DomovZdravje & prehranaKoprive za zdravje in pomladno razstrupljanje

Koprive za zdravje in pomladno razstrupljanje

Koprive in njihova zdravilnost je znana ลพe veฤini od nas, so zastonj in rastejo za skoraj vsako hiลกo, ลกe vedno pa se ob koprivah verjetno najprej spomnimo na to, da pekoฤe โ€˜kopanjeโ€™ v njih odganja revmo. Celo latinsko poimenovanje, Urtica, pomeni โ€˜skelenjeโ€™.

Koprive nabiramo spomladi

Najboljลกe koprive za nabiranje in uลพivanje so spomladi, ko zaฤenjo po obronkih gozda, ob rekah, na njivah in za hiลกami odganjati mlade rastlinice. Podobno mlade in dobre so koprive tudi jeseni po deลพju, rastejo pa seveda tudi poleti, a so takrat bolj trde in cvetoฤe (pa tudi veliko veฤ druge izbire nam takrat ponuja rastlinski svet).

V Sloveniji uspevata velika in mala kopriva. Prva je za razliko od slednje trajna rastlina in ima bolj podolgovate liste, medtem ko so listi male koprive bolj okrogle oblike. Mrtve koprive z omenjenima vrstama nimajo niฤ skupnega in jih z njima druลพi le ime, ki temelji na podobnih listih.

Koprive

Podrobnejลกi pogled v sodobne knjige o zdravilnih zeliลกฤih pokaลพe, da kopriva odvaja vodo in uฤinkuje ฤistilno na seฤne poti. Med drugim odpravlja tudi pesek, zniลพuje krvni sladkor, lajลกa revmatiฤne in sorodne teลพave s sklepi, saj zmanjลกuje vnetna stanja v telesu. Je tudi ena od najkoristnejลกih rastlin za pomoฤ pri teลพavah s poveฤano prostato. V sezoni rasti, ki je v primeru kopriv od zgodnje pomladi do poletja in zatem spet jeseni, nabiramo poganjke rastlin, ki jih uporabljamo sveลพe ali jih posuลกimo in smo tako s koprivami dobesedno preskrbljeni leto in dan.

Poiลกฤimo Kopriva in jih naberite

Pri nabiranju ponavadi iลกฤemo veliko koprivo, s prepoznavanjem pa ponavadi ni teลพav. Ker je vฤasih vseeno teลพko loฤiti med njo in njeno sorodnico mrtvo koprivo (ki sicer ni strupena, a tudi tako blagodejna za telo ne), si pomagamo z odtrganim steblom. Medtem ko ima mrtva kopriva okroglo, je steblo velike koprive ลกtirioglato. ล e bolje se bomo prepriฤali, ฤe se bomo koprivi pustili speฤi. Na spodnjem delu podolgovatih listov jajฤaste ali srฤaste oblike se nahajajo neลพne dlaฤice, ki se zapiฤijo v koลพo in izloฤijo blag strup. Ta speฤe in na koลพi povzroฤi rdeฤico in mehurje, sicer pa je povsem neลกkodljiv.

Nabiramo jih v velikih koliฤinah, za suลกenje, kuhanje, solate in pripravo polivk, ali pa ravno toliko, da jih sproti pojemo na sprehodu v gozdu. Najbolj se obnese tehnika, ki jo na svojih delavnicah uฤi Dario Cortese: vrลกiฤek rastline z dvema ali tremi pari listov previdno odtrgamo in liste pogladimo na spodnji strani v smeri vrha. To naredimo nekajkrat in nato koprivo povaljamo med dlanema. Takลกna je pripravljena za romanje v usta ali v solato, med ostalo spomladansko rastje, in prav niฤ ne peฤe!

Kopriva v prehrani

Koprivo so v prehrani uporabljali ลพe v starem Egiptu, kjer so jo kultivirali v vrtnino, od njih pa so jo za iste namene prevzeli ลกe Grki in Rimljani. O koristnosti uลพivanja kopriv piลกeta ลพe Horacij in Hipokrat, rimski pisec Plinij starejลกi pa zapiลกe, da so mlade koprive spomladi najbolj zdrava hrana za telo in ga pred boleznimi varujejo ลกe celo leto.

V prehrani uporabljamo ฤimbolj mlade vrลกiฤke in liste koprive. Najbolj uฤinkovite in nedotaknjene so surove โ€“ v solatah, namazih in polivkah. Prav tako jih surove dodajamo v smoothieje, kjer njihova zdravilna moฤ pride ลกe posebej do izraza. Lahko jih tudi soฤimo, a za to potrebujemo dober polลพast sokovnik, takลกen sok pa je zelo moฤan, zato ga pijemo le v manjลกih koliฤinah, pomeลกanega s kakลกnim drugim sveลพe iztisnjenim zelenjavnim sokom.

ฤŒe smo jih nabrali veฤje koliฤine, se jih splaฤa tudi posuลกiti. Posuลกene zmeljemo v prah in z njim rudninsko obogatimo najrazliฤnejลกe jedi.

Nabiranje kopriv

Nasveti za kuhanje kopriv

Pri kuhanju kopriv moramo biti pozorni predvsem na to, da vode, v kateri so se kuhale, ne odlijemo โ€“ s tem bi zavrgli mnogo koristnih rudninskih snovi. Najbolje jih je le na kratko poduลกiti, nekaj minut v vreli vodi. Moลพnosti je neลกteto, uporaba pa podobna kot pri ลกpinaฤi in blitvi. Dodamo jih kuhanemu krompirju ali drugi zelenjavi, iz njih skuhamo juhe in enolonฤnice, uporabimo kot prilogo, z njimi napolnimo zavitke, jih vmeลกamo v zelenjavno riลพoto ali pa jih skupaj s pinjolami spremenimo v pesto in prelijemo po testeninah. Odliฤne so ลพe samo blanลกirane, prelite z olivnim oljem in potresene s ฤemaลพem (ta je ลกe ena od ฤudovitih rastlin zgodnje pomladi).

Naลกe babice so zelo cenile tudi koprivni ฤaj iz posuลกenih ali sveลพih kopriv. Priprava je preprosta: ยปZavremo liter vode, ga odstavimo in potopimo vanjo ลกopek mladih kopriv. Pustimo pokrito 10 min in odcedimo.ยซ Tak ฤaj velja za edinstvenega odganjalca pomladne utrujenosti in nerazpoloลพenja, poleg tega pa pomaga pri vneti ustni votlini, angini, preveliki koliฤini sladkorja v krvi in aftah.

ฤŒaj iz kopriv

ฤŒaj iz kopriv: Naravni eliksir za zdravje in dobro poฤutje

ฤŒaj iz kopriv je ลพe stoletja cenjen zaradi svojih ลกtevilnih zdravilnih lastnosti. Ta preprost napitek je prava zakladnica hranil, ki lahko izboljลกajo vaลกe zdravje in poฤutje. ฤŒaj iz kopriv je naravni eliksir, poln hranil, ki lahko izboljลกajo vaลกe zdravje in poฤutje. Z enostavno pripravo in ลกtevilnimi koristmi za telo in koลพo je ta ฤaj odliฤen dodatek k vaลกi vsakodnevni rutini.

Kako pripraviti ฤaj iz kopriv?

Priprava ฤaja iz kopriv je preprosta in hitra. Tukaj je recept, ki ga lahko preizkusite:

Sestavine:

  • 1 ลพlica posuลกenih listov koprive (ali 2-3 sveลพi listi)
  • 250 ml vode
  • Med ali limona po okusu (neobvezno)

Postopek:

  1. Segrejte vodo: Vodo segrejte do vretja.
  2. Dodajte koprivo: Posuลกene ali sveลพe liste koprive dajte v skodelico.
  3. Prelijte z vodo: Prelijte liste koprive z vrelo vodo.
  4. Pustite stati: Pustite stati 5-10 minut, da se okusi razvijejo.
  5. Precedite in uลพivajte: Precedite ฤaj in po ลพelji dodajte med ali limono.

Kdaj in kako uลพivati ฤaj iz kopriv?

ฤŒaj iz kopriv lahko uลพivate kadarkoli ฤez dan. Najbolje je, da ga uลพivate sveลพega, da izkoristite vse njegove koristne lastnosti. Tukaj je nekaj nasvetov, kako vkljuฤiti ฤaj iz kopriv v svojo dnevno rutino:

  • Zjutraj: Uลพivajte ฤaj iz kopriv zjutraj za poลพivitev in izboljลกanje prebave.
  • Po obrokih: ฤŒaj iz kopriv po obroku lahko pomaga pri prebavi in prepreฤuje napihnjenost.
  • Zveฤer: Uลพivajte ฤaj iz kopriv zveฤer za sprostitev in razstrupljanje telesa.

Zunanja uporaba kopriv

Tudi zunanja uporaba ima ลกtevilne namene in koristi. Odliฤne so npr. za nego las, predvsem temnih, ki jim lepo poudarijo barvo. V ta namen jih pripravimo isto kot zgoraj opisan ฤaj โ€“ z njim nato po umivanju glave izperemo lasiลกฤe in po tem las ne izpiramo. Takลกna uporaba pomaga tudi proti prhljaju in redkih ter oslabelih laseh. Njen poparek je odliฤen tonik za obraz. Pri zoลพenih ลพilah in krฤih v razliฤnih delih telesa, ki kaลพejo na motnje v krvnem obtoku, pomaga koprivna kopel, kopriva pa se uporablja tudi za spiranje hemeroidov. Z zunanjo uporabo pripravka iz kopriv so si blizu tudi rastline v biodinamiki, saj tam kopriva velja za eno od najbolj uporabnih rastlin za gnojenje in zaลกฤito rastlin.

Protirevmatska kopriva

Verjetno je zelo malo ljudi, ki nikoli v ลพivljenju niso obฤutili pekoฤega dotika koprive. Pri nas uspevata dve vrsti. Obe sta zdravilni oziroma uporabni v kulinariki. Mala kopriva je visoka do 50 centimetrov in je enoletna rastlina, medtem ko velika kopriva zraste do 150 centimetrov in je trajnica. Obe vrsti sta zelo pogosti in ju najveฤkrat najdemo v bliลพini hiลก in hlevov, po grobljah, ob poteh, jarkih in ลพivih mejah. Koprivo poznamo pod razliฤnimi imeni: ลพagalica, ลพarna kopriva, ลพarnica, ลพgoฤa kopriva, oลพarnica โ€ฆ

Uฤinkovine koprive: velike koliฤine rudninskih snovi, zlasti ลพeleza, pa tudi acetilholin, metanojska (mravljinฤna) kislina, histamin, vitamini, klorofil, encimi in snovi, ki zniลพujejo koliฤino krvnega sladkorja.

Uporaba in zdravilnost: listi se uporabljajo za spodbujanje celotne telesne presnove. Tako so pomembna sestavina mnogih ฤajnih meลกanic za zdravljenje protina in revmatskih obolenj ter ลพolฤnih in jetrnih teลพav. Koprivni listi so tudi sestavni del v ฤajih za spomladanske ali jesenske ฤistilne kure. Tudi sami dajo okusen zdravilen ฤaj, ki pospeลกuje izloฤanje seฤa, uporaben pa je tudi pri teลพavah s prostato.

Napotek za pripravo koprivnega ฤaja: dve zvrhano polni ฤajni ลพliฤki posuลกenih koprivnih listov prelijemo s 125 mililitri vrele vode, kuhamo ลกe pet minut in nato odcedimo. Mlaฤen ฤaj pijemo v manjลกih poลพirkih, zjutraj in zveฤer po eno skodelico. Kura naj traja ลกtiri do osem tednov. Pri degenerativni bolezni sklepov, revmi, ลพolฤnih in ledviฤnih kamnih priporoฤamo ฤajno meลกanico iz: 20 gramov listov koprive, 20 gramov korenine in zeli regrata, 10 g preslice, 5 g brezovih listov, 5 g ลกipkovih plodov.

Dve zvrhani ฤajni ลพliฤki meลกanice prelijte s 125 mililitri vrele vode, pustite stati 15 minut, nato precedite. ฤŒaj iz koprive pijte tri tedne, in sicer trikrat na dan po eno skodelico.

Uporaba v koprive prehrani: kopriva je dobrodoลกla tudi v kulinariki. Iz nje lahko pripravimo okusno juho, uporabimo jo kot nadomestek za ลกpinaฤo in pri pripravi omlet.

Kopriva

Kaj vsebujejo koprive?

Pravijo, da ni rudnine, ki jo potrebuje naลกe telo, in je ne bi vsebovala tudi kopriva. Izstopa predvsem po vsebnosti kalcija (vsebuje ga do petkrat toliko kot kravje mleko) in magnezija, ki ga skoraj nobena divja, kaj ลกele gojena rastlina nima toliko kot kopriva. V njej je pribliลพno enaka koliฤina ลพeleza kot v ลกpinaฤi, ob tem pa ลกe vrsta drugih rudnin, vkljuฤno z mikroelementi.

Vsebuje veฤ beta karotena in vitamina C kot veฤina gojene zelenjave in niti drugih vitaminov ji ne manjka, tako kot ne razliฤnih karotenoidov, flavonoidov, organskih kislin, fitosterolov, lektinov in drugih bioaktivnih snovi, med katerimi ne gre zanemariti vloge klorofila. Ta je namreฤ protiuteลพ manj ลพelenim snovem v koprivah, namreฤ nitratom. Kopriva kot velika ljubiteljica z duลกikom dobro zaloลพenih tal vsrka veliko nitratov in jih pretvarja v aminokisline. To je z beljakovinami ena najbolj zaloลพenih vrst zelenjave, saj jih vsebuje do okoli sedem odstotkov. Nitratov je toliko veฤ, kolikor moฤneje pognojena so tla. Ker pa klorofil v ฤrevesju zavira pretvorbo nitratov v kancerogene nitrozamine, zmanjลกuje njihov ลกkodljivi uฤinek.

Koprive peฤejo zaradi histamina, ki ga vsebujejo ลพgoฤi laski. Ti izgubijo pekoฤ uฤinek, ฤe liste zmanemo z rokavicami ali skuhamo.

Kaj prinaลกajo telesu koprive?

  • boljลกe poฤutje
  • moฤnejลกi imunski sistem
  • boljลกo in ฤistejลกo kri
  • krepkejลกe in bolj ลพivahno oลพilje
  • bolj uฤinkovito presnovo
  • bogatejลกo ฤrevesno floro
  • telo brez odpadnih snovi presnove
  • veliko energije in niฤ utrujenosti (skupaj s sproลกฤujoฤim sprehodom v naravi โ€“ vedno jih je treba na sreฤo prej paฤ nabrati! )
  • manj odveฤne vode, ki se nabira v telesu
  • boljลกe delovanje jeter in ลพolฤnika
  • zdrave telesne ลพleze

Vse preveฤ razlogov torej, da bi koprive kar tako spregledali!

Koprivni smoothie-ji

Pomladno prebujanje

  • sok ลกtirih pomaranฤ (ali kar cele pomaranฤe)
  • pest mladih listov kopriv
  • pest regrata
  • voda po potrebi

Zelenko

  • 3 jabolka
  • pest mladih listov kopriv
  • voda po obฤutku
  • ลพlica jeฤmenove trave ali alge spirulina v prahu (po ลพelji)

Energik

  • 2 banani
  • pest mladih listov kopriv
  • voda po obฤutku
  • ลพlica konopljinih proteinov v prahu (po ลพelji)

Juha s koprivami in ฤiฤerko

ฤŒiฤerko skuhamo posebej. V lonec vlijemo skodelico vode in dodamo tri zvrhane skodelice koprivnih vrลกiฤkov. Zavremo in ne kuhamo veฤ kot minuto ali dve. Nato posodo odstavimo z ognja in koprive s tekoฤino vred zmeลกamo s paliฤnim meลกalcem.
V drugi posodi segrejemo malo oljฤnega olja in na njem zarumenimo drobno narezano ฤebulo. Prilijemo koprivno goลกฤo, dodamo ลกฤep soli, pol ลพliฤke naribanega muลกkatnega oreลกka in nekaj strtih strokov ฤesna. Po potrebi prilijemo ลกe malo vode, da juha ne bo pregosta. Ugasnemo ogenj in pokrito posodo pustimo okoli pet minut. Po ลพelji lahko v juho vmeลกamo skodelico kisle smetane. Nato damo juho v skodelice in v vsako dodamo nekaj ลพlic kuhane ฤiฤerike. Potresemo z drobno narezanim peterลกiljem, drobnjakom ali ฤemaลพem.

Juha s koprivami

Sufle s koprivami

Sestavine za 2 osebi:

  • 300 g mlade koprive
  • 100 ml delno posnetega mleka
  • 20 do 30 g moke
  • 25 g naribanega edamca
  • 4 beljaki
  • poper in sol po okusu

Priprava: mlade koprive skuhamo in v meลกalniku zmeลกamo. Primeลกamo mleko, moko, sol, poper in sir. Beljake stepemo v trdi sneg, ki ga pazljivo vmeลกamo v maso. Napolnimo model za narastke in peฤemo v peฤici pri 180 ยฐC 30 minut ali toliko ฤasa, da narastek zarumeni.
Jed na osebo vsebuje pribliลพno: 14 g beljakovin, 11 g ogljikovih hidratov, 4 g maลกฤobe in 135 kilokalorij.

Posuลกene koprive

Priprava poparka

ลฝlico ne predrobno zdrobljenih suhih listov kopriv ali ลพliฤko zmletih suhih koprivnih korenin poparimo s skodelico (2 do 2,5 decilitra) vode, pustimo pet do deset minut in precedimo. Pijemo neoslajeno trikrat na dan. Poลพivljajoฤe, krepilno in zdravilno moฤ koprivnega napoja lahko okrepimo z malo medu, vendar ลกele, ko se poparek nekoliko ohladi.

Koprivna voda za masaลพo lasiลกฤa

Zavremo 200 ml vode ter dodamo 4 do 5 ลพlic ฤim drobneje zrezanih ali strtih suhih koprivnih korenik. Na zmernem ognju kuhamo nekaj minut, nato odstavimo z ognja ter pustimo 15 minut. Precedimo, prilijemo 50 ml etanola in shranimo v temnih stekleniฤkah na hladnem. Pripravek, ki spodbuja rast las, vtremo v lasiลกฤe po umivanju las in ga ne spiramo z vodo.

Ne preveฤ!

ฤŒe pojemo preveฤ jedi s koprivami ali ฤe jih jemo prepogosto, uฤinkujejo odvajalno. Kopriva je zelo โ€˜ognjenaโ€™ rastlina in ob redni uporabi v veฤjih koliฤinah, ฤe na primer spomladi pojemo skoraj vsak dan skodelico kuhanih kopriv, povzroฤa zgago in sploลกen preseลพek toplote v telesu. Podobno velja za dolgotrajno uลพivanje koprivnih poparkov. Zato niti s tako zdravo rastlino, kot je kopriva, ne pretiravamo. Lahko jo sicer uลพivamo redno, a po malem. Celo tisto, kar je najbolj koristno, lahko v preseลพkih ลกkodi.

Bara Hieng
Bara Hieng
Bara Hieng je strokovnjakinja za zdravilne rastline. Pravi, da je glavna naloga vsakega ฤloveka, ki teลพi k znanju in osebni preobrazbi svojega pravega jaza, vrnitev k Svetlobi in harmoniji, ki nam je podarjena ob rojstvu. Posebej blizu so ji rastline in starodavna znanja iz hladne Sibirije.
Prejลกnji ฤlanek
Naslednji ฤlanek

NAJNOVEJล E