen proces, vendar pa je po drugi strani rešitev pogosto tudi zelo preprosta. Ljudje, ki začnejo redno uporabljati strgalo za jezik, velikokrat opazijo, da so težave s slabim zadahom praktično čez noč izginile. Postopek praviloma zahteva samo nekaj sekund, rezultati pa so zares izjemni. Če ga še nimate, je vsekakor skrajni čas, da si priskrbite strgalo za jezik, ki bo zagotovo hitro postalo nepogrešljiv pripomoček za ohranjanje ustne higiene.

- Oglas -

Strgalo za jezik naj postane vaš vsakdanji pripomoček

V sodobnem svetu, kjer je poudarek na osebni higieni in zdravju, je strgalo za jezik postal pripomoček, ki vedno bolj pridobiva na priljubljenosti. Kljub svoji preprostosti lahko prinese precej koristi za vaše ustno zdravje in svež dah.

Strgalo za jezik je pripomoček, namenjen čiščenju površine jezika. Običajno je izdelano iz plastike, kovine (na primer nerjavečega jekla) ali bakra in je oblikovano tako, da se prilega obliki jezika. Z njegovo uporabo nežno odstranjujemo obloge, bakterije in ostanke hrane, ki se naberejo na jeziku in so pogosto vzrok za slab zadah.

Plastična strgala so sicer praviloma malce cenejša, vendar lahko kovinska strgala zdržijo dlje, poleg tega pa je nevarnost za pospešeno razmnoževanje bakterij manjša kot pri plastičnih strgalih – tako zaradi lastnosti samega materiala kot zaradi lažjega razkuževanja.

- Oglas -

Najpomembnejše koristi uporabe strgala za jezik

Glavni razlog za uporabo strgala za jezik je pri večini prav želja po odpravi/preprečevanju slabega zadaha. To seveda ne pomeni, da lahko strgalo za jezik nadomesti zobno ščetko ali zobno nitko. Pomembno je, da redno uporabljate vse tri pripomočke. Tveganje za slab zadah – pa tudi za druge težave – bo tako precej manjše. Toda čeprav strgalo ne more nadomestiti ščetke, je zanimivo, da je z vidika zadaha morda celo pomembnejše: raziskave namreč kažejo, da lahko strgalo praviloma odstrani več bakterij, ki so neposredno krive za slab zadah.

Redna uporaba strgala lahko obenem poskrbi za lepši videz jezika. Debele bele obloge na jeziku niso problematične samo zato, ker prispevajo k slabemu zadahu, ampak tudi zato, ker so na pogled vse prej kot estetske. Ko boste morali naslednjič pokazati svoj jezik, tako ne boste več v zadregi.

Odstranjevanje oblog z jezika hkrati prispeva k povečanju občutljivosti na različne okuse. Tako boste lahko v polnosti uživali v hrani in zaznavali tudi malce subtilnejše okuse. Posledično se boste lažje uprli zelo sladki in zelo slani hrani, ojačevalcem okusa itn.

Ker lahko s pomočjo strgala za jezik odstranimo precej škodljivih bakterij, se s tem zmanjša tveganje za karies, bolezni dlesni ipd., posledično pa tudi za težave z zdravjem nasploh. Kot je znano, lahko dogajanje v ustni votlini vpliva tudi na druge sisteme v telesu, posebno na srčno-žilni sistem.

- Oglas -
Kako uporabljati strgalo za jezik

Kako pravilno uporabljati strgalo za jezik?

Uporaba strgala za jezik je preprosta in bi morala postati del vaše dnevne ustne higiene:

  1. Pozicioniranje: Strgalo postavite na zadnji del jezika. Če imate nagnjenost k refleksu na bruhanje, začnite bližje sprednjemu delu in postopoma premikajte nazaj, ko se navadite nanj.
  2. Čiščenje: Nežno pritisnite strgalo na jezik in ga potegnite proti sprednjemu delu. Postopek ponovite večkrat, dokler ne očistite celotne površine jezika.
  3. Izpiranje: Po vsakem potegu strgalo izperite pod tekočo vodo, saj s tem odstranite z njega nabrane ostanke.
  4. Ponovitve: Postopek ponavljajte vsak dan, najbolje zjutraj in zvečer po ščetkanju zob.
  5. Vzdrževanje: Strgalo za jezik redno čistite z milom in vodo ter ga občasno zamenjajte, še posebej, če opazite znake obrabe ali poškodb.

Napotki za pravilno uporabo strgala za jezik

Nekateri si pri čiščenju jezika pomagajo kar z zobno ščetko, vendar izsledki raziskav kažejo, da se tako odstrani precej manj oblog kot s strgalom za jezik. Dobro je torej, da si za to nalogo priskrbite poseben pripomoček.

Če strgala za jezik še niste uporabljali, boste najverjetneje potrebovali nekaj časa, da se nanj navadite. Na začetku se lahko pojavi žrelni refleks, podoben tistemu, ki se pojavi pred bruhanjem, zato morate paziti, da s strgalom ne boste segli pregloboko. Sprva se osredotočite na sprednji del jezika, nato pa se lahko postopoma pomikate proti zadnjemu delu.

Priporočljivo je, da strgalo uporabljate pred ogledalom, saj je tako lažje oceniti, ali je jezik že dovolj čist. S strgalom vedno vlecite od zadaj naprej (kot omenjeno, lahko začnete na sredini jezika, da se boste na strgalo lažje navadili).

Ne pritiskajte premočno, da ne poškodujete površine jezika. Po vsakem potegu strgalo izperite pod tekočo vodo, da odstranite umazanijo in bakterije.

Na koncu strgalo očistite s čim bolj vročo vodo in ga zbrišite. Obenem upoštevajte, da ga je občasno dobro oprati v pomivalnem stroju ali ga razkužiti v vreli vodi (prav zato je pametno, da izberete strgalo iz materiala, ki to dopušča).

.

NAJNOVEJŠE