Kako zavreči čim manj hrane?

Strokovnjaki ocenjujejo, da Slovenci na leto zavržemo kar 30 odstotkov hrane. Po vzoru tujih kolegov so se na ministrstvu za kmetijstvo in okolje lotili projekta z imenom Naj hrana ne postane odpadek, a ministrstvo samo ne more storiti veliko, če prebivalci ne pokažemo volje, da bi nekaj naredili tudi sami. Ni težava le v tem, da po navadi skuhamo preveč, ampak velikokrat zavržemo tudi hrano, ki je še povsem dobra in okusna, življenjska doba pa ji še zdaleč ni potekla. Kako torej ravnati, da hrana ne bo končala v smeteh?

Kosmiči, krekerji in kruh

Zmehčane kosmiče in krekerje, ki jih velikokrat jemo za zajtrk, v pečici jih segrejemo in spet bodo postali hrustljavi. Tudi kruh lahko segrevate v, le da ga pred tem malo navlažite. Suh kruh lahko narežete na kocke za juho, lahko pa ga namažete z olivnim oljem, začinite in segrevate v pečici in prav tako uporabite za juhe. Zdrobite ga lahko v multipraktiku, da dobite vedno uporabne krušne drobtine in še kaj.

kruhove kocke

Naj skoraj neuporabna smetana postane maslo

Imate v hladilniku smetano, ki ji je pretekel rok uporabe? S preprostim receptom irske kuharice Darine Allen jo lahko spremenite v pravo domače maslo. Smetano z električnim mešalnikom stepajte od pet do sedem minut oziroma toliko časa, dokler se ne loči na maščobne kroglice (skuta) in tekoči pinjenec (sirotka). Sestavini ločite s pomočjo cedila, nato pa skuto ponovno stepajte kakšnih pet minut, da boste res odstranili vso tekočino. Po skuti polijte mrzlo vodo in jo močno stisnite. Ocedite in dvakrat operite v mrzli vodi, nato pa jo oblikujte v kroglo ali ploščo. Maslo postavite na list papirja, ki je odporen na maščobo, zvijte in maslo je pripravljeno za uporabo. Lahko ga tudi zamrznete.

Kozarce povsem očistite

Ne odvrzite kozarca, v katerem je še nekaj žlic majoneze. V kozarec ali drugo embalažo, kjer je ostalo še nekaj majoneze, dodajte malo olivnega olja, kisa in nekaj začimb, zmešajte in solatna polivka je pripravljena. V prazen kozarec nutelle pa lahko dodate nekaj mleka, dobro premešate in napitek je narejen.

Zamrzovanje dela čudeže

Zelenjavo, ki je ne uporabite takoj, lahko zamrznete. V zamrzovalniku imejte plastično vrečko, v katero lahko po mili volji dodajate ‘odpadle’ zelenjavne koščke, ki vam bodo pozneje prišli prav pri pripravi okusne juhe.

Zamrznete pa tudi sir, ki ste ga morda kupili v večjih količinah, in mu tako podaljšate življenjsko dobo. Tudi ostanke juhe, omak in druge pripravljene hrane lahko shranite v jogurtove ali večje lončke in jih zamrznete. Enako lahko storite z jogurti, ki so tik pred iztekom roka upoarbite – zamrznite jih, kasneje pa jih lahko uporabite za pripravo napitkov, svežih sladic in drugih dobrot.

Zelišča

Sveža zelišča lahko ohranite tako, da jih v obliki šopkov položite v kozarec z vodo in jih imate vedno pripravljena na kuhinjskem pultu. Vsakih nekaj dni morate vodo zamenjati, pa bodo zelišča obstala več tednov. Zelišča lahko tudi sesekljate, jim dodate olivno olje ali stopljeno maslo ter jih zamrznete.

Banane

Banane več dni ohranimo tako, da jih zapremo v plastično vrečko ali pa njihove konce (tam, kjer se držijo skupaj), zavijemo v aluminijasto folijo. Banane, ki so že porjavele, pa lahko uporabite za pripravo bananinega kruha ali sladic. Zamrznjene koščke banane lahko uporabite za mlečne napitke.

Zelena solata

Zeleno solato ohranimo tako, da v plastično vrečko dodamo vlažno kuhinjsko brisačo. Solatni listi bodo vpijali vlago in obstali dlje, lahko pa jih shranite tudi tako, da jih tesno zaprete v posodo s pokrovom.