Koprive in njihova zdravilnost je znana ลพe veฤini od nas, so zastonj in rastejo za skoraj vsako hiลกo, ลกe vedno pa se ob koprivah verjetno najprej spomnimo na to, da pekoฤe โkopanjeโ v njih odganja revmo. Celo latinsko poimenovanje, Urtica, pomeni โskelenjeโ.
Koprive nabiramo spomladi
Najboljลกe koprive za nabiranje in uลพivanje so spomladi, ko zaฤenjo po obronkih gozda, ob rekah, na njivah in za hiลกami odganjati mlade rastlinice. Podobno mlade in dobre so koprive tudi jeseni po deลพju, rastejo pa seveda tudi poleti, a so takrat bolj trde in cvetoฤe (pa tudi veliko veฤ druge izbire nam takrat ponuja rastlinski svet).
V Sloveniji uspevata velika in mala kopriva. Prva je za razliko od slednje trajna rastlina in ima bolj podolgovate liste, medtem ko so listi male koprive bolj okrogle oblike. Mrtve koprive z omenjenima vrstama nimajo niฤ skupnega in jih z njima druลพi le ime, ki temelji na podobnih listih.
Podrobnejลกi pogled v sodobne knjige o zdravilnih zeliลกฤih pokaลพe, da kopriva odvaja vodo in uฤinkuje ฤistilno na seฤne poti. Med drugim odpravlja tudi pesek, zniลพuje krvni sladkor, lajลกa revmatiฤne in sorodne teลพave s sklepi, saj zmanjลกuje vnetna stanja v telesu. Je tudi ena od najkoristnejลกih rastlin za pomoฤ pri teลพavah s poveฤano prostato. V sezoni rasti, ki je v primeru kopriv od zgodnje pomladi do poletja in zatem spet jeseni, nabiramo poganjke rastlin, ki jih uporabljamo sveลพe ali jih posuลกimo in smo tako s koprivami dobesedno preskrbljeni leto in dan.
Poiลกฤimo Kopriva in jih naberite
Pri nabiranju ponavadi iลกฤemo veliko koprivo, s prepoznavanjem pa ponavadi ni teลพav. Ker je vฤasih vseeno teลพko loฤiti med njo in njeno sorodnico mrtvo koprivo (ki sicer ni strupena, a tudi tako blagodejna za telo ne), si pomagamo z odtrganim steblom. Medtem ko ima mrtva kopriva okroglo, je steblo velike koprive ลกtirioglato. ล e bolje se bomo prepriฤali, ฤe se bomo koprivi pustili speฤi. Na spodnjem delu podolgovatih listov jajฤaste ali srฤaste oblike se nahajajo neลพne dlaฤice, ki se zapiฤijo v koลพo in izloฤijo blag strup. Ta speฤe in na koลพi povzroฤi rdeฤico in mehurje, sicer pa je povsem neลกkodljiv.
Nabiramo jih v velikih koliฤinah, za suลกenje, kuhanje, solate in pripravo polivk, ali pa ravno toliko, da jih sproti pojemo na sprehodu v gozdu. Najbolj se obnese tehnika, ki jo na svojih delavnicah uฤi Dario Cortese: vrลกiฤek rastline z dvema ali tremi pari listov previdno odtrgamo in liste pogladimo na spodnji strani v smeri vrha. To naredimo nekajkrat in nato koprivo povaljamo med dlanema. Takลกna je pripravljena za romanje v usta ali v solato, med ostalo spomladansko rastje, in prav niฤ ne peฤe!
Kopriva v prehrani
Koprivo so v prehrani uporabljali ลพe v starem Egiptu, kjer so jo kultivirali v vrtnino, od njih pa so jo za iste namene prevzeli ลกe Grki in Rimljani. O koristnosti uลพivanja kopriv piลกeta ลพe Horacij in Hipokrat, rimski pisec Plinij starejลกi pa zapiลกe, da so mlade koprive spomladi najbolj zdrava hrana za telo in ga pred boleznimi varujejo ลกe celo leto.
V prehrani uporabljamo ฤimbolj mlade vrลกiฤke in liste koprive. Najbolj uฤinkovite in nedotaknjene so surove โ v solatah, namazih in polivkah. Prav tako jih surove dodajamo v smoothieje, kjer njihova zdravilna moฤ pride ลกe posebej do izraza. Lahko jih tudi soฤimo, a za to potrebujemo dober polลพast sokovnik, takลกen sok pa je zelo moฤan, zato ga pijemo le v manjลกih koliฤinah, pomeลกanega s kakลกnim drugim sveลพe iztisnjenim zelenjavnim sokom.
ฤe smo jih nabrali veฤje koliฤine, se jih splaฤa tudi posuลกiti. Posuลกene zmeljemo v prah in z njim rudninsko obogatimo najrazliฤnejลกe jedi.
Nasveti za kuhanje kopriv
Pri kuhanju kopriv moramo biti pozorni predvsem na to, da vode, v kateri so se kuhale, ne odlijemo โ s tem bi zavrgli mnogo koristnih rudninskih snovi. Najbolje jih je le na kratko poduลกiti, nekaj minut v vreli vodi. Moลพnosti je neลกteto, uporaba pa podobna kot pri ลกpinaฤi in blitvi. Dodamo jih kuhanemu krompirju ali drugi zelenjavi, iz njih skuhamo juhe in enolonฤnice, uporabimo kot prilogo, z njimi napolnimo zavitke, jih vmeลกamo v zelenjavno riลพoto ali pa jih skupaj s pinjolami spremenimo v pesto in prelijemo po testeninah. Odliฤne so ลพe samo blanลกirane, prelite z olivnim oljem in potresene s ฤemaลพem (ta je ลกe ena od ฤudovitih rastlin zgodnje pomladi).
Naลกe babice so zelo cenile tudi koprivni ฤaj iz posuลกenih ali sveลพih kopriv. Priprava je preprosta: ยปZavremo liter vode, ga odstavimo in potopimo vanjo ลกopek mladih kopriv. Pustimo pokrito 10 min in odcedimo.ยซ Tak ฤaj velja za edinstvenega odganjalca pomladne utrujenosti in nerazpoloลพenja, poleg tega pa pomaga pri vneti ustni votlini, angini, preveliki koliฤini sladkorja v krvi in aftah.
ฤaj iz kopriv: Naravni eliksir za zdravje in dobro poฤutje
ฤaj iz kopriv je ลพe stoletja cenjen zaradi svojih ลกtevilnih zdravilnih lastnosti. Ta preprost napitek je prava zakladnica hranil, ki lahko izboljลกajo vaลกe zdravje in poฤutje. ฤaj iz kopriv je naravni eliksir, poln hranil, ki lahko izboljลกajo vaลกe zdravje in poฤutje. Z enostavno pripravo in ลกtevilnimi koristmi za telo in koลพo je ta ฤaj odliฤen dodatek k vaลกi vsakodnevni rutini.
Kako pripraviti ฤaj iz kopriv?
Priprava ฤaja iz kopriv je preprosta in hitra. Tukaj je recept, ki ga lahko preizkusite:
Sestavine:
- 1 ลพlica posuลกenih listov koprive (ali 2-3 sveลพi listi)
- 250 ml vode
- Med ali limona po okusu (neobvezno)
Postopek:
- Segrejte vodo: Vodo segrejte do vretja.
- Dodajte koprivo: Posuลกene ali sveลพe liste koprive dajte v skodelico.
- Prelijte z vodo: Prelijte liste koprive z vrelo vodo.
- Pustite stati: Pustite stati 5-10 minut, da se okusi razvijejo.
- Precedite in uลพivajte: Precedite ฤaj in po ลพelji dodajte med ali limono.
Kdaj in kako uลพivati ฤaj iz kopriv?
ฤaj iz kopriv lahko uลพivate kadarkoli ฤez dan. Najbolje je, da ga uลพivate sveลพega, da izkoristite vse njegove koristne lastnosti. Tukaj je nekaj nasvetov, kako vkljuฤiti ฤaj iz kopriv v svojo dnevno rutino:
- Zjutraj: Uลพivajte ฤaj iz kopriv zjutraj za poลพivitev in izboljลกanje prebave.
- Po obrokih: ฤaj iz kopriv po obroku lahko pomaga pri prebavi in prepreฤuje napihnjenost.
- Zveฤer: Uลพivajte ฤaj iz kopriv zveฤer za sprostitev in razstrupljanje telesa.
Zunanja uporaba kopriv
Tudi zunanja uporaba ima ลกtevilne namene in koristi. Odliฤne so npr. za nego las, predvsem temnih, ki jim lepo poudarijo barvo. V ta namen jih pripravimo isto kot zgoraj opisan ฤaj โ z njim nato po umivanju glave izperemo lasiลกฤe in po tem las ne izpiramo. Takลกna uporaba pomaga tudi proti prhljaju in redkih ter oslabelih laseh. Njen poparek je odliฤen tonik za obraz. Pri zoลพenih ลพilah in krฤih v razliฤnih delih telesa, ki kaลพejo na motnje v krvnem obtoku, pomaga koprivna kopel, kopriva pa se uporablja tudi za spiranje hemeroidov. Z zunanjo uporabo pripravka iz kopriv so si blizu tudi rastline v biodinamiki, saj tam kopriva velja za eno od najbolj uporabnih rastlin za gnojenje in zaลกฤito rastlin.
Protirevmatska kopriva
Verjetno je zelo malo ljudi, ki nikoli v ลพivljenju niso obฤutili pekoฤega dotika koprive. Pri nas uspevata dve vrsti. Obe sta zdravilni oziroma uporabni v kulinariki. Mala kopriva je visoka do 50 centimetrov in je enoletna rastlina, medtem ko velika kopriva zraste do 150 centimetrov in je trajnica. Obe vrsti sta zelo pogosti in ju najveฤkrat najdemo v bliลพini hiลก in hlevov, po grobljah, ob poteh, jarkih in ลพivih mejah. Koprivo poznamo pod razliฤnimi imeni: ลพagalica, ลพarna kopriva, ลพarnica, ลพgoฤa kopriva, oลพarnica โฆ
Uฤinkovine koprive: velike koliฤine rudninskih snovi, zlasti ลพeleza, pa tudi acetilholin, metanojska (mravljinฤna) kislina, histamin, vitamini, klorofil, encimi in snovi, ki zniลพujejo koliฤino krvnega sladkorja.
Uporaba in zdravilnost: listi se uporabljajo za spodbujanje celotne telesne presnove. Tako so pomembna sestavina mnogih ฤajnih meลกanic za zdravljenje protina in revmatskih obolenj ter ลพolฤnih in jetrnih teลพav. Koprivni listi so tudi sestavni del v ฤajih za spomladanske ali jesenske ฤistilne kure. Tudi sami dajo okusen zdravilen ฤaj, ki pospeลกuje izloฤanje seฤa, uporaben pa je tudi pri teลพavah s prostato.
Napotek za pripravo koprivnega ฤaja: dve zvrhano polni ฤajni ลพliฤki posuลกenih koprivnih listov prelijemo s 125 mililitri vrele vode, kuhamo ลกe pet minut in nato odcedimo. Mlaฤen ฤaj pijemo v manjลกih poลพirkih, zjutraj in zveฤer po eno skodelico. Kura naj traja ลกtiri do osem tednov. Pri degenerativni bolezni sklepov, revmi, ลพolฤnih in ledviฤnih kamnih priporoฤamo ฤajno meลกanico iz: 20 gramov listov koprive, 20 gramov korenine in zeli regrata, 10 g preslice, 5 g brezovih listov, 5 g ลกipkovih plodov.
Dve zvrhani ฤajni ลพliฤki meลกanice prelijte s 125 mililitri vrele vode, pustite stati 15 minut, nato precedite. ฤaj iz koprive pijte tri tedne, in sicer trikrat na dan po eno skodelico.
Uporaba v koprive prehrani: kopriva je dobrodoลกla tudi v kulinariki. Iz nje lahko pripravimo okusno juho, uporabimo jo kot nadomestek za ลกpinaฤo in pri pripravi omlet.

Kaj vsebujejo koprive?
Pravijo, da ni rudnine, ki jo potrebuje naลกe telo, in je ne bi vsebovala tudi kopriva. Izstopa predvsem po vsebnosti kalcija (vsebuje ga do petkrat toliko kot kravje mleko) in magnezija, ki ga skoraj nobena divja, kaj ลกele gojena rastlina nima toliko kot kopriva. V njej je pribliลพno enaka koliฤina ลพeleza kot v ลกpinaฤi, ob tem pa ลกe vrsta drugih rudnin, vkljuฤno z mikroelementi.
Vsebuje veฤ beta karotena in vitamina C kot veฤina gojene zelenjave in niti drugih vitaminov ji ne manjka, tako kot ne razliฤnih karotenoidov, flavonoidov, organskih kislin, fitosterolov, lektinov in drugih bioaktivnih snovi, med katerimi ne gre zanemariti vloge klorofila. Ta je namreฤ protiuteลพ manj ลพelenim snovem v koprivah, namreฤ nitratom. Kopriva kot velika ljubiteljica z duลกikom dobro zaloลพenih tal vsrka veliko nitratov in jih pretvarja v aminokisline. To je z beljakovinami ena najbolj zaloลพenih vrst zelenjave, saj jih vsebuje do okoli sedem odstotkov. Nitratov je toliko veฤ, kolikor moฤneje pognojena so tla. Ker pa klorofil v ฤrevesju zavira pretvorbo nitratov v kancerogene nitrozamine, zmanjลกuje njihov ลกkodljivi uฤinek.
Koprive peฤejo zaradi histamina, ki ga vsebujejo ลพgoฤi laski. Ti izgubijo pekoฤ uฤinek, ฤe liste zmanemo z rokavicami ali skuhamo.
Kaj prinaลกajo telesu koprive?
- boljลกe poฤutje
- moฤnejลกi imunski sistem
- boljลกo in ฤistejลกo kri
- krepkejลกe in bolj ลพivahno oลพilje
- bolj uฤinkovito presnovo
- bogatejลกo ฤrevesno floro
- telo brez odpadnih snovi presnove
- veliko energije in niฤ utrujenosti (skupaj s sproลกฤujoฤim sprehodom v naravi โ vedno jih je treba na sreฤo prej paฤ nabrati! )
- manj odveฤne vode, ki se nabira v telesu
- boljลกe delovanje jeter in ลพolฤnika
- zdrave telesne ลพleze
Vse preveฤ razlogov torej, da bi koprive kar tako spregledali!
Koprivni smoothie-ji
Pomladno prebujanje
- sok ลกtirih pomaranฤ (ali kar cele pomaranฤe)
- pest mladih listov kopriv
- pest regrata
- voda po potrebi
Zelenko
- 3 jabolka
- pest mladih listov kopriv
- voda po obฤutku
- ลพlica jeฤmenove trave ali alge spirulina v prahu (po ลพelji)
Energik
- 2 banani
- pest mladih listov kopriv
- voda po obฤutku
- ลพlica konopljinih proteinov v prahu (po ลพelji)
Juha s koprivami in ฤiฤerko
ฤiฤerko skuhamo posebej. V lonec vlijemo skodelico vode in dodamo tri zvrhane skodelice koprivnih vrลกiฤkov. Zavremo in ne kuhamo veฤ kot minuto ali dve. Nato posodo odstavimo z ognja in koprive s tekoฤino vred zmeลกamo s paliฤnim meลกalcem.
V drugi posodi segrejemo malo oljฤnega olja in na njem zarumenimo drobno narezano ฤebulo. Prilijemo koprivno goลกฤo, dodamo ลกฤep soli, pol ลพliฤke naribanega muลกkatnega oreลกka in nekaj strtih strokov ฤesna. Po potrebi prilijemo ลกe malo vode, da juha ne bo pregosta. Ugasnemo ogenj in pokrito posodo pustimo okoli pet minut. Po ลพelji lahko v juho vmeลกamo skodelico kisle smetane. Nato damo juho v skodelice in v vsako dodamo nekaj ลพlic kuhane ฤiฤerike. Potresemo z drobno narezanim peterลกiljem, drobnjakom ali ฤemaลพem.

Sufle s koprivami
Sestavine za 2 osebi:
- 300 g mlade koprive
- 100 ml delno posnetega mleka
- 20 do 30 g moke
- 25 g naribanega edamca
- 4 beljaki
- poper in sol po okusu
Priprava: mlade koprive skuhamo in v meลกalniku zmeลกamo. Primeลกamo mleko, moko, sol, poper in sir. Beljake stepemo v trdi sneg, ki ga pazljivo vmeลกamo v maso. Napolnimo model za narastke in peฤemo v peฤici pri 180 ยฐC 30 minut ali toliko ฤasa, da narastek zarumeni.
Jed na osebo vsebuje pribliลพno: 14 g beljakovin, 11 g ogljikovih hidratov, 4 g maลกฤobe in 135 kilokalorij.

Priprava poparka
ลฝlico ne predrobno zdrobljenih suhih listov kopriv ali ลพliฤko zmletih suhih koprivnih korenin poparimo s skodelico (2 do 2,5 decilitra) vode, pustimo pet do deset minut in precedimo. Pijemo neoslajeno trikrat na dan. Poลพivljajoฤe, krepilno in zdravilno moฤ koprivnega napoja lahko okrepimo z malo medu, vendar ลกele, ko se poparek nekoliko ohladi.
Koprivna voda za masaลพo lasiลกฤa
Zavremo 200 ml vode ter dodamo 4 do 5 ลพlic ฤim drobneje zrezanih ali strtih suhih koprivnih korenik. Na zmernem ognju kuhamo nekaj minut, nato odstavimo z ognja ter pustimo 15 minut. Precedimo, prilijemo 50 ml etanola in shranimo v temnih stekleniฤkah na hladnem. Pripravek, ki spodbuja rast las, vtremo v lasiลกฤe po umivanju las in ga ne spiramo z vodo.
Ne preveฤ!
ฤe pojemo preveฤ jedi s koprivami ali ฤe jih jemo prepogosto, uฤinkujejo odvajalno. Kopriva je zelo โognjenaโ rastlina in ob redni uporabi v veฤjih koliฤinah, ฤe na primer spomladi pojemo skoraj vsak dan skodelico kuhanih kopriv, povzroฤa zgago in sploลกen preseลพek toplote v telesu. Podobno velja za dolgotrajno uลพivanje koprivnih poparkov. Zato niti s tako zdravo rastlino, kot je kopriva, ne pretiravamo. Lahko jo sicer uลพivamo redno, a po malem. Celo tisto, kar je najbolj koristno, lahko v preseลพkih ลกkodi.