Indijski trpotec za hujšanje in čiščenje črevesja

    Indijski trpotec ali psyllium izvira iz Indije in Irana. Lupine njegovih semen so eno najučinkovitejših sredstev za lajšanje prebavnih težav, čiščenje črevesja in hujšanje.

    Lupine psylliuma vsebujejo ogromno, kar 70 odstotkov vlaknin. V nasprotju z vlakninami lanenega semena ali ovsa so vlaknine indijskega trpotca topne v vodi. Prav to se zgodi, ko jih zaužijemo: v črevesu nabreknejo in tvorijo sluz, želatinsto snov, ki zaradi svojega volumna nežno čisti stene črevesja in s tem blagodejno vpliva na prebavo in presnovo. Povsod, kjer v telesu indijski trpotec potuje, hkrati tudi čisti. S tem ustvari ugodne razmere za razmnoževanje dobrih bakterij, ki skrbijo za prebavo in preprečujejo razrast kandide in slabih bakterij, ki poleg drugih nevšečnosti povzročajo pridobivanje teže brez pravega razloga. Z uživanjem teh semen se zmanjša tudi absorpcija sladkorja v krvi. Prav nihanje sladkorja je eden glavnih vzrokov za prenajedanje in s tem debelost.

    indijski trpotec

    Indijski trpotec za optimalno zdravje prebavil

    Psyllium ali indijski trpotec je ena najbolj topnih vlaknin. V želodcu veže vodo, nabrekne in tako ustvari gel, ki potuje po prebavnem traktu in nase veže obloge, ki so se kopičile tudi več let. Gel spodbudi črevesno peristaltiko, blato postane mehkejše in tako veliko lažje za odvajanje. Indijski trpotec, ki ga imenujemo tudi vlaknina psiliuma, je naravna rešitev za odpravljanje zaprtosti. S čiščenjem črevesja ustvari idealne pogoje za razmnoževanje dobrih bakterij, ki so ključne za preprečitev neželene kandide.

    Psyllium in učinki na zdravje

    Indijski trpotec ima dokazano odvajalne učinke in pomaga pri različnih prebavnih težavah – tako pri driski kot pri zaprtju. Veliko raziskav govori v prid temu, da ima močno vlogo tudi pri preprečevanju raka na črevesju. Potrjeno znižuje holesterol v krvi, domnevajo pa, da zdravi tudi hiperglikemijo in številne druge bolezni.

    Kako uživati semena indijskega trpotca?

    Indijski trpotec uživajte tako, da jih pomešate z vodo ali katero drugo tekočino. Tudi sicer je v času uživanja semen potrebno piti veliko tekočine. Ko se odločite za kuro, priporočajo hkratno pitje mineralne gline (bentonita) in probiotika.

    Kot smo že omenili, so semena indijskega trpotca idealna tudi za hujšanje. V tem primeru jih z vodo spijte približno pol ure pred obrokom. V želodcu se bodo napihnila, vi pa boste imeli občutek sitosti. Ne da bi stradali ali se počutili lačne boste zaužili manj hrane in s tem kalorij.

    indijski trpotec ali psyllium

    Izogibanje predelani hrani

    Za dobro prebavo lahko veliko naredimo sami. Črevesna flora nam bo izjemno hvaležna, ko se bomo dokončno poslovili od vnaprej pripravljene predelane hrane, ki vsebuje več kemikalij kot naravnih sestavin. V njej je navadno ‘skritega’ veliko sladkorja v različnih oblikah – od koruznega sirupa z visoko vrednostjo fruktoze do prečiščenega belega sladkorja, ki ne predstavlja drugega kot prazne kalorije. Za nameček iz telesa črpa še vitamine in minerale. Hitra hrana z ulice je resda enostavna rešitev za hitro potešitev lakote, a poseganje po njej ni vredno našega zdravja. Tudi v tej hrani se namreč skriva ogromno sladkorja (in ne samo v sladkih jedeh!), jodirane soli ter nezdravih, hidrogeniziranih maščob. Vse to oteži prebavo, vodi do zaprtja in splošnega slabega počutja.

    Nekaj okusnih receptov

    S semeni indijskega trpotca in nekaj domišljije lahko pripravite veliko jedi, na primer žele iz jagodičevja. V tem primeru zmeljite gozdne sadeže, dodajte sladilo (npr. agavin sirup) in žličko semen psylliuma. Zmes bo hitro postala želatinasta.

    Semena lahko umešate tudi v kakšno redkejšo sadno kašo, ki se bo na tak način zgostila.

    S pomočjo indijskega trpotca lahko pripravite tudi zelenjavne »tortilje«. Zelenjavo in začimbe zmešajte v mešalniku, dodajte žličko ali dve semen in vse skupaj hitro namažite na silikonsko podlago. Posušite v dehidratorju na temperaturi do 42 stopinj Celzija in iz nastale mase pripravite zvitke. Nadevajte jih z različno svežo zelenjavo.

    Ker semena psylliuma dobro zgostijo preredko pripravljeno kremno maso, lahko manjšo količino semen uporabite tudi za pripravo zdravih tortic.

    Uporaba psylliuma pri kuhi in peki

    Psyllium je odličen pripomoček pri peki. Zelo pogosto ga najdemo v receptih za brezglutensko peko, saj v kombinaciji s tekočino tvori gel, ki zagotavlja brezglutenskim izdelkom boljšo teksturo, večjo rahlost, daljšo vlažnost in manjšo drobljivost. Odličen je predvsem v tortah, pecivih, palačinkah ter testu za kruh, pico in testenine.

    Količino psylliuma prilagajamo glede na vrsto testa. V testo za kruh ali pico damo 10 do 20 g psylliuma na 500 g brezglutenske moke (oz. 1 žličko na 1 skodelico moke), medtem ko je v tortah, kolačkih in piškotih potrebna le polovična količina psylliuma.

    Indijski trpotec pa se ne uporablja le za peko, lahko ga uporabljamo tudi v juhah, napitkih, mineštrah, zelenjavnih pirejih, celo v mesni štruci namesto kruha ali drobtin. Gre namreč za kompleksen ogljikov hidrat, ki vsebuje le 5 g ogljikovih hidratov na 1 žlico, je brez maščob in sladkorja, zato ga uvrščamo med zdrave ogljikove hidrate. 1 žlica kruhovih drobtin za primerjavo vsebuje preko 10 g ogljikovih hidratov. Psyllium v mesni štruci deluje tudi kot vezivo in lahko nadomesti jajca.

    Vendar pa moramo biti pri uporabi teh vlaknin pozorni, da jedem dodamo dovolj tekočine, da jo psyllium lahko posrka in se napne. S tem preprečimo morebitno zaprtost, do katere lahko pride ob premajhnem vnosu tekočine v telo. Za vsako zaužito polovico žličke do 2 žličk psylliuma, kolikor je priporočena dnevna količina, je treba popiti 250 ml tekočine, preko dneva pa najmanj 6–8 kozarcev.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte