0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKaj o zdravju pove naš jezik?

Kaj o zdravju pove naš jezik?

MORDA VAS ZANIMA

Besedo ajurveda lahko prevajamo tudi kot vedo o življenju. Gre za najstarejšo svetovno tradicijo zdravljenja. Ajurvedo sestavljajo številna področja, od prehrane, uporabe različnih zelišč, pa do različnih diagnostičnih tehnik. Gre zares za nadvse fascinantno vedo. Danes bomo spoznali, kaj o našem zdravju pove naš jezik.

- Oglas -

Ta diagnostična tehnika temelji na tem, da naj bi nam določeni zunanji organi, kot so jezik, oči in nohti, dali informacije o tem, kaj se dogaja znotraj našega telesa, tako v telesnem kot v psihičnem smislu. Diagnoza s pomočjo jezika nam lahko da številne informacije o tem, kaj se dogaja z nami.

Jezik

Za začetek določite svojo došo

Ajurveda temelji na ideji, da vsakega posameznika sestavlja pet elementov. Iz teh petih elementov potem dobimo tri doše. Vata je mešanica zraka in zemlje, pita vode in ognja ter kapha vode in zemlje. Čisto vsak posameznik ima v sebi vse tri komponente, vendar pa navadno ena ali dve še posebej izstopata. Večina ljudi je tako mešanica dveh dominantnih doš.

Svojo došo lahko določite tudi tako, da pogledate svoj jezik:

- Oglas -

Vata: Ti ljudje naj bi imeli tanek, dolg in špičast jezik. Človek s poudarjeno vata došo le s težavo drži jezik zunaj. Kadar je notranje ravnovesje porušeno, se jezik lahko obarva črno ali rjavkasto.

Pita: Jezik pita osebe je navadno zelo vlažen in izrazito rdeče  barve. Na neravnovesje v telesu kažejo izrazite rdeče pike. V tem primeru se jezika prav tako lahko obarva zelo temno rdeče ali pa rumeno-zeleno.

Kapha: Jezik pri kapha ljudeh bo velik, navadno ploščat in pogosto bled. Kapha ljudje navadno nimajo nobene težave, ko morajo jezik držati zunaj. Kadar pride do neravnovesja v organizmu, jezik postane še bolj bled.

To so le neke splošne smernice, ki vam bodo dale neko idejo, katera naj bi bila dominanta doša osebe, ki vam kaže jezik.

- Oglas -

Preveri tudi: 3 ajurvedske doše: odkrijte, kateri pripadate

Kaj nam pove jezik?

Kaj nam pove jezik?
  • Bela obloga, skoncentrirana na točno določenem predelu jezika, pomeni neko neravnovesje. Če je bela obloga skoncentrirana na zadnjem delu jezika, to kaže na težave s črevesjem.
  • Odtisi zob na straneh jezika kažejo na slabo absorpcijo hranil.
  • Če se vam na konici jezika pojavi razpoka, lahko to kaže na težave s srcem. Lahko gre za telesne ali duševne težave, na primer za »strto srce« zaradi nedavno razpadle zveze. Take razpoke navadno pogosteje kažejo na različne čustvene težave.
  • Razpoke po celi površini jezika lahko kažejo na kronične težave s črevesjem.
  • Če je jezik po celi površini obdan z belo ali rumenkasto oblogo, to kaže na to, da je v telesu nakopičenih veliko toksičnih snovi.
  • Zelo izrazita črta na sredini jezika lahko kaže na nepredelane čustvene zadeve ali pa na težave s hrbtenico.
  • Če je vaš jezik zelo čist in brez vsakršnih oblog, to kaže na to, da vam bo telo na zelo jasen način sporočilo, katera hranila potrebuje, vi pa mu morate prisluhniti. Če je vaš jezik vedno prekrit z oblogo, naj bi to kazalo na zasičenost organizma s toksini, posledično pa tudi sporočila vašega telesa po določenih hranilih ne morejo biti več tako jasna.

Pomembno je poudariti, da to niso medicinski nasveti, zato si na podlagi teh informacij še ne morete postaviti diagnoze in samovoljno začeti s procesom zdravljenja. Če želite o tej zanimivi temi izvedeti kaj več, se lahko obrnete na ajurvedskega zdravnika.

.

NAJNOVEJŠE