Ali lažnim novicam nasedajo samo starejši ljudje?

Prepričanje, da lažnim novicam nasedajo predvsem starejši ljudje, je zelo razširjeno. Ali gre pri tem za upravičeno stališče ali zgolj za predsodek?

Aktivno poslušanje – osnova uspešne komunikacije

Čeprav se vam morda zdi, da poslušate sogovornika, so standardi za aktivno poslušanje, ki je osnova uspešne komunikacije, precej visoki.

Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.
Zdravje & prehranaNaravna zeliščna pomoč pri vročinskih oblivih, značilnih za menopavzo

Naravna zeliščna pomoč pri vročinskih oblivih, značilnih za menopavzo

MORDA VAS ZANIMA

Prehod v menopavzo za mnoge ženske pomeni tudi soočanje s številnimi neprijetnimi simptomi. Ena najbolj pogostih, za številne ženske pa tudi najbolj motečih težav so zagotovo vročinski oblivi. Večinoma prihaja do t. i. vročinskih oblivov, ki jih spremlja tudi močno znojenje in pordela koža, v nočnem času. To pa lahko seveda negativno vpliva na kakovost spanja.

- Oglas -

Na to, kako izrazite in moteče bodo težave ob prehodu v menopavzo, sicer vplivajo različni dejavniki – od izrazitosti hormonskih sprememb do vaših vsakodnevnih navad. Poleg »uradnih zdravil« oziroma hormonske terapije, namenjene lajšanju težav, povezanih z menopavzo, obstajajo tudi zelo učinkovite naravne metode. Predstavljamo vam nekaj najboljših zeliščnih izbir, če se želite z vročinskimi oblivi spopasti čim bolj naravno.

Vročinski oblivi med menopavzo

Grozdnata svetilka

Grozdnata svetilka je deležna tudi precejšnje znanstvene pozornosti. Tako je bilo izvedenih kar nekaj raziskav, povezanih z vplivom te severnoameriške rastline na ženske v obdobju prehoda v menopavzo. Precej objavljenih študij je potrdilo, da je lahko to učinkovita naravna pomoč pri blaženju težav z vročinskimi oblivi. Razlog za to naj bi se skrival v učinkovanju, ki je podobno delovanju estrogena. Poleg tega je mogoče s pomočjo grozdnate svetilke uspešno lajšati tudi nekatere druge neprijetne simptome, povezane z menopavzo, na primer občutke tesnobe in žalosti. Običajno pride do občutnega izboljšanja stanja že po enomesečni uporabi pripravkov iz grozdnate svetilke. Načeloma ne obstaja posebno tveganje za nezaželene stranske simptome – previdni morate biti le, če imate težave z jetri. V tem primeru priporočamo predhodni posvet z zdravnikom.

Črna detelja

V listih črne detelje se nahajajo snovi, imenovane fitoestrogeni. Gre za rastlinske estrogene, ki so lahko zelo koristni za ženske v obdobju menopavze. Med drugim je tako mogoče s pomočjo črne detelje zmanjšati tudi pogostost in intenzivnost nočnih vročinskih oblivov in znojenja. Rezultati kliničnih preizkusov črne detelje kot naravne alternative za blaženje težav v menopavzi sicer niso enotni. Vendar pa praktične izkušnje številnih žensk nakazujejo, da je lahko črna detelja zelo dobra izbira.

Kitajska angelika

- Oglas -

V kitajski tradicionalni medicini ima angelika zelo pomembno mesto. Pogosto se je uporabljala za lajšanje različnih ginekoloških težav. Kitajska angelika je lahko zelo učinkovita tudi pri lajšanju neprijetnih težav, ki spremljajo menopavzo – med drugim vam lahko uspešno pomaga tudi pri spopadanju z vročinskimi oblivi. Tudi v tem primeru naj bi šlo za delovanje, ki je zelo podobno učinkom estrogena.

Svetlin

Olje, pridobljeno iz rastline, imenovane svetlin, je znano po številnih možnostih uporabe oziroma po pozitivnih vplivih na naše zdravje in počutje. Uporablja se lahko za lajšanje predmenstrualnih težav, ženskam, ki so v obdobju prehoda v menopavzo, pa lahko pomaga tudi pri ublažitvi težav z znojenjem in nočnimi vročinskimi oblivi ter pri spopadanju s tesnobnimi občutki.

Žajbelj

Žajbelj velja za eno najboljših naravnih rešitev, ko gre za težave s prekomernim znojenjem. Tako ni presenetljivo, da so pripravki iz žajblja (čaj idr.) zelo koristni tudi za ženske, ki se soočajo z neprijetnimi simptomi, povezanimi s prehodom v menopavzo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×