Eko poroka: 5 nasvetov za okolju prijaznejše poročno slavje

Poroke so namreč pogosto zelo obremenjujoče za okolje. Vendar pa lahko na srečo organizirate prečudovito »eko poroko«.

Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.
Zdravje & prehranaKako zavreči čim manj hrane?

Kako zavreči čim manj hrane?

MORDA VAS ZANIMA

Strokovnjaki ocenjujejo, da Slovenci na leto zavržemo kar 30 odstotkov hrane. Po vzoru tujih kolegov so se na ministrstvu za kmetijstvo in okolje lotili projekta z imenom Naj hrana ne postane odpadek, a ministrstvo samo ne more storiti veliko, če prebivalci ne pokažemo volje, da bi nekaj naredili tudi sami. Ni težava le v tem, da po navadi skuhamo preveč, ampak velikokrat zavržemo tudi hrano, ki je še povsem dobra in okusna, življenjska doba pa ji še zdaleč ni potekla. Kako torej ravnati, da hrana ne bo končala v smeteh?

Kosmiči, krekerji in kruh

- Oglas -

Zmehčane kosmiče in krekerje, ki jih velikokrat jemo za zajtrk, v pečici jih segrejemo in spet bodo postali hrustljavi. Tudi kruh lahko segrevate v, le da ga pred tem malo navlažite. Suh kruh lahko narežete na kocke za juho, lahko pa ga namažete z olivnim oljem, začinite in segrevate v pečici in prav tako uporabite za juhe. Zdrobite ga lahko v multipraktiku, da dobite vedno uporabne krušne drobtine in še kaj.

kruhove kocke

Naj skoraj neuporabna smetana postane maslo

Imate v hladilniku smetano, ki ji je pretekel rok uporabe? S preprostim receptom irske kuharice Darine Allen jo lahko spremenite v pravo domače maslo. Smetano z električnim mešalnikom stepajte od pet do sedem minut oziroma toliko časa, dokler se ne loči na maščobne kroglice (skuta) in tekoči pinjenec (sirotka). Sestavini ločite s pomočjo cedila, nato pa skuto ponovno stepajte kakšnih pet minut, da boste res odstranili vso tekočino. Po skuti polijte mrzlo vodo in jo močno stisnite. Ocedite in dvakrat operite v mrzli vodi, nato pa jo oblikujte v kroglo ali ploščo. Maslo postavite na list papirja, ki je odporen na maščobo, zvijte in maslo je pripravljeno za uporabo. Lahko ga tudi zamrznete.

Kozarce povsem očistite

Ne odvrzite kozarca, v katerem je še nekaj žlic majoneze. V kozarec ali drugo embalažo, kjer je ostalo še nekaj majoneze, dodajte malo olivnega olja, kisa in nekaj začimb, zmešajte in solatna polivka je pripravljena. V prazen kozarec nutelle pa lahko dodate nekaj mleka, dobro premešate in napitek je narejen.

Zamrzovanje dela čudeže

- Oglas -

Zelenjavo, ki je ne uporabite takoj, lahko zamrznete. V zamrzovalniku imejte plastično vrečko, v katero lahko po mili volji dodajate ‘odpadle’ zelenjavne koščke, ki vam bodo pozneje prišli prav pri pripravi okusne juhe.

Zamrznete pa tudi sir, ki ste ga morda kupili v večjih količinah, in mu tako podaljšate življenjsko dobo. Tudi ostanke juhe, omak in druge pripravljene hrane lahko shranite v jogurtove ali večje lončke in jih zamrznete. Enako lahko storite z jogurti, ki so tik pred iztekom roka upoarbite – zamrznite jih, kasneje pa jih lahko uporabite za pripravo napitkov, svežih sladic in drugih dobrot.

Zelišča

Sveža zelišča lahko ohranite tako, da jih v obliki šopkov položite v kozarec z vodo in jih imate vedno pripravljena na kuhinjskem pultu. Vsakih nekaj dni morate vodo zamenjati, pa bodo zelišča obstala več tednov. Zelišča lahko tudi sesekljate, jim dodate olivno olje ali stopljeno maslo ter jih zamrznete.

Banane

Banane več dni ohranimo tako, da jih zapremo v plastično vrečko ali pa njihove konce (tam, kjer se držijo skupaj), zavijemo v aluminijasto folijo. Banane, ki so že porjavele, pa lahko uporabite za pripravo bananinega kruha ali sladic. Zamrznjene koščke banane lahko uporabite za mlečne napitke.

Zelena solata

Zeleno solato ohranimo tako, da v plastično vrečko dodamo vlažno kuhinjsko brisačo. Solatni listi bodo vpijali vlago in obstali dlje, lahko pa jih shranite tudi tako, da jih tesno zaprete v posodo s pokrovom.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×