Zdravilne rastlineKrvni obtok in krčne žile - poženite kri po žilah

Krvni obtok in krčne žile – poženite kri po žilah

MORDA VAS ZANIMA

Motnje krvnega obtoka – zlasti v nogah – lahko postanejo, ko se postarate, stalno prisotna in izčrpavajoča težava. Ker so te težave lahko zelo pogoste, je priporočljivo, da se jih lotimo tudi na naraven, zelen način. Seveda pa se o najbolj optimalni metodi zdravljenja glede na vaše težave posvetujte s svojim zdravnikom.

- Oglas -

Krvni obtok

Navadni divji kostanj

Ta vsestransko uporabna rastlina (Aesculus hippocastanum) blaži simptome »kronične venozne insufience«. Ta izraz pomeni, da imajo vene težave pri prečrpavanju krvi nazaj v srce. Sčasoma postanejo noge zaradi težnosti težke, zatečejo, srbijo in bolijo. Lahko se  razvijejo tudi krčne žile. Vsaj 17 kliničnih preskusov je preverilo učinke izvlečka semen navadnega divjega kostanja s standardizirano količino escina na simptome kronične venozne insuficience. Te raziskave kažejo, da ta izvleček lahko ublaži bolečine, zatekanje in srbečico, povezanih s kronično venozno insuficienco. Zdi se, da to dosega tako, da vzdržuje brezhibnost venskih sten.

Jemljite komercialne tablete ali kapsule izvlečka iz semen navadnega divjega kostanja s standardizirano količino escina. Uporabite izdelek, ki zagotovi 100 do 200 mg escina na dan, in ga vedno jemljite skupaj s hrano.

Divji kostanj
Divji kostanj.

Strokovnjaki vedo ali sumijo, da navadni divji kostanj učinkuje na nekatera druga zdravila, zato se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden ga začnete jemati. Doma pripravljenih pripravkov navadnega divjega kostanja ne jemljite, ker lahko vsebujejo strupene sestavine in/ali povzročijo škodljive učinke. Če ste alergični na lateks, ne jemljite navadnega divjega kostanja, ker lahko nastopijo medsebojni učinki med obema snovema. Če imate sladkorno bolezen, težave z jetri ali ledvicami, trebušno ali kakšno črevesno bolezen ali pa jemljete antibiotike ali antikoagulante, potem izvleček semen navadnega divjega kostanja jemljite le pod strokovnim nadzorom. Če ste noseči ali dojite, navadni divji kostanj jemljite le po nasvetu zdravstvenega strokovnjaka.

Grozdne pečke

- Oglas -

Izvleček iz grozdnih pečk (Vitis vinifera) vsebuje veliko antioksidantov, ki jim s skupnim imenom pravijo oligomerni proantocianidini. Ti antioksidanti pomagajo vzdrževati brezhibnost žil in stabilizirajo stene kapilar, tako da so koristni za številne težave s krvnim obtokom. Pri ljudeh s kronično venozno insuficienco izvleček iz grozdnih pečk dokazano blaži simptome, kot so srbečica in bolečine v nogah, že po 10 dneh jemanja, medtem ko ima daljše jemanje verjetno še več koristi za krvni obtok.

Grozdje
Grozdje in grozdne pečke.

Jemljite komercialne tablete ali kapsule grozdnih pečk s standardizirano količino oligomernih proantocianidinov, ki vam zagotovijo 150 do 300 mg teh snovi na dan, in se pri tem držite navodil proizvajalca.

Strokovnjaki vedo ali sumijo, da grozdne pečke učinkujejo na nekatera druga zdravila, zato se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden jih začnete jemati. Oligomerni proantocianidini občasno povzročijo stranske učinke, kot so gastrointestinalni simptomi, slabost, glavobol in srbeča ter vzdražena koža. Če se to zgodi, zelišče prenehajte jemati in poiščite zdravniški nasvet. Grozdne pečke lahko zmanjšajo vsrkanje železa, zato odmerke tega zelišča jemljite v razmikih 24 ur. Če ste noseči ali dojite, grozdne pečke jemljite le po nasvetu zdravstvenega strokovnjaka.

Tudi ginko pomaga

Čeprav ginko (Ginkgo biloba) slovi predvsem kot krepčilo za spomin, je pomembno krepčilo tudi za krvni obtok. Ginko na primer blaži simptome Raynaudovega sindroma in interminentne klavdikacije – ti dve stanji sta povezani s težavami perifernega krvnega obtoka. Raynaudov sindrom povzroča hlad v udih, interminentna klavdikacija pa hude bolečine zaradi krčev v nogah, povzročenih in še povečanih s hojo.

Jemljite dodatke s standardizirano vsebino dejavnih sestavin ginko flavonov glikozidov, ginkolidov in bilobalidov. Dnevni odmerek naj znaša 120 mg koncentriranega (50 : 1) izvlečka, ki je enakovreden šestim gramom posušenega zelišča. Za interminentno klavdikacijo so morda potrebni večji odmerki – za več informacij se posvetujte z zdravstvenim strokovnjakom.

Ginko
Ginko

Strokovnjaki vedo ali sumijo, da ginko učinkuje na nekatera druga zdravila, zato se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden ga začnete jemati. Doma pripravljenih pripravkov ginka ne jemljite, ker lahko vsebujejo strupene sestavine in/ali povzročijo škodljive učinke. Ginko lahko povzroči blage škodljive učinke, kot so vrtoglavica, gastrointestinalne motnje, glavobol in alergijski kožni odzivi. Občasno poročajo tudi o resnejših odzivih, kot so težave s krvavenjem in božjastni napadi. Če nastopijo ti simptomi, zelišče prenehajte jemati in poiščite zdravniško pomoč. Če imate kakršnekoli motnje pri krvavenju, ne jemljite ginka. Če ste noseči ali dojite, ginko jemljite le po nasvetu zdravstvenega strokovnjaka.

Virginski nepozebnik

Poskusi so pokazali, da izvlečki iz listov virginskega nepozebnika (Hamamelis virginiana) krepijo vene, zmanjšujejo prepustnost kapilar, umirjajo vnetja in ožijo krvne žile. Raziskave izvedene leta 2002 v Nemčiji, so pokazale, da virginski nepozebnik zmanjšuje eriteme oziroma pordečitev kože zaradi razširjenih krvnih žil. Protivnetne lastnosti rastline podpirajo njeno uporabo pri zdravljenju ekcema.

- Oglas -

Virginski nepozebnik lahko uporabljamo notranje in zunanje. Mazila pomagajo pri težavah s krvnim obtokom in ožiljem, ki nastopajo v obliki težkih, bolečih nog, krčnih žil in hemoroidov. Pri težavah s krvnim obtokom in ožiljem ter s hemoroidi lahko notranje uporabljamo poparek, kapsule, suhi in tekoči izvleček ali matično tinkturo na osnovi virginskega nepozebnika.

Virginski nepozebnik
Virginski nepozebnik

Poparek pripravimo tako, da 10 g zelišča stresemo v en liter vrele vode in namakamo pet do10 minut. Popijemo eno do dve skodelici na dan. Kapsule (posušeni listi) jemljemo tako, da vzamemo po dva grama trikrat na dan. Suhi izvleček uživamo tako, da vzamemo eno vrečko (oziroma odmerek) na dan s kozarcem vode. Tekoči izvleček (1 : 1 v 45 % alkoholu) jemljemo tako, da vzamemo do dva mililitra trikrat na dan. Matično tinkturo pa uživamo tako, da spijemo 50–100 kapljic v kozarcu vode na dan.

Zunanje uporabljamo pri težavah s krvnim obtokom, ožiljem in hemoroidi gele, mazila in tinkturo na osnovi virginskega nepozebnika, in sicer tako, da jih enkrat na dan vtremo v  prizadeto območje.

Tinkturo za mazanje krčnih žil pripravimo tako, da damo 200 g zdrobljenega posušenega lubja v en liter 40 % alkohola in to shranimo v sterilizirani steklenici iz temnega stekla. 20 ml  tinkture zmešamo s 100 ml vode in namažemo po krčnih žilah.

Zdi se, da virginski nepozebnik nima neželenih stranskih učinkov, lahko pa povzroči kontaktne alergije. Med nosečnostjo ali dojenjem ne jemljite pripravkov za notranjo uporabo.

Medena detelja

Medena detelja (Melilotus officinalis) zaradi vsebnosti melilotozida pomaga pri krepitvi krvnih žil. Uporabljamo jo pri težavah z ožiljem, kot so krčne žile, in za lajšanje težav, kot je otekanje zaradi zastajanja tekočine. Proti krčnim žilam, težkim nogam in zastajanju tekočine uživamo poparek, kapsule ali tinkturo na osnovi medene detelje.

Poparek pripravimo tako, da eno žličko posušenih cvetov prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati pet minut in nato precedimo. Popijemo tri do štiri skodelice na dan. Kapsule (50 mg praška) jemljemo trikrat na dan, in sicer tako, da vzamemo med jedjo po eno do dve kapsuli. Tinkturo pa uživamo tako, da 35 kapljic nakapamo v kozarec vode in pijemo med jedjo trikrat na dan.

Medena detelja
Medena detelja

Za zunanjo uporabo so za preprečevanje krčnih žil in odpravljanje podplutb na voljo še razna mazila na osnovi medene detelje.  Na osnovi medene detelje si lahko pripravimo tudi kopeli, in to tako, da 100 g suhe droge pripravimo kot poparek, ki naj stoji 15 minut. Izvleček dodamo kadni kopeli. Kadar ga uporabljamo pri obolenjih ven, pazimo, da kopel ni prevroča. Ima poživljajoč in krepčilen učinek.

Ker utegne biti v medeni detelji dikumarol, naj ljudje s težavami pri strjevanju krvi ali tisti, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi, medene detelje ne uživajo. Vedno jemljemo le majhne odmerke, saj kumarin v velikih količinah lahko poškoduje jetra. Pri prevelikih odmerkih se lahko zaradi vsebnosti kumarina pojavita tudi glavobol in bruhanje.

Bodeča lobodika

Saponini v pripravkih za notranjo uporabo ožijo površinske krvne žile (vene pod površino kože). Raziskave so pokazale, da bodeča lobodika (Ruscus aculeatus) izboljšuje slab pretok krvi v venah spodnjih okončin in zmanjšuje hemoroide. Zato rastlino priporočajo kot dopolnilo pri zdravljenju trdih, bolečih nog, krčnih žil in hemoroidov. Kombiniramo jo lahko z drugimi rastlinami, kot je na primer virginski nepozebnik. Pripravki iz bodeče lobodike učinkovito zmanjšujejo edeme (otekline). Izsledki nemških kliničnih poskusov, objavljeni leta 2002, potrjujejo, da izvlečki iz bodeče lobodike blažijo edeme na spodnjih okončinah pri ženskah, ki imajo zaradi slabega pretoka krvi kronične težave z venami. Zato jih nemški raziskovalci priporočajo kot varno in učinkovito sredstvo proti tem tegobam. Italijanski raziskovalci so leta 1988 prišli do enakih rezultatov in potrdili dobrodejno delovanje rastline na vene v spodnjih udih. Bodeča lobodika pomaga tudi pri težavah z venami pri predmenstrualnem sindromu in zaradi jemanja kontracepcijskih tablet.

Bodeča lobodika
Bodeča lobodika

Notranje uporabljamo bodečo lobodiko pri bolečinah v nogah in krčnih žilah v obliki kapsul, in sicer tako, da vzamemo po eno kapsulo (50 mg) z velikim kozarcem vode trikrat na dan med jedjo. Zunanje pa za lajšanje bolečin v nogah in pri krčnih žilah uporabljamo bodečo lobodiko v obliki kreme. Držimo se navodil proizvajalca oziroma kremo vtiramo v noge enkrat na dan. Začnemo pri gležnjih in nadaljujemo proti stegnom.

Pripravkov bodeče lobodike ne uporabljajte med nosečnostjo in dojenjem. Preveliki odmerki lahko povzročijo bruhanje in znižajo krvni tlak. Pripravkov ne uporabljajte hkrati z zaviralci monoaminske oksidaze (antidepresivi), z zdravili za zniževanje krvnega tlaka ali z zdravili proti povečani prostati. Neželeni stranski učinki niso znani, vendar je priporočljivo, da se pred uporabo posvetujete z zdravnikom ali usposobljenim terapevtom naravnega zdravljenja.

Vednozelena cipresa

Glede na to, da cipresa (Cupressus sempervirens) pomaga pri vseh vrstah težav z venami, jo priporočajo pri hemoroidih in krčnih žilah. V pripravkih, namenjenih lajšanju tovrstnih težav, cipresi pogosto dodajajo divji kostanj (Aesculus hippocastaneum) in virginski nepozebnik (Hamamelis virginiana).

Pri krčnih žilah in hemoroidih uživamo poparek ali raztopino za pitje na osnovi ciprese. Poparek pripravimo tako, da eno čajno žličko zdrobljenih storžev prelijemo s skodelico vrele vode. Na dan popijemo štiri do pet skodelic pred jedjo ali vmes. Raztopine za pitje jemljemo tako, da 40–60 kapljic razredčimo z malo vode in pijemo dva- do trikrat na dan pred jedjo.

Vednozelena cipresa
Vednozelena cipresa

Pri krčnih žilah uporabljamo gele in mazila na osnovi ciprese ali kar eterično olje ciprese. Gele in mazila uporabimo tako, da jih narahlo nanesemo na prizadeto mesto in vtremo, tako da masiramo navzgor, proti srcu. Uporabimo jih zvečer pred spanjem ali po navodilu proizvajalca. Če uporabljamo eterično olje ciprese, pa dve do štiri kapljice tega eteričnega olja razredčimo v nosilnem olju in vtremo v prizadeta mesta.

Doslej ni podatkov o neželenih stranskih učinkih, tudi če pripravke na osnovi ciprese jemljemo dalj časa. Previdnost je potrebna le med nosečnostjo in dojenjem.

NAJNOVEJŠE