0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSirotka za krepko zdravje in dobro počutje

Sirotka za krepko zdravje in dobro počutje

MORDA VAS ZANIMA

Sirotka nastane kot stranski produkt med postopkom sirjenja mleka. Takrat izstopijo beljakovina kazein in večina mlečnih maščob. Sirotka tako ne vsebuje skoraj nič maščobe, vendar pa je še vedno zel hranilno bogata.

- Oglas -

Vsebuje veliko kalija in rudnin, prav tako pa v njej najdemo vse pomembne aminokisline v idealnem razmerju. Ker vsebuje veliko hranilnih snovi, jo uvrščamo med najbolj koristna živila. Beljakovine, ki jih najdemo v sirotki, naše telo odlično izkoristi, zato je uživanje idealno ob športnih naporih, priporočamo pa jo tudi oslabelim.

Kako nastane sirotka?

Sirotka je stranski produkt pri proizvodnji sira. Postopek se začne z dodajanjem mlečnokislinskih bakterij in encimov, kot je sirilo, v sveže mleko. To povzroči koagulacijo mleka, kjer se mlečne beljakovine strdijo in tvorijo skuto, medtem ko tekočina, ki ostane, je sirotka. Po odstranitvi skute se precedi, da se odstrani preostala trda snov. Tako pridobljena sirotka je bogata z beljakovinami, laktacijo, vitamini in minerali. Sirotka se lahko nadalje obdela in posuši, da nastanejo različni izdelki, kot so sirotkine beljakovine v prahu, ki se pogosto uporabljajo kot prehranski dodatki.

Kako lahko sami naredite sirotko?

Priprava sirotke doma je preprosta in zahteva le nekaj osnovnih sestavin. Potrebujete sveže mleko (najbolje polnomastno), kis (ali limonin sok) in nekaj časa. Začnite s segrevanjem mleka na srednji temperaturi, dokler ne začne vreti. Nato dodajte nekaj žlic kisa ali limoninega soka in mešajte, dokler mleko ne začne koagulirati in tvoriti skute. Ko se loči skuta od tekočine, zlijte zmes skozi fino cedilo ali gazo, da ločite sirotko od skute. Tekočina, ki ste jo precedili, je sveža sirotka. Hranite jo v hladilniku in jo uporabite v roku nekaj dni. Sveža domača sirotka je odličen dodatek k smoothijem, pečenim izdelkom ali kot osnova za marinade in solatne prelive.

- Oglas -
Sirotka

Včasih je bila stranki produkt, danes zelo cenjena

Še nedolgo tega je sirotka pri nas veljala za čisti stranski produkt, zato so jo večinoma kar zavrgli. Vendar pa je s prehranskega vidika pravzaprav najkakovostnejši del mleka. V številnih alpskih deželah je sirotka že stoletja izjemno priljubljena osvežilna in krepčilna pijača, njene vrednosti pa se počasi začenjamo zavedati tudi pri nas. Najdemo jo v prehrani za športnike, hrani za dojenčke, dodajajo pa jo še številnim drugim jedem, pa tudi krmi za živali.

Zdravilne učinke sirotke je poznal že znameniti starogrški zdravnik Hipokrat. Uživanje sirotke je priporočal pri težavah s prebavo, različnih kožnih težavah, kot preventivo pred različnimi zastrupitvami ter za čiščenje krvi. V 18. in 19. stoletju pa je ta krepčilna pijača spet doživela preporod. Gospoda se je v tistem času iz različnih predelov Evrope vozila v Švico prav na zdravilne tretmaje s sirotko.

Sirotka za krepak imunski sistem

Sirotka odlično dene našemu imunskemu sistemu. Beljakovine v sirotki za krepak imunski sistem skrbijo tako, da povečujejo proizvodnjo glutationa, enega najmočnejših antioksidantov. Glutation uničuje proste radikale, bele krvničke in jetra pa ga uporabljajo pri procesu razstrupljanju telesa.

Glutationa ne moremo dobiti s prehrano ali s prehranskimi dopolnili (oziroma bi bila njegova absorpcija na ta način zelo slaba), ampak ga mora izdelati naše telo. Prav zato mu moramo ves čas zagotavljati dovolj aminokislin. In prav sirotka je eden najbogatejših virov teh »opek« za izgradnjo glutationa.

Sirotka pa vsebuje še številne druge beljakovine, ki podpirajo delovanje našega imunskega sistema, med katerimi izpostavljamo albumine in globuline, ki jih zaradi njihove sestave in izkoristljivosti telesa uvrščamo med najkakovostnejše beljakovine. V primerjavi z drugimi viri beljakovin vsebuje še posebej veliko aminokislin z razvejano verižno zgradbo, in sicer levcin, izolevcin in valin, ki so zelo pomembne za obnovo in izgradnjo telesnih tkiv.

- Oglas -

Čeprav je sirotka praktično mlečni izdelek, številni ljudje, ki jim sicer uživanje mleka in mlečnih izdelkov predstavlja težave, teh pri uživanju sirotke nimajo.

sirotka

Tudi Alfred Vogel je poznal zdravilne lastnosti sirotke

Tudi Alfred Vogel, oče naravnega zdravljenja, je govoril, kako zdravju koristna je sirotka. Preko številnih analiz je ugotovil, koliko zdravilnih in zdravju tudi sicer koristnih lastnosti se skriva v tej pijači. Razvil je štirikrat bolj koncentrirano obliko sirotke – to je bil začetek Moloksana. Alfred Vogel je to zgoščeno obliko sirotke predpisoval pri težavah s kožo, zaprtju, vnetem grlu, laringitisu in sladkorni bolezni, saj mlečni encimi namreč spodbujajo delovanje trebušne slinavke.

Zgoščena sirotka se odlično obnese tudi pri zgagi in pomanjkanju želodčne kisline, uporabljajo pa jo tudi zunanje. Pomaga namreč pri zdravljenju lišajev, ekcemov, pomaga pri nečisti koži, z njeno pomočjo pa se hitro znebimo tudi glivičnih bolezni na nogah in nohtih. Še več, zgoščena sirotka je tudi odlično razkužilo, zato lahko z njo izpiramo blažje rane.

Sirotka torej še zdaleč ni za odpad, ampak je lahko odlično dopolnilo k zdravi in uravnoteženi prehrani, pa tudi v pomoč pri zdravljenju prenekaterih bolezni.

Kako vključiti sirotko v prehrano

Sirotka je vsestranska in jo lahko vključite v svojo prehrano na več načinov:

Napitki in smutiji

Najbolj priljubljen način uživanja sirotke je v obliki napitkov in smutijev. Zmešajte sirotko z vodo ali mlekom ter dodajte sveže sadje, zelenjavo ali oreščke za okusen in hranljiv napitek. Sirotka se dobro ujame z različnimi okusi, kar omogoča neskončne možnosti za ustvarjalnost.

Kuhanje in peka

Sirotko lahko uporabite tudi pri kuhanju in peki. Dodajte jo v juhe, omake ali enolončnice namesto vode ali mleka za dodaten odmerek beljakovin in hranil. Sirotka je prav tako odlična za pripravo palačink, kruha ali muffinov, saj izboljša teksturo in okus jedi.

Jogurti in ovseni kosmiči

Vmešajte sirotko v jogurt ali ovsene kosmiče za dodaten odmerek beljakovin pri zajtrku ali malici. To je preprost način, kako povečati hranilno vrednost svojega obroka in uživati v blagodejnih učinkih sirotke.

Marinate in solatni prelivi

Sirotko lahko uporabite kot osnovo za marinade ali solatne prelive. Njena rahlo kisla narava pomaga mehčati meso in izboljšati okus jedi. Poskusite sirotko zmešati z olivnim oljem, zelišči in začimbami za osvežujoč solatni preliv.

.

NAJNOVEJŠE