Rožiči so plod rožičevca (Ceratonia siliqua), drevesa, ki izvira iz Sredozemlja. Pogosto se uporabljajo kot zdrava alternativa čokoladi, saj ne vsebujejo kofeina in teobromina, dveh spojin, ki ju najdemo v kakavu.
Če imate vi radi čokolado, ona pa vas ne mara najbolj (verjetno razumete, kaj imamo v mislih), vam bomo predstavili rožiče, ki so pravi naravni nadomestek za čokolado, uživajo pa jih lahko ljudje vseh starosti.
Rožiči spadajo med stročnice, rastejo pa na rožičevcu. V strokih se nahaja sladka in popolnoma užitna pulpa, rožičev sirup. V presnem stanju je njegova tekstura mehka in lepljiva, podobna karameli. Pri nas je veliko bolj poznana rožičeva moka , iz katere najpogosteje pripravimo rožičevo potico. Od vseh vrst potice je prav rožičeva tista, ki vsebuje najmanj maščob od vseh, najbolj pa je bogata z balastnimi snovmi in čreslovinami.
Rožiči z zdravje
Rožiči že v črevesju nase vežejo strupene snovi in so zato v veliko pomoč pri različnih prebavnih težavah. Zaradi visoke vsebnosti prehranskih vlaknin, ki igrajo ključno vlogo pri dobri prebavi, so rožiči živilo, ki moralo biti pogosteje v naši prehrani. . Ko rožiči enkrat pridejo v črevesje, nase vežejo številne strupene snovi, poleg tega pa pomagajo tudi hidrirati naše telo, kar je zelo dobrodošlo pri driski.
V rožičih najdemo tudi veliko beljakovin, pomagajo pa tudi pri prehladnih obolenjih in težavah z grlom. Rožiči vsebujejo tudi veliko antioksidantov, ki pomagajo, da se telo lahko bolj uspešno bori proti škodljivim prostim radikalom. Antioksidanti so torej pravi čuvaji naših celic, prosti radikali pa vdirajo v naše telo in v njem povzročajo škodo. Prehrana, bogata z antioksidanti ima zato številne pozitivne učinke na naše zdravje.
Rožiči imajo sladkast, karamelno-čokoladni okus in so res zelo okusni. Tisti, ki pričakujete okus, ki bo popolnoma identičen čokoladi, boste verjetno malo razočarani. Okus rožičev bi lahko opisali kot okus po čokoladi s pridihom zemlje. Rožiči ne vsebujejo kofeina in teobromina (alkaloida, ki ga vsebujejo kakav, kava in čaj). Vsi vemo, da preveč kofeina močno obremenjuje nadledvične žleze. Rožiči so torej res odličen nadomestek za čokolado, saj ne nazadnje vsebujejo za tretjino manj kalorij in za polovico manj maščob.
Koristi rožičev za zdravje
Nizka vsebnost maščob
Rožiči imajo zelo nizko vsebnost maščob, kar je koristno za zdravje srca in ožilja. So odlična alternativa čokoladi za tiste, ki želijo zmanjšati vnos maščob.
Visoka vsebnost vlaknin
Rožiči so bogati z vlakninami, kar pomaga pri prebavi in vzdrževanju zdravega prebavnega sistema. Vlaknine prav tako prispevajo k daljšemu občutku sitosti.
Antioksidanti
Rožiči vsebujejo antioksidante, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom v telesu. To lahko zmanjša tveganje za kronične bolezni in podpira splošno zdravje.
Hranilne vrednosti ter vsebnost vitaminov in mineralov v rožičih
Rožiči so bogat vir vlaknin, vitaminov in mineralov, ki prispevajo k zdravju kosti, mišic in živčnega sistema. Vsebujejo tudi pomembne antioksidante, ki pomagajo zaščititi telo pred škodljivimi prostimi radikali.
Hranilna vrednost (na 100 g) | Količina |
---|---|
Energija | 222 kcal |
Beljakovine | 4.6 g |
Maščobe | 0.7 g |
Ogljikovi hidrati | 88.9 g |
Vlaknine | 39.8 g |
Sladkorji | 49.1 g |
Vitamini in Minerali (na 100 g) | Količina |
---|---|
Vitamin A | 14 IU |
Vitamin B2 (Riboflavin) | 0.46 mg |
Vitamin B6 | 0.37 mg |
Vitamin B9 (Folna kislina) | 29 μg |
Kalcij | 348 mg |
Železo | 2.94 mg |
Magnezij | 54 mg |
Fosfor | 79 mg |
Kalij | 827 mg |
Natrij | 35 mg |
Cink | 0.92 mg |
Baker | 0.57 mg |
Rožičeva moka
Rožičeva moka se pridobiva iz strokov rožičevca. Po sušenju in mletju strokov nastane rožičeva moka, ki ima sladek, rahlo čokoladni okus. Zaradi svoje naravne sladkosti se pogosto uporablja kot zdrava alternativa kakavu in sladkorju. Rožičeva moka je izjemno hranljiva in okusna sestavina, ki ponuja številne koristi za zdravje. Zaradi svoje naravne sladkosti, nizkega glikemičnega indeksa in bogastva hranil je odličen dodatek k vsakodnevni prehrani. Ne glede na to, ali jo uporabljate pri peki, pripravi smoothijev, jogurtov ali sladic, vam bo rožičeva moka zagotovo prinesla številne koristi in obogatila vaše jedilnike. Preizkusite različne načine uporabe rožičeve moke in odkrijte, kako lahko ta starodavna sestavina izboljša vaše zdravje in okus jedi.
Kako lahko vse uporabite rožičevo moko
Rožičevo moko lahko dodate svojim smoothijem – že ena žlica bo kremnemu smoothiju dala prav poseben okus. Odlično se poda k smoothiju, pripravljenemu iz zamrznjene banane in mentola – rezultat bo odličen čokoladno-mentolov napitek.
Mi pa vam bomo zaupali recept za pripravo kremnega smoothija iz arašidovega masla in rožičeve moke
Sestavine:
- 2 zamrznjeni zreli banani
- Jušna žlica rožičeve moke
- 2 medjool datlja (izkoščičena)
- Jušna žlica arašidovega ali mandljevega masla
- 1 do 2 skodelici mandljevega ali kokosovega mleka
Priprava:
Vse sestavine stresite v močan mešalnik in na najvišji hitrosti mešajte toliko časa, dokler ne dobite kremastega napitka. Postrezite in uživajte!
Še nekaj nasvetov za uporabo rožičeve moke:
- Rožičevo moko lahko vmešate v mandljevo mleko – dodajte le še malo ledu in dobili boste odličen osvežujoč napitek.
- Pri pripravi različnih peciv, ki sicer vsebujejo čokolado ali kakav v prahu, lahko od zdaj naprej uporabite kar rožičevo moko.
- Tudi puding iz chia semen, banane in mandljevega mleka lahko obogatite z žlico rožičeve moke.
- Rožičevo moko lahko uporabite tudi pri receptih za pripravo energijskih presnih kroglic ali tablic, pri katerih osnovo predstavljajo semena, oreščki in različno suho sadje.
Presno rožičevo moko lahko dobite v vseh trgovinah z zdravo prehrano. Resnično vam priporočamo, da izberete presno različico, saj je hranilno veliko bogatejša od pražene moke.