0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineZdravilna čebula

Zdravilna čebula

MORDA VAS ZANIMA

Čebula je priljubljena v skoraj vseh kuhinjah sveta in redkokdo je ne mara, če že ne surove, pa vsaj kuhano. Res je, da jo nekateri zaradi preobčutljivosti želodca težje prenašajo, zato jim svetujemo, naj poskušajo z belo čebulo, ki je milejša od rumene in rdeče ter šalotke. Dobra novica je, da imajo ljubitelji čebule skoraj gotovo dobro prebavo.

- Oglas -

Čebula

S surovo čebulo se bojujemo proti prehladnim boleznim (ne le proti bolečemu grlu, tudi gripa ne mara čebule). Čebulo narežemo na kolesca in z njimi obložimo vrat ter zatilje, vse skupaj pa prevežemo s povojem ali z ruto.

Če smo se udarili ali imamo oteklino, ki bi se je radi hitro znebili, si najprej pomagamo z ledom (zavijemo ga v krpo in položimo na prizadeto mesto), medtem pa narežemo nekaj govejega mesa in veliko čebule ter oboje posolimo. S tem prekrijemo boleče mesto oziroma oteklino; bolečina in oteklina se bosta pomirili in zelo verjetno je, da udarjeno mesto ne bo pomodrelo.

- Oglas -

Kako pripraviti tur, da hitro »dozori« in se odpre? Čebulo razpolovimo, z nožkom napravimo vdolbinico, vanjo pa nalijemo olje. Čebulo popečemo v ponvi (pazimo, da se olje ne polije), jo ohladimo le toliko, da prenesemo toploto in jo z vdolbino položimo na tur. Pritrdimo s povojem, če je seveda na takšnem kraju, da je to mogoče.

Trdovratna kurja očesa, ki se kar naprej ponavljajo, bomo premagali s sesekljano čebulo, ki jo za pet dni namočimo v jabolčni kis. Nato si vsak večer zavijemo v krpo nekaj čebule in jo pritrdimo kot obkladek na kurje oko. Seveda si čez obujemo nogavico. Po nekaj dneh se bo kurje oko oluščilo.

Čebula pomaga tudi pri pljučnih boleznih in boleznih prebavil. Pripravimo si sirup, tako da sesekljamo kilogram čebule in jo pomešamo z litrom medu ter dvema litroma vode. Vsaj tri ure kuhamo na majhnem ognju, da tekočina precej povre, čebula pa razpade. Pijemo najmanj en mesec pred tremi glavnimi obroki po eno veliko žlico.

.

NAJNOVEJŠE