0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaRožiči – naravni nadomestek za čokolado

Rožiči – naravni nadomestek za čokolado

MORDA VAS ZANIMA

Če imate vi radi čokolado, ona pa vas ne mara najbolj (verjetno razumete, kaj imamo v mislih), vam bomo predstavili rožiče, ki so pravi naravni nadomestek za čokolado, uživajo pa jih lahko ljudje vseh starosti.

- Oglas -

Rožiči spadajo med stročnice, rastejo pa na rožičevcu. V strokih se nahaja sladka in popolnoma užitna pulpa, rožičev sirup. V presnem stanju je njegova tekstura mehka in lepljiva, podobna karameli. Pri nas je veliko bolj poznana rožičeva moka , iz katere najpogosteje pripravimo rožičevo potico. Od vseh vrst potice je prav rožičeva tista, ki vsebuje najmanj maščob od vseh, najbolj pa je bogata z balastnimi snovmi in čreslovinami.

Rožiči

Rožiči z zdravje

Rožiči že v črevesju nase vežejo strupene snovi in so zato v veliko pomoč pri različnih prebavnih težavah. Zaradi visoke vsebnosti prehranskih vlaknin, ki igrajo ključno vlogo pri dobri prebavi, so rožiči živilo, ki moralo biti pogosteje v naši prehrani. . Ko rožiči enkrat pridejo v črevesje, nase vežejo številne strupene snovi, poleg tega pa pomagajo tudi hidrirati naše telo, kar je zelo dobrodošlo pri driski.

- Oglas -

V rožičih najdemo tudi veliko beljakovin, pomagajo pa tudi pri prehladnih obolenjih in težavah z grlom. Rožiči vsebujejo tudi veliko antioksidantov, ki pomagajo, da se telo lahko bolj uspešno bori proti škodljivim prostim radikalom. Antioksidanti so torej pravi čuvaji naših celic, prosti radikali pa vdirajo v naše telo in v njem povzročajo škodo. Prehrana, bogata z antioksidanti ima zato številne pozitivne učinke na naše zdravje.

Rožiči imajo sladkast, karamelno-čokoladni okus in so res zelo okusni. Tisti, ki pričakujete okus, ki bo popolnoma identičen čokoladi, boste verjetno malo razočarani. Okus rožičev bi lahko opisali kot okus po čokoladi s pridihom zemlje. Rožiči ne vsebujejo kofeina in teobromina (alkaloida, ki ga vsebujejo kakav, kava in čaj). Vsi vemo, da preveč kofeina močno obremenjuje nadledvične žleze. Rožiči so torej res odličen nadomestek za čokolado, saj ne nazadnje vsebujejo za tretjino manj kalorij in za polovico manj maščob.

Rožičeva moka

Kako lahko vse uporabite rožičevo moko

Rožičevo moko lahko dodate svojim smoothijem – že ena žlica bo kremnemu smoothiju dala prav poseben okus. Odlično se poda k smoothiju, pripravljenemu iz zamrznjene banane in mentola – rezultat bo odličen čokoladno-mentolov napitek.

- Oglas -

Mi pa vam bomo zaupali recept za pripravo kremnega smoothija iz arašidovega masla in rožičeve moke

Sestavine:

  • 2 zamrznjeni zreli banani
  • Jušna žlica rožičeve moke
  • 2 medjool datlja (izkoščičena)
  • Jušna žlica arašidovega ali mandljevega masla
  • 1 do 2 skodelici mandljevega ali kokosovega mleka

Priprava:
Vse sestavine stresite v močan mešalnik in na najvišji hitrosti mešajte toliko časa, dokler ne dobite kremastega napitka. Postrezite in uživajte!

Še nekaj nasvetov za uporabo rožičeve moke:

  1. Rožičevo moko lahko vmešate v mandljevo mleko  – dodajte le še malo ledu in dobili boste odličen osvežujoč napitek.
  2.  Pri pripravi različnih peciv, ki sicer vsebujejo čokolado ali kakav v prahu, lahko od zdaj naprej uporabite kar rožičevo moko.
  3. Tudi puding iz chia semen, banane in mandljevega mleka lahko obogatite z žlico rožičeve moke.
  4. Rožičevo moko lahko uporabite tudi pri receptih za pripravo energijskih presnih kroglic ali tablic, pri katerih osnovo predstavljajo semena, oreščki in različno suho sadje.

Presno rožičevo moko lahko dobite v vseh trgovinah z zdravo prehrano. Resnično vam priporočamo, da izberete presno različico, saj je hranilno veliko bogatejša od pražene moke.

.

NAJNOVEJŠE