0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSirotka za krepko zdravje in dobro počutje

Sirotka za krepko zdravje in dobro počutje

MORDA VAS ZANIMA

Sirotka nastane kot stranski produkt med postopkom sirjenja mleka. Takrat izstopijo beljakovina kazein in večina mlečnih maščob. Sirotka tako ne vsebuje skoraj nič maščobe, vendar pa je še vedno zel hranilno bogata. Vsebuje veliko kalija in rudnin, prav tako pa v njej najdemo vse pomembne aminokisline v idealnem razmerju. Ker sirotka vsebuje veliko hranilnih snovi, jo uvrščamo med najbolj koristna živila. Beljakovine, ki jih najdemo v sirotki, naše telo odlično izkoristi, zato je uživanje idealno ob športnih naporih, priporočamo pa jo tudi oslabelim.

- Oglas -

Še nedolgo tega je sirotka pri nas veljala za čisti stranski produkt, zato so jo večinoma kar zavrgli. Vendar je sirotka s prehranskega vidika pravzaprav najkakovostnejši del mleka. V številnih alpskih deželah je sirotka že stoletja izjemno priljubljena osvežilna in krepčilna pijača, njene vrednosti pa se počasi začenjamo zavedati tudi pri nas. Sirotka najdemo v prehrani za športnike, hrani za dojenčke, dodajajo pa jo še številnim drugim jedem, pa tudi krmi za živali.

Zdravilne učinke sirotke je poznal že znameniti starogrški zdravnik Hipokrat. Uživanje sirotke je priporočal pri težavah s prebavo, različnih kožnih težavah, kot preventivo pred različnimi zastrupitvami ter za čiščenje krvi. V 18. in 19. stoletju pa je ta krepčilna pijača spet doživela preporod. Gospoda se je v tistem času iz različnih predelov Evrope vozila v Švico prav na zdravilne tretmaje s sirotko.

Sirotka

- Oglas -

Sirotka za krepak imunski sistem

Sirotka odlično dene našemu imunskemu sistemu. Beljakovine v sirotki za krepak imunski sistem skrbijo tako, da povečujejo proizvodnjo glutationa, enega najmočnejših antioksidantov. Glutation uničuje proste radikale, bele krvničke in jetra pa ga uporabljajo pri procesu razstrupljanju telesa.

Glutationa ne moremo dobiti s prehrano ali s prehranskimi dopolnili (oziroma bi bila njegova absorpcija na ta način zelo slaba), ampak ga mora izdelati naše telo. Prav zato mu moramo ves čas zagotavljati dovolj aminokislin. In prav sirotka je eden najbogatejših virov teh »opek« za izgradnjo glutationa.

Sirotka pa vsebuje še številne druge beljakovine, ki podpirajo delovanje našega imunskega sistema, med katerimi izpostavljamo albumine in globuline, ki jih zaradi njihove sestave in izkoristljivosti telesa uvrščamo med najkakovostnejše beljakovine. Sirotka v primerjavi z drugimi viri beljakovin vsebuje še posebej veliko aminokislin z razvejano verižno zgradbo, in sicer levcin, izolevcin in valin, ki so zelo pomembne za obnovo in izgradnjo telesnih tkiv.

Čeprav je sirotka praktično mlečni izdelek, številni ljudje, ki jim sicer uživanje mleka in mlečnih izdelkov predstavlja težave, teh pri uživanju sirotke nimajo.

- Oglas -

sirotka

Tudi Alfred Vogel je poznal zdravilne lastnosti sirotke

Tudi Alfred Vogel, oče naravnega zdravljenja, je govoril, kako zdravju koristna je sirotka. Preko številnih analiz je ugotovil, koliko zdravilnih in zdravju tudi sicer koristnih lastnosti se skriva v tej pijači. Razvil je štirikrat bolj koncentrirano obliko sirotke – to je bil začetek Moloksana. Alfred Vogel je to zgoščeno obliko sirotke predpisoval pri težavah s kožo, zaprtju, vnetem grlu, laringitisu in sladkorni bolezni, saj mlečni encimi namreč spodbujajo delovanje trebušne slinavke. Zgoščena sirotka se odlično obnese tudi pri zgagi in pomanjkanju želodčne kisline, uporabljajo pa jo tudi zunanje. Pomaga namreč pri zdravljenju lišajev, ekcemov, pomaga pri nečisti koži, z njeno pomočjo pa se hitro znebimo tudi glivičnih bolezni na nogah in nohtih. Še več, zgoščena sirotka je tudi odlično razkužilo, zato lahko z njo izpiramo blažje rane.

Sirotka torej še zdaleč ni za odpad, ampak je lahko odlično dopolnilo k zdravi in uravnoteženi prehrani, pa tudi v pomoč pri zdravljenju prenekaterih bolezni.

NAJNOVEJŠE