Zdravje & prehranaRecepti za zdrav zajtrk

Recepti za zdrav zajtrk

MORDA VAS ZANIMA

Zajtrk je zelo pomemben obrok dneva, ki ga ne bi smeli izpustiti. Brez njega bomo hitreje lačni, manj bomo zbrani, počasneje pa bodo delovali tudi naši možgani. Kdor redno in zdravo zajtrkuje ima tudi manj težav s prekomerno težo ali diabetesom. Predstavljamo vam ideje za različne zajtrke, s katerimi boste dobili vse potrebno za zdrav začetek dneva in obenem zaužili manj kot 300 kalorij.

- Oglas -

Zajtrk

Polnozrnata žemljica s kremnim sirom in paradižnikom

Polnozrnato žemljico razpolovite in polovici popecite. Namažite ju z manj mastnim kremnim sirom. Na vsako položite po eno večjo rezino paradižnika. Za okus dodjate najljubše začimbe.

Zapomnite si: Zajtrk naj vedno vsebuje polnozrnate ogljikove hidrate. Izogibajte se vsemu iz bele moke, sladkorjem in predelanim mesnim izdelkom. Kavo ali čaj raje sladkajte s cimetom, medom ali stevio.

Klasičen zajtrk – omleta z jajci in slanino

Zmešajte dva beljaka, en rumenjak, dva koščka zdrobljene slanine in približno 200 g špinače. Specite v ponvi. Poleg omlete zaužijte še kos polnozrnatega toasta, namazanega z maslom. Polnozrnati toast lahko kombinirate tudi s katerim od sirov (npr. čedarjem).

- Oglas -

Zapomnite si: Nič ni narobe, če se tu in tam odločite za bolj klasičen zajtrk. Jajca lahko pripravite na veliko različnih načinov, priporočamo pa, da uporabljate ekološko pridelana, ki so bolj bogata tudi z omega-3 maščobnimi kislinami.

Želite zajtrk brez jajc ali mesa, a bi radi vseeno zaužili vse potrebne beljakovine? Lahko se odločite za pusto skuto, ki jo kombinirate s svežim sadjem ali zelišči, npr. na drobno nasekljanim čemažem. Lahko jo jeste tudi brez dodatkov. Če jeste jogurt, izberite manj mastnega. Kombinirajte ga s sadjem ali ovsenimi kosmiči.

Dan lahko začnete tudi s smoothijem

Kakšen smoothie si pripraviti za zajtrk? Zmešajte vaše najljubše sadje ali zelenjavo. Priporočamo uporabo gozdnih sadežev, ki so bogati z antioksidanti. Dobro se mešajo tudi z zelenjavo, npr. z ohrovtom in petršiljem. Za mešanje s špinačo ali brokolijem lahko uporabite banano. Smoothiju lahko dodate tudi navaden jogurt ali mleko, ki se še posebej dobro podata k sadju. Dodajate lahko tudi sveže stisnjen pomarančni sok. V vseh primerih pa priporočamo uporabo lanenega semena, ki je bogato z vlakninami, ki blagodejno vplivajo na prebavo. Ker delujejo blago odvajalno, pospešujejo izločanje blata in s tem odpadnih snovi iz telesa.

Zapomnite si: Pri zajtrku čimvečkrat uporabite lanena semena. Ne samo smoothiju, lahko jih dodate tudi jogurtu, kosmičem ali z njimi posujete jajca.

NAJNOVEJŠE