0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeOlimpijce strah vročine: pariška olimpijska vas brez klimatskih naprav

Olimpijce strah vročine: pariška olimpijska vas brez klimatskih naprav

MORDA VAS ZANIMA

Organizatorji bližajočih se olimpijskih iger, ki bodo med 26. julijem in 11. avgustom potekale v Parizu, napovedujejo, da bodo to najbolj zelene oziroma okolju prijazne olimpijske igre v moderni zgodovini. V primerjavi s poletnimi olimpijskimi igrami 2012, ki jih je gostil London, in poletnimi olimpijskimi igrami 2016, ki so potekale v Riu de Janeiru, naj bi bila skupna količina škodljivih izpustov manjša za več kot polovico. Eden izmed načinov, s katerimi nameravajo pariški organizatorji to doseči, je olimpijska vas brez klimatskih naprav.

- Oglas -

Delegacije razburjene, vedno več jih razmišlja o lastnih prenosnih klimah

Skoraj 15.000 olimpijcev (všteti so tudi sodelujoči na paraolimpijskih igrah) bo moralo tako med pripravami na pomembne nastope počivati v sobah, v katerih bi lahko postalo zelo vroče. Številne delegacije je obvestilo o tem, da v olimpijski vasi ne bo klimatskih naprav, močno razburilo. Nekatere delegacije so že napovedale, da bodo s sabo pripeljale prenosne klimatske naprave, tudi če bo to pomenilo vse prej kot zanemarljiv dodatni strošek, vendar organizatorji zatrjujejo, da to ne bo potrebno, saj naj bi bile nastanitve zasnovane tako, da bo v notranjosti kljub odsotnosti klimatskih naprav zagotovljena prijetna temperatura.

Pariška županja: »Misliti je treba na prihodnost človeštva!«

»Najbolj zelene olimpijske igre v moderni zgodovini« so le eden izmed projektov v okviru zelene transformacije, ki jo pod vodstvom županje Anne Hidalgo doživlja francoska prestolnica. Županja je v povezavi z zaskrbljenostjo delegacij zaradi obvestila, da v olimpijski vasi ne bo klimatskih naprav, povedala, da bi morala biti v ospredju skrb za preživetje človeštva, obenem pa je zagotovila, da je bila gradnja olimpijske vasi zasnovana tako, da bo poskrbljeno za naravni hladilni učinek. Toda številni športniki in njihovi trenerji niso nič bolj pomirjeni, posebno ker se (ponovno) obeta zelo vroče poletje.

Najbolj vroče olimpijske igre v zgodovini?

Verjetnost za to, da Francijo poleti zajame večtedenski vročinski val, je po ocenah strokovnjakov precejšnja. Nikakor ni izključeno, da bodo med prihajajočimi olimpijskimi igrami podrti temperaturni rekordi. Tako se lahko zgodi, da se olimpijske igre 2024 v zgodovino zapišejo kot poletne olimpijske igre z najvišjimi temperaturami.

- Oglas -

Vročinski valovi v Parizu so lahko posebno nevarni

Zadnjih pet poletij je bilo v Parizu – podobno kot marsikje drugje po Evropi in po svetu – zelo vroče. Julija 2019 je padel celo nov temperaturni rekord. Takrat so v pariški prestolnici namerili kar 42,6 stopinje Celzija. Kot se zdi, je spopadanje z vročino v Parizu nadpovprečno naporno. Študija, ki je bila objavljena lani, je primerjala 854 evropskih mest, pri čemer je bilo ugotovljeno, da je bil delež smrti, povezanih z vročino, največji prav v Parizu. Za to naj bi bila med drugim kriva pomanjkanje zelenih površin in gosta poseljenost.

Za prijetne temperature naj bi poskrbel naravni geotermalni hladilni sistem

Organizatorji nameravajo prijetno temperaturo v notranjosti objektov, namenjenih športnikom in njihovim ekipam, zagotoviti z naravnim geotermalnim hladilnim sistemom. Tovrstna energija naj bi se v prihodnje uporabljala tudi za hlajenje in ogrevanje stanovanj in poslovnih objektov, v katere se bo po koncu iger preoblikovala olimpijska vas. Za preprečevanje pretirane vročine v objektih, ki bodo sestavljali olimpijsko vas, bodo obenem skrbela kakovostna okna in vrata, ki bodo zagotavljala odlično izolacijo, v kombinaciji s solarnimi pokrivali.

Če vse to ne bo zadostovalo, pa bodo organizatorji olimpijskim delegacijam priskrbeli še ventilatorje. Organizatorji verjamejo, da lahko tudi v primeru, da zunanja temperatura doseže 39 stopinj Celzija, v notranjosti objektov zagotovijo temperaturo 23–26 stopinj Celzija, vendar kar nekaj delegacij opozarja, da to ne bo dovolj, saj naj bi bila temperatura še vedno previsoka za zagotavljanje optimalne pripravljenosti športnikov.

.

NAJNOVEJŠE