0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPropolis - spoznajte njegove zdravilne lastnosti

Propolis – spoznajte njegove zdravilne lastnosti

MORDA VAS ZANIMA

Propolis je čebelji pridelek, ki ga tudi same potrebujejo za svoje zdravje, človek pa njegove zdravilne sestavine pozna že vsaj od davnega  leta 300 pred našim štetjem. Čebele s propolisom preprečujejo trohnenje panja, s tem pa preprečujejo tudi širjenje bolezni, poleg tega pa propolis ščiti panj pred vdorom vlage v panj.

Naravni propolis
Takole izgleda naravni propolis, preden ga obdelajo v alkoholni raztopini.
- Oglas -

Čebelji izdelki lahko s svojimi (dobesedno) čarobnimi lastnostmi in bogato hranilno vrednostjo nahranijo tako telo kot duha. Odlikujejo jih številni pozitivni učinki na zdravje. Med vsemi čebeljimi izdelki danes posebno pozornost namenjamo propolisu.

Propolis je snov, ki jo čebele proizvajajo in uporabljajo za premaz notranjih sten panjev. Beseda propolis sicer izhaja iz grščine in v dobesednem prevodu pomeni »pred mestom«. Čebelarji so namreč opazovali čebele, kako so si v svojih bivališčih pred vhodom vanje zgradila steno iz propolisa. Nekateri drugi viri pa navajajo, da beseda propolis izhaja iz latinske besede propoliso, ki pomeni zamazati oziroma zgladiti. Ta pomen se močno približa tudi slovenskemu poimenovanju za propolis, saj mu pravimo zadelavina.

Čebele s propolisom oziroma zadelavino mašijo luknje, poleg tega pa je propolis tudi odlična zaščita pred najrazličnejšimi mikrobi. Čebele s propolisom prevlečejo vso notranjost panja, pa tudi notranjost celic v satju, preden matica vanje zaleže jajčeca.

Propolis je smolnata in zelo zdravilna snov, ki krepi imunski sistem in deluje protibakterijsko. Njegova uporaba na področju zdravilstva in zeliščarstva je zelo dolga. Propolis sestavljajo smola, eterična olja, cvetni prah, vitamini (B1, B2, B6, C, E), minerali (magnezij, kalcij, kalij, natrij, baker, cink, mangan, železo) in druge organske snovi. V njem najdemo tudi številne aromatične organske kisline, kot so kofeinska kislina, cimetna kislina, fenolkarbonska kislina, antibiotične spojine in druge.

- Oglas -

Ljudje propolis največkrat uporabljamo za uničevanju glivic in bakterij ter kot popolnoma  naraven antibiotik, ki ne povzroča nobenih neželenih reakcij. Poleg tega propolis pomaga tudi lajšati bolečine, zavira razvoj virusov, izniči ali zmanjša škodljive vplive delovanja prostih radikalov, lahko pa uniči celo rakaste celice.

Vsebuje veliko flavonoidov, pozitivno vpliva na različne okužbe in pomaga pri hitrejšem celjenju ran. Nekatere raziskave kažejo, da lahko propolis, če ga nanesemo na okužena mesta, uniči bakterije, viruse in druge mikroorganizme. Prav tako vsebuje sestavine, ki povečujejo prepustnost membran in zavirajo razmnoževanje bakterij. Bogat je tudi z bioflavonoidi, ki čistijo in krepijo žile.

Propolis

Propolis je odlična pomoč pri aftah

Na znamenitem Harvardu so opravili raziskavo o učinkih propolisa na afte – razjede v ustih. Številna zdravila in sredstva, ki se uporabljajo za lajšanje tovrstnih težav, imajo veliko različnih stranskih učinkov. Propolis pa se je izkazal za zelo učinkovito in popolnoma naravno sredstvo, s pomočjo katerega lahko ozdravimo neprijetne afte v ustih.

Pomaga krepiti imunski sistem

Propolis ima protibakterijske in protivirusne lastnosti, zaradi katerih učinkovito spodbuja delovanje imunskega sistema. Ameriški raziskovalci so leta 2010 potrdili, da lahko propolis pomaga okrepiti oslabljen imunski sistem.

Propolis pomaga pri aknah

Akne še zdaleč niso le težava najstnikov, ampak imajo z njimi kdaj težave tudi odrasli. Na koži, kjer se pojavijo akne, se največkrat zamašijo podkožne lojnice in povzročajo vnetja. Zaradi aken lahko trpi vaša samopodoba, vendar pa je mogoče to neprijetno težavo uspešno odpraviti. Pri težavah z aknami in nečisto kožo nam je lahko v pomoč tudi propolis. Žal še ni na voljo veliko klinični raziskav, ki bi to potrdile, vendar raziskovalci s polno paro proučujejo propolisove antibakterijske, protivnetne in antioksidantne lastnosti.

Priporočamo vam, da se pred uporabo propolisa za zdravljenje aken posvetujete z zdravnikom ali farmacevtom.

- Oglas -

Propolis je poleg tega učinkovit še pri površinskih ranah, odrgninah, lažjih oblikah opeklin, pri herpesu na ustnicah, pri glivičnih okužbah, deluje kot lokalni anestetik in antiseptik ter umirja razdraženo kožo. Oralna uporaba propolisa je primerna pri vneti ustni votlini, vnetem žrelu, pri gripoznih in prehladnih obolenjih, pri razjedi na želodcu.

Danes propolis vsebujejo številni izdelki – od sirupov, razpršil, tablet, mazil, tinktur in emulzij. Naj poudarimo, kako zelo pomembno je, da se pri uporabi propolisa oziroma kateregakoli izdelka, ki propolis vsebuje, držite predpisanih navodil.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×