fbpx
Domov Zdravje & prehrana Naravna zeliščna pomoč pri vročinskih oblivih, značilnih za menopavzo

Naravna zeliščna pomoč pri vročinskih oblivih, značilnih za menopavzo

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Prehod v menopavzo za mnoge ženske pomeni tudi soočanje s številnimi neprijetnimi simptomi. Ena najbolj pogostih, za številne ženske pa tudi najbolj motečih težav so zagotovo vročinski oblivi. Večinoma prihaja do t. i. vročinskih oblivov, ki jih spremlja tudi močno znojenje in pordela koža, v nočnem času. To pa lahko seveda negativno vpliva na kakovost spanja.

Na to, kako izrazite in moteče bodo težave ob prehodu v menopavzo, sicer vplivajo različni dejavniki – od izrazitosti hormonskih sprememb do vaših vsakodnevnih navad. Poleg »uradnih zdravil« oziroma hormonske terapije, namenjene lajšanju težav, povezanih z menopavzo, obstajajo tudi zelo učinkovite naravne metode. Predstavljamo vam nekaj najboljših zeliščnih izbir, če se želite z vročinskimi oblivi spopasti čim bolj naravno.

Vročinski oblivi med menopavzo

Grozdnata svetilka

Grozdnata svetilka je deležna tudi precejšnje znanstvene pozornosti. Tako je bilo izvedenih kar nekaj raziskav, povezanih z vplivom te severnoameriške rastline na ženske v obdobju prehoda v menopavzo. Precej objavljenih študij je potrdilo, da je lahko to učinkovita naravna pomoč pri blaženju težav z vročinskimi oblivi. Razlog za to naj bi se skrival v učinkovanju, ki je podobno delovanju estrogena. Poleg tega je mogoče s pomočjo grozdnate svetilke uspešno lajšati tudi nekatere druge neprijetne simptome, povezane z menopavzo, na primer občutke tesnobe in žalosti. Običajno pride do občutnega izboljšanja stanja že po enomesečni uporabi pripravkov iz grozdnate svetilke. Načeloma ne obstaja posebno tveganje za nezaželene stranske simptome – previdni morate biti le, če imate težave z jetri. V tem primeru priporočamo predhodni posvet z zdravnikom.

Črna detelja

V listih črne detelje se nahajajo snovi, imenovane fitoestrogeni. Gre za rastlinske estrogene, ki so lahko zelo koristni za ženske v obdobju menopavze. Med drugim je tako mogoče s pomočjo črne detelje zmanjšati tudi pogostost in intenzivnost nočnih vročinskih oblivov in znojenja. Rezultati kliničnih preizkusov črne detelje kot naravne alternative za blaženje težav v menopavzi sicer niso enotni. Vendar pa praktične izkušnje številnih žensk nakazujejo, da je lahko črna detelja zelo dobra izbira.

Kitajska angelika

V kitajski tradicionalni medicini ima angelika zelo pomembno mesto. Pogosto se je uporabljala za lajšanje različnih ginekoloških težav. Kitajska angelika je lahko zelo učinkovita tudi pri lajšanju neprijetnih težav, ki spremljajo menopavzo – med drugim vam lahko uspešno pomaga tudi pri spopadanju z vročinskimi oblivi. Tudi v tem primeru naj bi šlo za delovanje, ki je zelo podobno učinkom estrogena.

Svetlin

Olje, pridobljeno iz rastline, imenovane svetlin, je znano po številnih možnostih uporabe oziroma po pozitivnih vplivih na naše zdravje in počutje. Uporablja se lahko za lajšanje predmenstrualnih težav, ženskam, ki so v obdobju prehoda v menopavzo, pa lahko pomaga tudi pri ublažitvi težav z znojenjem in nočnimi vročinskimi oblivi ter pri spopadanju s tesnobnimi občutki.

Žajbelj

Žajbelj velja za eno najboljših naravnih rešitev, ko gre za težave s prekomernim znojenjem. Tako ni presenetljivo, da so pripravki iz žajblja (čaj idr.) zelo koristni tudi za ženske, ki se soočajo z neprijetnimi simptomi, povezanimi s prehodom v menopavzo.

- Oglas -

Najnovejše

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.

5 nasvetov za več REM-spanja

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje.

Šolanje na daljavo zmanjšuje anksioznost med najstniki

Pouk oziroma šolanje na daljavo je nekaj, s čimer so se v zadnjih mesecih srečali številni šolarji po vsem svetu.

5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

Močan imunski sistem bo letošnjo zimo še pomembnejši kot v preteklih letih. Prav zaradi pojava novega koronavirusa so začeli mnogi posvečati precej več pozornosti krepitvi imunskega sistema kot običajno.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×