0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineZdravilne rastline, ki pomagajo pri boleznih prebavil

Zdravilne rastline, ki pomagajo pri boleznih prebavil

MORDA VAS ZANIMA

Dobra prebava je bistvenega pomena za človekovo zdravje. Če so motene funkcije prebavil, telo ne dobi dovolj hranilnih snovi, poleg tega pa se začnejo tvoriti strupi. Ajurvedska teorija dokazuje, da v telesu obstajajo tri vrste razpoloženj ali telesnih tekočin, pita, vata in kapha, ki ohranjajo človekovo zdravje oziroma so lahko vzrok večine bolezenskih stanj, če niso v pravem ravnovesju. Po kitajski medicini so prebavni organi povezani z mnogimi drugimi telesnimi organi in procesi v telesu, recimo z nastajanjem krvi, kroženjem energije, duševnimi procesi in mišicami. Neravnovesje med njimi pa je vzrok mnogih fizičnih in čustvenih bolezni. Tudi na Zahodu je zdravljenje z zelišči že dolgo usmerjeno na funkcijo prebavil.

- Oglas -

Zelišča imajo najrazličnejše zdravilne učinke, s katerimi zagotavljajo zdravo prebavo. Lahko krepijo, spodbujajo, umirjajo, delujejo proti vetrovom. Dobra prebava je odvisna tudi od živčnega sistema, ki spodbuja nastajanje kislin ter encimov in uravnava delovanje črevesja. Mnoga zelišča za prebavo učinkujejo prav na živčni sistem in pomagajo pri tistih boleznih, ki so povezane s stresno situacijo, na primer pri vnetju debelega črevesa (kolitis). Glede vsake spremembe v delovanju prebave, ki se pojavi nenadoma ali traja dalj časa, pa moramo poiskati pomoč zdravnika.

Prebava in prebavne motnje
Dobra prebava je bistvenega pomena za človekovo zdravje.

Zaprtje

Zaprtje je običajen znak drugih zdravstvenih problemov. Lahko je povezno s slabo prehrano, leno prebavo ali napetostjo mišic, lahko pa je posledica nervoze, ki zavira delovanje črevesja. Ključni simptomi zaprtja so: več kot 24 ur črevesne mišice ne delujejo, bolečina ali krči v spodnjem delu trebuha in težave pri iztrebljanju. Najboljša zdravilna zelišča, ki pomagajo pri zaprtju so indijski trpotec (Plantago psyllium/P. ovata) – semena, kitajska rabarbara (Rheum palmatum) – korenina in brogovita (Viburnum opulus) – lubje.

Indijski trpotec vsebuje sluzi, zato odvaja gmotne strdke in sprošča črevo ter je koristen za zaprtje s suhim izločkom. Uporabljamo ga tako, da eno žlico semen namočimo v skodelico vrele vode, pustimo, da se ohladi, in pijemo s semeni enkrat ali dvakrat čez dan ali ponoči. Jemljemo ga bodisi samostojno ali mešamo en del lanenih semen z dvema deloma semen indijskega trpotca.

- Oglas -

Kitajska rabarbara vsebuje antrakinon, ki draži prebavni trakt in s tem spodbudi delovanje črevesja. Pripravimo si izvleček iz 10-15 g kitajske rabarbare na 600 ml vode ali jemljemo po 2 ml tinkture trikrat na dan. Za preprečevanje krčev ji dodamo po 1-2 ml tinkture koromača, navadne melise ali rimske kamilice na odmerek. Učinek povečamo z blagimi odvajali, kot sta beli oreh ali masleni orešek (Juglans cinerea) in kislica. Vedeti moramo še to, da kitajske rabarbare ne smemo uporabljati med nosečnostjo in če imamo artritis ali protin.

Kitajska rabarbara

Brogovita sprošča gladko mišičje, uporabna pa je v primerih, ko je zaprtje povezano z napetostjo v drobovju. Uporabljamo jo v obliki izvlečka ali tinkture. Dodajamo ji lahko odvajala, kot sta beli oreh ali golostebelni sladki koren, ali pa zelišča za dodatno sproščanje napetosti, na primer kamilice, odvisno od simptomov.

Driska ali diareja

Driska ali diareja je pogosto znak drugih prebavnih motenj, lahko pa jo povzroči tudi zastrupitev s hrano ali bakterijska infekcija. Sum glede hrane je upravičen, če gre za zastrupitev. Bakterijska infekcija pa se zlahka prenaša na druge člane družine. Ključna simptoma driske ali diareje sta: mehko, pogosto iztrebljanje ter trebušni krči in bolečine. Zdravilne rastline, ki pomagajo zoper drisko so navadni repik ali gladišnik (Agrimonia eupatoria) – nadzemni deli in listi, ameriška krvomočnica (Geranium maculatum) – listi in korenina in srčna moč (Potentilla erecta) – korenina.

Navadni repik ali gladišnik oži krvne žilice in krči tkivo ter zdravi vnetja prebavnega trakta. Zlasti primeren je za otroke. Uporabljamo ga v obliki poparka ali tinkture. Da olajšamo črevesno vnetje, navadnemu repiku dodajamo zelišča, ki blažijo, kot so rimska kamilica, suličasti trpotec ali slez. Za večje krčenje tkiva pa mu dodamo borovnice ali strašnico.

- Oglas -

Ameriška krvomočnica oži krvne žilice in krči tkivo. Je dovolj blaga za otroke, starejše in slabotne. Trikrat dnevno jemljemo poparek ali 2-3 ml tinkture (pripravljene iz listov), lahko pa tudi izvleček, pripravljen iz 20 g korenine v 600 ml vode. Ameriški krvomočnici lahko dodajamo blažilna zelišča, kot so slezova korenina, brestovolistni oslad ali suličasti trpotec, da ublažimo črevesno vnetje, in borovnice ali strašnico za večje krčenje tkiva.

Srčna moč vsebuje do 20 odstotkov tanina, zato močno krči tkivo in zmanjšuje vnetja, povezana z drisko. Uživamo jo tako, da si pripravimo izvleček iz 20 g posušene korenine na 600 ml vode, lahko pa jemljemo 2-3 ml tinkture trikrat na dan. Za ublažitev črevesnega vnetja srčni moči dodamo zelišča, kot sta suličasti trpotec ali slezova korenina.

Gastritis in ulkus

Gastritis je vnetje želodčne sluznice. Če traja dalj časa, se lahko razvije v ulkus, to je razjedo ali rano. Nastane lahko tudi zaradi načina prehrane. Ključni simptomi so: zgaga in povečanje kisline, stalno bruhanje pri akutnem gastritisu ter bolečina v predelu želodca pri ulkusni razjedi. Najpomembnejše zdravilne rastline, ki pomagajo pri gastritisu in ulkusu so brestovolistni oslad (Filipendula ulmaria) – nadzemni deli, golostebelni sladki koren ali sladič ali Likvincija (Glycyrrhiza glabra) – korenina in rdeči brest (Ulmus fulva) – lubje.

Gastritis in ulkus

Brestovolistni oslad deluje protivnetno, zmanjšuje izločanje želodčne kisline ter blaži in zdravi želodčno sluznico. Jemljemo ga kot poparek, lahko pa pripravimo tudi tinkturo ali ekstrakt v zelo vroči vodi in pustimo, da se ohladi. Adstringentni učinek brestovolistnega oslada povečamo z dodatkom tinkture 10 kapljic kačje dresni ali ameriške krvomočnice ali ublažimo z 10 kapljicami sladiča na odmerek. Dodamo lahko tudi protivnetna zelišča, kot je zdravilni ognjič. Vedeti moramo, da pri občutljivosti na salicilate brestovolistnega oslada ne smemo uporabljati.

Golostebelni sladki koren ali sladič ali Likvincija deluje protivnetno, tvori sluz, ki napravi zaščitno prevleko čez želodčno steno in omeji izločanje kisline. Uporabljamo izvleček ali ližemo sadne bonbone, priporočajo tudi tinkturo ali ekstrakt, pripravljen v zelo vroči vodi. V hudih primerih lahko golostebelnemu sladkemu korenu dodamo še zelišča, ki blažijo in zdravijo, npr. 10-20 kapljic sleza ali rdečega bresta, ali protivnetna zelišča, kot je zdravilni ognjič ali brestovolistni oslad. Golostebelnega sladkega korena ne smemo jemati pri visokem krvnem tlaku ali če jemljemo zdravila z digoxinom.

Rdeči brest deluje blažilno, pomirja vzdraženo sluznico, v oslabljenem stanju pa deluje hranilno. Jemljemo ga pred obrokom do 5 g korenine v prahu ali razredčeno v vodi. Rdeči brest lahko kombiniramo tudi s kapsulami slezove korenine v prahu.

Vnetje žolčnika

Vnetje žolčnika je povezano z žolčnimi kamni. Pogosto ga povzroči prevelika količina maščob v prehrani. Ključni simptomi so: huda bolečina, zlatenica in vodeno blato. Najbolj učinkoviti zelišči za vnetje žolčnika sta navadni češmin (Berberis vulgaris) – lubje in grmičasti himonant (Chionanthuns virginicus) – skorja korenine.

Navadni češmin spodbuja pretok žolča in zmanjšuje obremenjenost jeter. Je grenkega okusa in deluje odvajalno. Uporabljamo izvleček, ki ga pripravimo iz 15 g lubja na 60 ml vode, ali pa tinkturo, do 8 ml dnevno. Navadni češmin kombiniramo z zelišči proti vnetjem, npr. s hidrastisom (5 kapljic tinkture na odmerek), in z jetrnimi krepčili, kot sta sporiš in artičoka. Vedeti moramo še, da navadnega češmina med nosečnostjo ne smemo uporabljati.

Grmičasti himonant spodbuja pretok žolča in delovanje jeter ter čisti in deluje odvajalno. Jemljemo izvleček v odmerkih po 1 žlico ali do 5 ml tinkture na dan. Grmičasti himonant mešamo z grenkimi zdravilnimi rastlinami, jetrnimi krepčili ali zelišči, ki spodbujajo, kot so regrat, pegasti badelj, cikorija, artičoka ali tavžentroža, dodatno pa še z zelišči proti vnetju, npr. z zdravilnim ognjičem.

Grmičasti himonant

Hemoroidi ali zlata žila

Hemoroidi ali zlata žila so nabrekle vene v zadnjiku, ki so po navadi povezane tudi s slabo mišično napetostjo in pogosto nastanejo zaradi napenjanja in zapeke. Ključna simptoma sta otipljive krčne žile v zadnjični odprtini in krvavitve ob iztrebljanju. Najbolj učinkoviti zelišči pri hemoroidih sta spomladanska lopatica (Ranunculus ficaria) – listi in korenina ter huaj džjao ali japonska sofora ali pagodovec (Sophora japonica) – plodovi.

Spomladanska lopatica oži krvne žilice, krči tkivo in vrača napetost stenam žil ter zaustavlja krvavitve. Uporabljamo jo tako, da se pogosto namažemo z mazilom na njeni osnovi. Spomladansko lopatico uporabljamo samostojno, vendar priporočajo, da jemljemo tudi zelišča, ki so dobra za jetra ali krepijo vene, na primer medeno deteljo. Vedeti moramo še, da je spomladanska lopatica primerna samo za zunanjo uporabo.

Huaj džjao ali japonska sofora ali pagodovec hladi, deluje protivnetno in znižuje krvni tlak. Čisti »vročino« jeter, hladi kri, ustavlja krvavitve ter pomaga pri zaprtju. Uporabljamo ga tako, da vzamemo izvleček ali tinkturo, lahko pa jemljemo tudi 400-miligramske kapsule na njegovi osnovi trikrat na dan. Huaj džjao jemljemo samostojno ali v kombinaciji z jetrnimi krepčili in zelišči za prebavo, kot so regratova korenina, navadni češmin, fang feng (Ledebouriella seseloides), dang gui ali kitajska angelika (Angelica sinensis), dži ke ali zrel sadež grenke pomaranče (Citrus aurantium) in strašnica. Vedeti moramo še to, da huaj džjaa ne smemo jemati med nosečnostjo.

Japonska sofora - plodovi

Slaba prebava in preveč kisline

Vzrok za slabo prebavo in preveč kisline je po navadi v tem, da jemo preveč, prehitro, da izpuščamo obroke, pa tudi v nervozi. Antacidi lahko spodbudijo še večje izločanje želodčne kisline in s tem stanje poslabšajo. Ključni simptomi slabe prebave in preveč kisline so napetost in občutek nasičenosti, zgaga in povečana kislina ter bolečina v trebuhu. Najbolj učinkovite zdravilne rastline za slabo prebavo in preveč kisline so koromač (Foeniculum officinale) – semena, navadna melisa (Melissa officinalis) – listi in poprova meta (Mentha piperita) – nadzemni deli.

Koromač je sredstvo zoper vetrove, deluje protivnetno in je učinkovit za krče. Uporabljamo poparek ali tinkturo, uporaben pa je tudi za napitek po večerji. Koromač uporabljamo samostojno. Za zmanjšanje kislosti mu lahko dodamo ameriško krvomočnico, za večje umirjanje vetrov pa poprovo meto, brestovolistni oslad ali kamilice. Med nosečnostjo ne smemo jemati večjih odmerkov koromača.

Navadna melisa deluje proti vetrovom in sprošča, pomirja ter je dobra za nervozen želodec. Pijemo poparek na njeni osnovi ali uporabimo tinkturo. Proti vnetjem lahko navadni melisi dodajamo še kamilice ali brestovolistni oslad, kot grenčilo in zdravilo proti krčevitemu kašlju pa malce hmelja.

Poprova meta pomirja vetrove, spodbuja pretok žolča, dobra je za slabost, ki sili na bruhanje, in nervozen želodec. Za poparek damo 15 g posušene poprove mete v 500 ml vode. Tinkturo na njeni osnovi pa jemljemo v odmerkih do 2,5 ml. Poprovo meto uporabljamo samostojno ali ji dodamo ameriško krvomočnico za manjše izločanje kisline. Za ublažitev vnetja jo mešamo s slezovo korenino, brestovolistnim osladom in golostebelnim sladkim korenom. Ker poprova meta lahko zmanjša mlečnost, jo uporabljamo previdno, če dojimo.

Sindrom razdražljivega črevesa in kolitis (vnetje debelega črevesa)

Pri sindromu razdražljivega črevesa in kolitisu gre za skupino bolezenskih znamenj, povezanih z alergijo na hrano, zaskrbljenostjo ali infekcijo. Ključni simptomi sindroma razdražljivega črevesa in kolitisa so: izmenični napadi driske in zaprtja, »zajčji« iztrebki, napenjanje in napihnjenost ter sluz v blatu. Najbolj učinkovite zdravilne rastline za sindrom razdražljivega črevesa in kolitisa so rimska kamilica (Chamaemelum nobile) – cvetovi, mehiški divji jam (Dioscorea villosa) – korenika in obrečni grenik (Iberis amara) – nadzemni deli.

Kamilica

Rimska kamilica umirja, deluje protivnetno in proti vetrovom ter je dobra za živčne prebavne motnje (dispepsijo). Jemljemo jo v obliki poparka ali tinkture. Dodamo ji lahko nekaj kapljic tinkture poprove mete ali svežega ingverja, da zmanjšamo napenjanje v trebuhu in uravnavamo aktivnost črevesja. Med nosečnostjo ne uživamo večjih količin rimske kamilice.

Mehiški divji jam umirja notranje organe, deluje proti krčem in proti vnetjem ter poživlja žolč. Poparek pripravimo iz 1 žlice jamove korenine na 500 ml vode. V kombinacijah ga lahko jemljemo tudi kot tinkturo. Za pomiritev želodčne sluznice dodamo brestovolistni oslad; za vznemirjenost kamilice; za uravnavanje črevesne aktivnosti pa nekaj kapljic tinkture svežega ingverja. Vedeti moramo še to, da med nosečnostjo mehiškega divjega jama ne smemo uporabljati.

Obrečni grenik deluje proti krčem, sprošča, vrača mišično napetost prebavnemu traktu in deluje proti vetrovom. Jemljemo tinkturo v odmerkih do 2 ml ali poparek, ki ga pripravimo iz 15 g zelišča na 500 ml vode. Obrečnemu greniku lahko kot jetrna krepčila dodamo korenino angelike in semena pegastega badlja, za sprostitev pa mu dodamo navadno meliso ali kamilice. Vedeti je potrebno, da veliki odmerki obrečnega gornika lahko povzročajo slabost.

Bolezni jeter

V današnjem onesnaženem okolju so preobremenjena jetra dokaj pogost pojav. To se lahko kaže kot bolezenska motnja, pogosto pa samo kot razdražljivost in občutek mrtvila. Ključni simptomi bolezni jeter so: nagnjenost k preobremenjenosti jeter, napenjanje v trebuhu, čustvena nestabilnost, menstrualne motnje, rdeče dlani, ki srbijo, majhni rdeči madeži na trebuhu in vnete oči, ki pečejo. Najbolj učinkovita zelišča za bolezni jeter so: čaj hu (Bupleurum chinense) – korenina, pegasti badelj (Carduus marianum oz. Sylibum marianum) – semena, košutnik ali rumeni svišč (Gentiana lutea) – korenina in regrat (Taraxacum officinale) – korenina.

Čaj hu je grenko krepčilo za jetra in spodbuja pretok energije. Uporabljamo ga kot izvleček, ki ga pripravimo iz 10 g korenin na 600 ml vode. Za boljše delovanje jeter mu dodajamo baj šao jao (korenina bele potonike – Paeonia lactiflora), čuan šjung (Ligusticum wallichii), hidrastis in regrat.

Pegasti badelj spodbuja obnovo jetrnih celic in zdravi propadajoče stanje, npr. pri alkoholizmu. Pijemo poparek ali jemljemo do 10 ml tinkture na njegovi osnovi dnevno v vroči vodi, ko se ohladi. Pegasti badelj uporabljamo samostojno ali pa mu dodamo sporiš, regratovo korenino ali artičoko za okrepitev jeter.

Pegasti badelj

Košutnik ali rumeni svišč je grenko krepčilo, spodbuja prebavo in jetrno presnovo ter lahko pomaga pri mladostniškemu odklanjanju hrane. Pijemo izvleček, ki ga pripravimo iz 15 g korenin v 600 ml vode, ali damo 2-5 kapljic tinkture na jezik. Kot dodatno krepčilo za jetra lahko dodajamo tinkture regratove korenine, sporiša, benediktinke ali navadnega češmina do skupnega odmerka 5 ml tinkture.

Regrat obnavlja in krepi funkcije jeter, pospešuje pretok žolča in je odvajalo. Uporabimo izvleček, tinkturo ali ekstrakt v vroči vodi, ko se ohladi. Regrat uporabljamo samostojno ali pa ga mešamo s sporišem, navadnim češminom, wahoojem (Euonymus atropurpureus) ali grmičastim himonantom, za izboljšanje jetrnih funkcij pa mu dodamo 5 kapljic hidrastisa.

Navzeja (občutek slabosti) in bruhanje

Vzrok za navzejo in bruhanje je lahko zastrupitev s hrano, infekcija, vročina ali migrena.
Pri dolgotrajnem bruhanju je nujna strokovna medicinska pomoč. Najboljši zdravilni rastlini, ki pomagata pri navzeji in bruhanju sta dišeči klinčevec (Syzygium aromaticum) – eterično olje in cvetni popki in ingver (Zingiber officinalis) – korenina.

Dišeči klinčevec je spodbujevalo in sredstvo zoper vetrove, lokalno pa razkužuje. Pijemo poparek ali vzamemo 1-2 kapljici eteričnega olja na kocki sladkorja, v jedi pa dodajamo nageljnove žbice v prahu. Dišeči klinčevec uporabljamo samostojno. Vedeti moramo še to, da ne smemo prekoračiti navedenih odmerkov eteričnega olja.

Ingver preprečuje bruhanje. Zelo učinkovit je za potovalno slabost, pa tudi za motnje v prebavi. Uporabljamo ga tako, da jemljemo tinkturo po kapljicah ali žvečimo kristalizirani ingver. Ingver uporabljamo samostojno ali pa ga mešamo s črno lahkotnico ali tinkturo rimske kamilice. Z ingverjem moramo biti previdni v zgodnji nosečnosti.

.

NAJNOVEJŠE