0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaGinko biloba za boljše možganske funkcije

Ginko biloba za boljše možganske funkcije

MORDA VAS ZANIMA

Ginko biloba vsebuje učinkovine, ki pomagajo širiti krvne žile, zaradi česar potem kri lažje potuje po nogah, rokah, stopalih, dlaneh in možganih. Te učinkovine hkrati onemogočajo delovanje za zdravje škodljivih prostih radikalov. Med temi zdravilnimi učinkovinami naj še posebej izpostavimo flavonske glikozide, ginkolide in bilobalide.

- Oglas -

Ginko biloba – živi fosil in rešitelj za naše možgane

Ginko biloba sicer izvira s Kitajske. Charles Darwin ga je poimenoval kar živi fosil, saj raste že 300 milijonov let. Danes ginko gojijo predvsem v samostanskih vrtovih in parkih. Kitajci mu pravijo drevo z račjimi nogami, saj njegovi pahljačasti listi spominjajo na račjo plavut. Sicer ginko zraste tudi do 40 metrov visoko, zanj pa je značilna tudi izjemno dolga življenjska doba, saj lahko doseže tudi več kot 1000 let, kar je res presunljivo. Je izjemno trdoživa rastlina, saj je zelo dobro odporen proti škodljivim žuželkam, virusom, bakterijam in onesnaženemu zraku. Ginku takšno trdoživost lahko pripišemo zaradi izjemno močnega antioksidantnega delovanja, zaradi česar tudi pri nas odlično preprečuje poškodbe celic, ki bi nastale zaradi delovanja škodljivih prostih radikalov.

Zgodovina ginka

Ginko v Aziji v zdravilne namene uporabljajo že vsaj 5000 let, v Evropo pa je prišel v začetku 18. stoletju, vendar ga Evropejci za zdravilne namene uporabljamo šele zadnjih 50 (oziroma nekoliko manj) let. Prvi izvleček so namreč izdelali in registrirali šele sredi 60-ih let prejšnjega stoletja, in sicer v Nemčiji.

Ginko biloba

Ginko biloba ima številne zdravilne učinke

Ginko biloba je rastlina, ki ji pripisujejo številne pozitivne učinke za naše zdravje in um. Predstavljamo vam najpomembnejše.

- Oglas -

Ginko biloba za boljše delovanje možganov

Mentalne sposobnosti z leti vedno bolj pešajo in slabijo, zaradi česar sta slabša koncentracija in spomin, pogosteje smo zmedeni, pozabljivi, upade pa nam tudi pozornost. Vse te simptome lahko ublažimo z jemanjem prehranskega dopolnila, ki vsebuje izvleček ginka bilobe, saj slednji širi krvne žile, preprečuje zlepljanje krvnih ploščic, prav tako pa pozitivno vpliva tudi na prekrvavljenost možganov ter njihovo oskrbo s kisikom in glukozo.

Vpliv na kratkoročni spomin

Ginko naj bi pozitivno vplival na zmožnosti pomnjenja, še posebej na kratkoročni spomin.

Ginko za manj bolečin pri hoji

Z uživanjem prehranskega dopolnila, ki vsebuje izvleček ginka, lahko omilimo bolečine, ki nastanejo zaradi slabega krvnega pretoka v nogah. Ginko pomaga tudi pri težavah s hladnimi nogami in rokami, prav tako blaži tudi neprijetno ščemenje v okončinah.

Z ginkom nad šumenje v ušesih

Ginko zelo učinkovito pomaga tudi pri zdravljenju šumenja v ušesih in pri vrtoglavici, saj skrbi za optimalno prekrvavitev možganov in posledično za boljšo oskrbo s kisikom.

Astma

Blažil naj bi tudi astmatične napade zaradi peloda in prahu, saj odpira zožene krvne žile v dihalnih poteh.

- Oglas -

Ginko ima pozitiven vpliv na krvni obtok

Ginko biloba spodbuja kroženje krvi, zato lahko zmanjšuje tveganje za različne oblike žilnih obolenj (na primer za krčne žile).

Pomoč pri shizofreniji

V kombinaciji z antipsihotiki naj bi pozitivno vplival na simptome shizofrenije.

Motnje pozornosti in hiperaktivnost

Izsledki nekaterih raziskav namigujejo, da naj bi bil ginko biloba tudi učinkovito sredstvo pri blaženju simptomov motenj pozornosti in hiperaktivnosti. Za bolj oprijemljive rezultate pa bo vseeno treba opraviti še več raziskav.

Avtizem

Nekaj raziskav je že potrdilo pozitivno delovanje ginka pri osebah z avtizmom. Za trdnejše rezultate in sklepe bo potrebnih še kar nekaj dodatnih raziskav.

Generalizirana anksiozna motnja

Ginko naj bi s svojim delovanjem pomagal tudi ljudem z generalizirano anksiozno motnjo.

Ginkove tablete

Ginko biloba pomaga tudi pri rumeni pegi in spolnosti

Več raziskav kaže še na celo paleto drugih potencialnih zdravilnih lastnosti, ki jih obeta ginko biloba, ki pa še niso zadostno dokazane. Gre za anksioznost, ki naj bi se z jemanjem ginka precej zmanjšala, pomagal pa naj bi tudi pri zdravljenju glavkoma. Ljudje, ki so jemali 120 mg ginka dnevno polnih osem tednov, naj bi opazili precejšnje spremembe. Pri starostni degeneraciji rumene pege (makule) naj bi ginko vsaj ustavil slabšanje ali pa celo poskrbel za upadanje simptomov; ljudje naj bi po jemanju ginka ne izgubili vida, kar je ena največjih strahot pri bolezni degeneracije makule.

Ženske lahko razveseli ena od teorij, da to čudežno drevo lajša celo predmenstrualni sindrom; nikakor pa ginka ne smete ponuditi otrokom. Ginko naj bi zdravil celo erektilno disfunkcijo in pomagal pri seksualnih disfunkcijah pri ženskah. Zanimivo je, da naj bi ob vseh blagodejnih učinkih, ki jih ima na možgane, spadal med nekaj redkih učinkovin, ki bi lahko pomagale tudi pri tinitusu, stalnem zvonjenju v ušesih, za katerega pravzaprav ne najdejo pomoči, saj je simptom različnih bolezni in stanj.

.

NAJNOVEJŠE