Ekologija & OkoljeRajski Bali preplavljen s smetmi

Rajski Bali preplavljen s smetmi

MORDA VAS ZANIMA

Otok Bali, ki sicer velja za raj na Zemlji in eno izmed bolj priljubljenih turističnih destinacij,  je med decembrom in februarjem daleč od svojega blišča. V tem času je na Baliju namreč sezona smeti, letos pa so na otoku oblasti zaradi smeti razglasile izredne razmere. Na Kuti, eni najbolj znanih plaž, so zlat pesek prekrile smeti, ki jih je naplavilo morje.

- Oglas -

Smeti na otoku Bali

Dnevno več kot dvajset ton plastike

Sezona smeti, ki jih morski tokovi s pomočjo močnih vetrov naplavi na obalo Balija, traja od decembra in do februarja. Dnevno morje naplavi tudi več kot dvajset ton plastike. Kot pravi fotograf  Domen Dolenc, ki si prizadeva, da bi za ta ekološki problem izvedelo čim več ljudi, plastična embalaža, ki doseže obalo na Baliju, priplava predvsem z dveh najbolj naseljenih Indonezijskih otokov, Jave in Sumatre. Sicer pa tudi na Baliju ne zaostajajo po smetenju in uporabi plastične embalaže, saj se je dnevno zavrže 680 kubičnih metrov.

Hude posledice za morsko in rečno življenje

Smeti na Baliju predstavljajo veliko težavo že dlje časa. Plastični odpadki mašijo rečne struge, zaradi česar se večajo možnosti za poplave. Hude pa so tudi posledice za morsko in rečno življenje. Živali se pogosto zaradi odpadkov resno poškodujejo in poginejo. Smeti v morju, predvsem plastika pa predstavljajo velik sistemski ekološki problem, saj  morske živali zaužijejo mikroplastiko, ki na koncu konča na naših krožnikih, kar ima lahko škodljive posledice tudi za naše zdravje. Razmere so na Baliju najhujše v času monsunskega deževja, ko zaradi močnih vetrov vsi odpadki končajo na plažah.

Oblasti so letos razglasile izredno stanje

Oblasti so prejšnji mesec razglasile izredno stanje na treh nekoč najlepših plažah – Jimbaran, Kuta in Seminyak. V veliki čistilni akciji je sodelovalo 700 delavcev, ki so s smetmi napolnili 35 tovornjakov. Vsak dan so tako več ton odpadkov odvažali na bližnjo deponijo. Plastiko sicer iz plaž običajno pobirajo najrevnejši prebivalci, ki se s tem preživljajo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×