Zdravje & prehranaTudi na delovnem mestu poskrbite za zdrave prehranjevalne navade

Tudi na delovnem mestu poskrbite za zdrave prehranjevalne navade

MORDA VAS ZANIMA

Veliko ljudi ima z zdravim prehranjevanjem izven svojega doma kar velike težave. Eno od okolij, kjer preživimo velik del svojega dneva, je zagotovo delovno okolje. Obstaja veliko različnih rešitev in strategij, kako se lahko zdravo prehranjujete tudi na delu ali ko hitite iz enega opravka na drugega.

1. Na vaši delovni mizi naj bo vedno skleda s sadjem.

- Oglas -

Pogosto nas številne delovne naloge tako zaposlijo, da ob vsem skupaj pozabimo jesti. Za take primere imejte zato na mizi vedno veliko skledo s sadjem, ki jo napolnite na začetku vsakega novega delovnega tedna. Glede izbora sledite svojim željam in okusu – izberite banane, pomaranče, jabolka, hruške … Skratka sadje, ki ga ni treba hraniti v hladilniku in bo zagotovo zdržalo ves teden. Namesto da na prvem avtomatu kupite kakšen nezdrav in hranilno reven prigrizek, si za malico raje privoščite kos sadja, ki vam bo dal veliko energije in potrebnih hranil.

Zdrava malica na delovnem mestu

2. Semena in oreščki so odlična malica.

Naj bodo vaši obroki karseda redni. Če ste predolgo časa brez hrane, boste v napadu volčje lakote zagotovo posegli po prvi hrani, ki vam bo prišla pod roke, poleg tega pa boste zagotovo tudi količinsko pojedli več, kot bi sicer. Surova semena in oreščki so odlična malica. Oskrbeli vas bodo z beljakovinami, maščobami, prehranskimi vlakninami in magnezijem. Prav slednji igra zelo pomembno vlogo pri metabolnih procesih ter skrbi, da naše živčevje in mišičje delujeta tako, kot je treba. Kadar nam primanjkuje magnezija, smo utrujeni, razdražljivi, pogosteje pa nas tudi boli glava. V pisarni torej vedno imejte spravljeno tudi kakšno vrečko s semeni in oreščki.

3. Pripravite si smoothie.

Če se tudi vam vsako jutro mudi na delo in zato skoraj vedno izpustite zajtrk, vam priporočamo, da si že večer prej pripravite okusen in hranljivo bogat sadno-zelenjavni kašasti napitek. Zmešajte banano, pomarančo, dodajte pest mlade špinače in avokada – okusen in hranilno uravnotežen napitek je nared.

4. Vsak teden se založite z zdravimi živili.

- Oglas -

Če imate v pisarni tudi hladilnik, lahko vanj na začetku vsakega delovnega tedna prinesete nekaj živil, ki jih je mogoče hitro pripraviti. Predlagamo mlado špinačo, stročnice, avokado. Iz teh sestavin si lahko hitro pripravite okusno solato, ki jo lahko obogatite še z na koščke narezano pomarančo, saj boste tako poskrbeli za dodaten vitamin C, zaradi katerega bo absorpcija hranil iz špinače še boljša. Pa naj še kdo reče, da zdravo prehranjevanje ni preprosto in okusno.

5. Če je le mogoče, ne jejte za delovno mizo.

Če je le mogoče, svojo malico pojejte drugje, ne za delovno mizo. Če boste jedli in delali istočasno, se ne boste popolnoma posvetili procesu prehranjevanja in kaj hitro se lahko zgodi, da boste pojedli preveč. Na ta način smo namreč veliko manj pozorni na to, koliko pojemo. Predlagamo, da si zdravo kosilo pripravite že doma, v službi pa je prav, da si vzamete dovolj časa in v miru pojeste svoj obrok. Pojdite na svež zrak. Ne nazadnje so tudi odmori med delom zelo pomembni.

6. Poskrbite, da dovolj pijete.

Poskrbite za to, da boste čez dan popili dovolj vode. Voda iz našega organizma odplavlja toksine in preprečuje zaprtje. Na mizi imejte vedno večjo steklenico vode, tako da bo ta vedno pri roki. V vodo lahko narežete tudi rezine limon ali pomaranč – tako bo pijača še bolj osvežilna. Vsekakor pa se izogibajte uživanju različnih energijskih pijač ali enostavnih sladkorjev v kavi in sladkih pijačah z mehurčki. Te pijače samo povzročijo nenaden padec sladkorja v krvi, poleg tega pa tudi dehidrirajo vaše telo, zaradi česar boste postali brezvoljni, utrujeni in zato manj produktivni.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×