0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaGlivične okužbe nohtov: Pomagajmo si z naravnimi sredstvi

Glivične okužbe nohtov: Pomagajmo si z naravnimi sredstvi

MORDA VAS ZANIMA

Glivice najdemo povsod, kjer so zagotovljeni ugodni pogoji za njihov obstoj – toplo in vlažno okolje. Kako se obvarovati pred glivično okužbo stopal in kako si na naraven način pomagati, če do nje pride, si preberite v nadaljevanju, saj so glivične okužbe nohtov pogost pojav.

- Oglas -

Kaj so glivične okužbe nohtov?

Glivične okužbe nohtov so trdovratna težava, ki prizadene številne posameznike. Gre za okužbo, ki jo povzročajo glivice, prisotne v okolju, ki najraje napadajo nohte na rokah in nogah.

Glivične okužbe nohtov in stopal lahko prizadenejo kogar koli. Ker pogosto doleti tiste, ki se ukvarjajo s športom, jo poznamo tudi pod imenom atletsko stopalo. Glivične okužbe nohtov in/ali stopal se najpogosteje pojavijo v toplejšem času, ko so stopala bolj izpostavljena tako mikro poškodbam kot stikom z različnimi površinami.

Prepoznajte simptome

Prvi korak k obvladovanju glivičnih okužb nohtov je prepoznavanje simptomov. Okuženi nohti pogosto postanejo debelejši, spremenijo barvo v rumeno ali rjavo, postanejo krhki in lahko se celo ločijo od nohtne postelje. V naprednejših primerih okužba povzroča bolečino in nelagodje, kar lahko oteži hojo ali nošenje obutve.

- Oglas -
Simptomi Glivične okužbe nohtov

Tudi pozimi nismo varni pred okužbami

Visoka možnost glivične okužbe okužbe nohtov je tudi pozimi, ko prehajamo z mrzlega na toplo, smo večji del dneva obuti v topla in tesna obuvala ali nosimo sintetične nogavice, stopala pa se pri tem potijo. Med okolja, v katerih so ugodni pogoji za življenje glivic, sodijo tudi: savne, bazeni, zdravilišča, športne dvorane, garderobe telovadnic in fitnesov, skupni prostori za umivanje …

Kakšni so simptomi glivične okužbe nohtov in stopal?

Glivične okužbe nohtov prepoznamo po lisah in malih pikah, noht pa lahko celo odstopi. Noht ob okužbi spremeni barvo v rumenkasto in se na določenih mestih odebeli. Pogosteje se lomi, kruši, ob pritisku nanj se pojavlja bolečina. Značilna je tudi počasnejša rast nohta. Stopala, ki jih napadejo glivice, nas srbijo, koža je rdeča in se lušči. Okužba se lahko razširi med prste na nogah.

Preventivni ukrepi

Ko ste v skupnih prostorih, kot so bazeni, umivališča, savne in podobno, preprečite neposreden stik s tlemi tako, da imate na nogah natikače. Po vsakem prhanju si dobro osušite noge, zlasti med prsti. Med telesno dejavnostjo imejte obute bombažne nogavice. Nogavice menjajte vsaj dvakrat na dan in nosite čevlje iz naravnih materialov, ki dihajo in vas ne utesnjujejo. Po vsakem nošenju čevlje prezračite, večkrat jih tudi razkužite z antimikotiki v obliki razpršila.

Ko oblikujete nohte, jih ne prirezujte prekratko, da ne pride do poškodb, ki lajšajo vstop glivicam. Pribora, ki ga uporabljate za urejanje nohtov na nogah, ne uporabljajte za urejanje nohtov na rokah, saj bi se glivice lahko prenesle.

- Oglas -

Kako zdravimo glivične okužbe nohtov?

Zdravljenje glivičnih okužb nohtov je lahko dolgotrajno in zahteva veliko mero potrpežljivosti. Običajne možnosti vključujejo:

  • Topični pripravki: Kreme in laki, ki se nanašajo neposredno na prizadeti noht.
  • Oralna zdravila: Tablete, ki pomagajo proti glivicam od znotraj, vendar jih je treba jemati pod zdravniškim nadzorom zaradi možnih stranskih učinkov.
  • Naravne rešitve: Nekateri prisegajo na domača zdravila, kot so olje čajevca ali jabolčni kis, vendar njihova učinkovitost ni vedno znanstveno podprta. Učinkovitosti eteričnih olj in vitamina E pa je leta 2019 podprla tudi ena izmed raziskav.

Nad glivice na nohtih z eteričnimi olji

Eterično olje čajevca je učinkovito razkužilo, ki bo vaš zaveznik v boju proti glivicam. Zmešajte ga z enako količino mandlejvega, olivnega ali kokosovega olja in mešanico dvakrat dnevno vtirajte na prizadet predel. Mažete se lahko tudi z oljem čajevca v obliki gela. Pomagali vam bodo tudi eterično olje geranije, sivke, oljčnih listov in horopita. Kot so pokazali klinični preizkusi, je slednje po protigljivičnih lastnostih primerljivo z mazilom Canesten.

Ustvarite okolje, neugodno za glivice

Ker glivice ne prenašajo kislega okolja, lahko prizadete predele mažete tudi z limoninim ali grenivkinim sokom ali noge namakate v kopeli iz kisa. Primeren je tudi čebulni ali česnov sok. Noge lahko namažete tudi z jogurtom, saj vsebuje žive bakterije (takojšen učinek pri glivični okužbi ima bakterija Acidophilus). Pomaga tudi ognjičevo mazilo. Po prizadeti površini lahko nakapljate tudi propolis in noht nato povijete. Ustvaril bo smolnato oblogo, ki bo preprečila bakterijske okužbe.

Glivične okužbe nohtov

Pripravite si nožno kopel ali obkladke

Poleg kopeli iz kisa proti glivicam delujejo tudi kopeli iz: olivnega in ricinusovega olja, hrastovega lubja, kopeli s pravim čajem, sirotko, glino, slane kopeli in kopeli, katerim dodate nekaj kapljic gorčičnega olja.

Za kopel iz gline s toplo vodo zmešajte 2 do 4 jedilne žlice gline, noge pa namakajte vsaj enkrat tedensko. Na prizadetem nohtu lahko uporabite tudi glineni obkladek, tako, da okrog prsta ovijete glino. Za nožno kopel iz sirotke pa denimo potrebujete sirotko in toplo vodo v razmerju 1:30 ali manj.

Pomaga lahko tudi kopel iz sirotke

Pri odpravljanju glivic je zelo dobrodošla tudi kobinacija nožne kopeli slane tople vode in obkladkov iz koncentrirane sirotke. V banjici, v kateri boste namakali noge, zmešajte toplo vodo in pest ali dve naravne neprečiščene soli. Noge namakajte 15 minut, jih dodobra osušite (lahko tudi s pomočjo fena) in nanje položite obkladke iz koncentrirane sirotke. Nadenite si nogavice in se odpravite spat. Sirotka vsebuje desnosučno kislino, ki bo čez noč prodrla globoko v tkivo nohta in uničila razraščene glivice. Postopek ponavljajte večkrat tedensko, vsaj pol leta. Prav toliko bo namreč trajalo, da vam bo zrasel nov noht.

Zdravljenje poteka dlje časa, zato je potrebna doseldnost

Vsako glivično okužbo je treba zdraviti, saj gre za kronično okužbo, ki se ne pozdravi sama. Če so glivice prizadele vaše nohte, redno odstranjujte prizadete, odebeljene dele nohta, ki odstopajo. S tem boste preprečili dodatne poškodbe nohta, ki bi vodile v poslabšanje vnetja.

Preberite si tudi, kako si lahko pomagate pri vaginalni glivični okužbi >>

NAJNOVEJŠE