Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Dom & energijaZmanjšajte račun za ogrevanje

Zmanjšajte račun za ogrevanje

MORDA VAS ZANIMA

V hladnih zimskih dneh in nočeh stanovanje seveda ogrevamo intenzivnejše, zato so tudi računi za ogrevanje v tem času večinoma višji kot sicer. A s primernimi ukrepi lahko račun za ogrevanje krepko zmanjšate, pri čemer ne boste prihranili le energije, ampak se bo varčnost poznala tudi v vaši denarnici.

- Oglas -

Pomagalo bo že nekaj trikov – ne glede na vrsto ogrevanja. In če se vam bodo zdeli nekateri napotki malce nenavadni, vam bodo s ponavljanjem kmalu prešli v navado. Ko boste videli, da je račun za ogrevanje res manjši, pa boste dobili še večje veselje, da z varčevanjem nadaljujete.

Račun za ogrevanje

Okna, vrata in stene

Toplota najpogosteje uhaja skozi okna in vrata, zato poskrbite, da bodo ta primerno zatesnjena. Preglejte, ali so na oknih in vratih ali okoli njih špranje in razpoke, skozi katere toplota uhaja, in jih primerno zapolnite. Če so zaključne letve okoli vrat poškodovane ali so se v njih zaredili črvi, jih prav tako nadomestite z novimi, ki bodo bolj pripomogle k ohranjanju toplote v prostoru.

Pod okna položite zvito odejo ali kakšno od prikupnih plišastih živalic, ki so namenjene ravno temu, prav tako naj bodo okna večino časa zaprta. Odprite jih samo med zračenjem, ki naj nekajkrat na dan traja nekaj minut, nato pa jih zaprite. Tako se bo zrak v prostorih seveda zamenjal, stene objekta pa bodo ostale tople. Preverite tudi, ali so vtičnice, stikala, pipe, cevi in električni kabli primerno zatesnjeni, saj lahko hladen zrak v prostor vdira povsod, kjer so v steno zvrtane kakršne koli luknje.

- Oglas -

Pri tem je treba izpostaviti še dobro izolacijo objekta, ki zagotavlja, da toplota ne uhaja skozi stene. Če te niso dobro izolirane, tudi vsi drugi ukrepi ne bodo kaj prida pomagali.

Radiatorji

Pomembna je tudi preudarna raba radiatorjev. Če so v stanovanju prostori, ki jih ne uporabljate, tam radiatorje zaprite, v prostorih, kjer se zadržujete le del dneva (spalnica), pa jih odprite le zvečer. In ne pozabite, da v prevročem prostoru ni dobro spati, bolje je, da se odenete s še eno plastjo, ki jo lahko, če vam postane prevroče, odstranite. In še to: povsem nepotrebno je, da so prostori ogreti na 23 stopinj Celzija ali več. Strokovnjaki priporočajo, naj bo v stanovanju med 18 in 20 stopinj.

Če menite, da radiator ob steni ni dovolj učinkovit, za njim ob steni namestite aluminijasto folijo, ki bo toploto odbijala nazaj v prostor, pozimi pa lahko tanke zavese zamenjate z debelejšimi, ki hladnega zraka ne bodo spustile v prostor.

Upoštevanje zgornjih nasvetov se bo kmalu poznalo – ne le na vašem računu, ampak tudi v vašem počutju.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×