0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana3 ajurvedske doše: odkrijte, kateri pripadate

3 ajurvedske doše: odkrijte, kateri pripadate

MORDA VAS ZANIMA

V ajurvedi – tradicionalnem sistemu holistične medicine, ki se je začel na Indijski podcelini oblikovati že pred več kot 5000 leti – imajo pomembno vlogo t. i. doše. Gre za tri glavne skupine, v katere je mogoče razvrstiti ljudi na podlagi naših telesnih značilnosti in osebnostnih lastnosti.

- Oglas -

Doše oziroma »trije tipi prirojenih energij«, ki jih ločuje ajurveda, so pita, vata in kapha. Prvo zaznamuje ogenj, drugo veter, tretja pa velja za »zemeljsko došo«. Doše naj bi vplivale tako na telo kot na duševne procese. Na podlagi tega, katera doša vas zaznamuje, je mogoče tako predvideti tipične zdravstvene in druge težave, h katerim ste še posebno nagnjeni. Tako se lahko odločite za določene ukrepe oziroma spremembe, ki zmanjšajo nevarnost za razvoj teh težav. Še prej pa morate seveda ugotoviti, kateri doši sploh pripadate …

Preprost test za določanje prevladujoče doše

Poudariti je treba, da lahko kljub dejstvu, da ste na primer vata, pri sebi prepoznavate tudi značilnosti drugih dveh doš. V realnosti namreč ni »idealnih tipov«, vendar lahko kljub temu govorimo o dominantni doši. Pri določanju, katera doša prevladuje, je pomembno predvsem upoštevanje telesne zgradbe, tipa kože in las, značilnosti nohtov, ustnic in oči ter določenih temperamentnih lastnosti. Če se niste še nikoli ukvarjali z ugotavljanjem, katera je tista doša, ki vas najbolj zaznamuje, lahko za osnovno orientacijo uporabite test, ki sledi v nadaljevanju. Pozorno preberite opise pri posameznih skupinah in označite tiste, v katerih se najbolj prepoznate (pri vsaki številki lahko izberete le trditev iz ene skupine – četudi opis ni popoln, poskušajte izbrati tisto možnost, ki vas vendarle najbolj opiše). Na koncu preštejte, v kateri skupini ste označili največ trditev.

SKUPINA A

 1. Sem vitke postave z drobnimi, krhkimi kostmi oziroma telesno zgradbo.
 2. Moja koža je pogosto zelo suha in nagnjena k zgodnjemu pojavljanju gubic. Pogosto so pod očmi vidni podočnjaki oziroma temni kolobarji. Obenem me pogosto zebe. Praviloma nimam težav s sončnimi opeklinami – koža ob izpostavljenosti soncu porjavi.
 3. Moji lasje so temnejše barve in precej suhi. Pogosto imam težave pri urejanju, saj so neukrotljivi, štrenasti in že na videz ne najbolj zdravi.
 4. Moji nohti so krhki in lomljivi, pogosto se pojavljajo tudi razbarvanja.
 5. Moje ustnice so tanke. Pogosto se spopadam s suho kožo na ustnicah, ki se nemalokrat tudi luščijo.
 6. Moje oči so majhne in rjave ali sive barve.
 7. Sem oseba, ki ima precej težav z neodločnostjo in z anksioznostjo oziroma s tesnobnimi občutki.
 8. Sem zelo aktivna in kreativna oseba.

SKUPINA B

 1. Moja telesna konstitucija je povprečna, prav tako pa pri telesni teži praviloma nimam težav z večjimi odstopanji.
 2. Moja koža je običajno mehka in topla. Težave mi povzročajo predvsem alergijske reakcije oziroma nagnjenost k hitri negativni reakciji kože na zunanje vplive. Na obrazu so opazne tudi razširjene pore. Koža ob sončenju redko porjavi, saj je nadpovprečno nagnjena k sončnim opeklinam.
 3. Moji lasje so svetlejše barve, precej tanki, ravni in mehki, tudi če jim ne namenjam posebne nege.
 4. Moji nohti so mehki in rahlo rožnate barve.
 5. Moje ustnice so povprečne velikosti in oblike – niso niti zelo tanke niti izrazito polne. Koža na njih je običajno mehka in brez posebnosti.
 6. Moje oči so mandljaste oblike, običajne velikosti. Barva oči je svetlo rjava, lešnikasta, siva ali zelena.
 7. Precej hitro se lahko razjezim. Prav tako me velikokrat mučijo občutki ljubosumja.
 8. Sem zelo ambiciozna oseba, ki nima težav s prilagajanjem v novih situacijah.

SKUPINA C

 1. Sem močnejše postave – tudi ko je moja telesna teža idealna, je opazna močnejša konstitucija.
 2. Moja koža je pogosto hladna in precej mastna. Imam precej težav z aknami (oziroma so bile tovrstne težave zelo moteče v preteklosti), pore se hitro zamašijo. Koža precej zlahka oziroma hitro porjavi, če se sončim.
 3. Moji lasje so gosti in močni, skodrani oziroma rahlo valoviti. Lasišče se običajno precej hitro zmasti.
 4. Moji nohti so videti precej brezbarvni oziroma bledikasti.
 5. Moje ustnice so polne oziroma nadpovprečne velikosti, običajno so precej blede/neizrazite barve.
 6. Imam velike oči modre oziroma svetlejše barve.
 7. Sem precej trmasta oseba, ki nima najboljših delovnih navad. Pogosto težko najdem energijo za izpeljavo določenih nalog.
 8. Načeloma sem umirjena oseba, na katero se lahko ljudje zanesejo.

Čas za rezultate …

Največ odgovorov iz skupine A

Prevladujoča doša pri ljudeh, ki so se najbolj prepoznali v trditvah iz prve skupine, je običajno vata. Ker gre za došo, ki jo zaznamuje zrak oziroma veter, ni presenetljivo, da so to osebe, ki so pogosto zelo energične in nenehno v pogonu. Obenem so to ljudje, ki so nadpovprečno umetniško nadarjeni oziroma kreativni.

- Oglas -

Energija vate naj bi še posebno vplivala na črevesje, mišično-skeletni sistem, kožo, prekrvitev, mehur in nevrološki sistem, pri ženskah pa tudi na menstruacijski cikel. Med tipične zdravstvene težave, s katerimi se spopadajo vate, sodijo anksiozne motnje, bolečine v hrbtu, artritis, nespečnost in kronično zaprtje. V določenih obdobjih se lahko pojavijo tudi hude težave z zelo suho kožo.

Za vate je zelo pomembno, da si poskušajo oblikovati čim bolj stabilno dnevno rutino, ki vključuje tudi urejen urnik spanja. Pazite, da si boste za obroke vedno vzeli dovolj časa, namesto da hrano pogoltnete kar spotoma, medtem ko hitite od ene obveznosti do druge. Zelo priporočljiva je tudi redna meditacija in/ali joga, podobno pa velja za omejevanje vnosa kofeina in alkohola.

Največ odgovorov iz skupine B

Ljudje, katerih prevladujoča doša je pita (največ odgovorov iz skupine B), so običajno odlične vodje. Gre namreč za odločne, bojevite osebe, ki so obenem zelo inteligentne. Usmerjene so k iskanju rešitev in k doseganju cilja, tudi če morajo za to žrtvovati ogromno.

Najbolj izpostavljen sistem telesa pri ljudeh, ki jih najbolje opišejo značilnosti pite, so prebavila. Kadar ta doša pretirano prevlada nad drugimi, se lahko tako pojavijo prebavne težave, na dolgi rok pa so možne tudi resnejše bolezni, povezane s prebavnim sistemom. Med drugim obstaja pri tej doši povečano tveganje za trebušne razjede in kronični gastritis. Težave lahko povzročajo tudi jetra, trebušna slinavka in oči.

- Oglas -

Pazite, da kljub ambicioznosti ne boste pretiravali z delom in da ne boste obsedeni s tekmovalnostjo, saj obstaja pri pitah še posebno velika nevarnost za izgorelost. Prav tako pa morate biti pozorni na obvladovanje izbruhov jeze. Tovrstni izbruhi so namreč pri ljudeh, ki jih zaznamuje pita, nadpovprečno pogosti. Pri izogibanju obema nevarnostma vam lahko zelo pomagata preživljanje časa v naravi in druženje z ljudmi, ki vam veliko pomenijo.

Pri prehrani se osredotočite na čim bolj naravna, nepredelana živila, ki ne dražijo prebavil. To med drugim pomeni tudi omejevanje pri zelo pikantnih jedeh. Izogibajte se prehranjevanju takrat, ko ste jezni ali kako drugače vznemirjeni.

Največ odgovorov iz skupine C

Lastnosti, opisane v stolpcu C, nakazujejo, da gre za došo, imenovano kapha. Če ste se prepoznali predvsem v teh opisih, ste najverjetneje oseba, ki jo zelo redko kaj zares razjezi ali razburi. Ker je to, kot omenjeno, zemeljska doša, ste zelo stabilna, prizemljena oseba, ki ji ogromno pomeni skrb za druge. Vendar pa se zna zgoditi, da na ta račun zanemarite sebe. Ena izmed posledic tega je lahko čezmerna telesna teža.

Med organe oziroma dele telesa, ki jim vlada kapha, sodijo predvsem grlo, pljuča, limfne žleze ter vezivna in maščobna tkiva. Z vidika čustev oziroma osebnostnih lastnosti so za to došo po eni strani značilne ljubezen, potrpežljivost in popustljivost, vendar pa po drugi tudi pretirana posesivnost ter neodločnost oziroma pasivnost. Hkrati obstaja pri kaphah povečana nevarnost za depresijo.

Za ohranjanje notranjega ravnovesja in dobrega zdravja je zelo pomembno, da se naučite postavljati zdrave meje v odnosih. Nujno je, da se naučite, da obstaja razlika med prijaznostjo in tem, da dopuščate drugim, da vas izkoriščajo. Poiščite dejavnosti, ki bodo samo za vašo dušo oziroma namenjene vaši osebni rasti, saj tako ne boste imeli več občutka, da je vaša vrednost odvisna predvsem od tega, kako vas dojemajo drugi, zato se boste lažje izognili odvisnosti od odnosov.

Zaradi dejstva, da so ljudje, ki jih najbolj zaznamuje kapha, nagnjeni k prenajedanju ob čustvenih stiskah, je zelo pomembno, da že vnaprej računate na to možnost – tako poskušajte doma hraniti čim manj prigrizkov oziroma zelo kaloričnih, predelanih živil. Pazite, da ne boste zanemarjali telesne aktivnosti, prav tako pa je priporočljivo, da se odpoveste popoldanskim dremežem.

.

NAJNOVEJŠE