Ekologija & OkoljeKako nas lahko zavajajo pri nakupu?

Kako nas lahko zavajajo pri nakupu?

MORDA VAS ZANIMA

Vse bolj pogosto se dogaja, da na policah trgovin srečujemo izdelke, za katere proizvajalec trdi da so zdravi, ko pa se malo poglobimo v njihovo sestavo, nam je hitro jasno, da so vse prej kot to, kar je napisano na embalaži. Izdelki, ki se deklarirajo kot eko ali bio (na primer iz ekološke in integrirane pridelave itd.), morajo imeti ustrezno oznako na embalaži, ki jo podeljuje Ministrstvo za kmetijstvo.
Zavajanje potrošnikovVse ostale necertificirane oznake in napisi na embalažah so zavajanje kupcev. Pri pekovskem pecivu na primer lahko preračunamo ceno na izdelek, saj so cene v največ primerih različne. Kupci imamo prav tako pravico vpogleda v ustrezne certifikate in zahtevati informacije o poreklu in potrdilih izdelka, ki dokazujejo ustrezno pridelavo oziroma predelavo kmetijskih pridelkov in živil.

- Oglas -

Velikokrat pozabljamo, da imamo pri zagotavljanju varne in kakovostne hrane, poleg učinkovite inšpekcije, ključno vlogo prav kupci sami. Kršenje pravil je treba seveda prijaviti ustrezni inšpekciji.

Najbolj problematične so zdravstvene in prehranske trditve, s pomočjo katerih izdelovalci pospešujejo prodajo živil, ki nikakor niso koristna za naše zdravje. Pogosto taki izdelki vsebujejo prevelike količine sladkorja, pa tudi preveč maščobe ali soli. Še posebej pa lahko kot neetično izpostavimo oglaševanje, kjer proizvajalev nagovarja otroke k nakupu nezdravih izdelkov, ki jih poleg tega pogosto promovirajo kot zdrav obrok.

Preberite si tudi, kje lahko kupimo bolj zdravo sadje in zelenjavo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×