0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineNavadni češmin: grenak kot (za) žolč

Navadni češmin: grenak kot (za) žolč

MORDA VAS ZANIMA

Navadni češmin so v ljudskem zdravilstvu uporabljali pri slabem delovanju jeter in žolčnika, zlatenici, zaprtju, pri slabem teku in revmatičnih težavah. Zreli plodovi so bili priljubljeni za izdelavo sokov, marmelad in ponekod tudi kisa. Dejansko so ti načini uporabe danes znanstveno potrjeni, vendar češmin uporabljamo večinoma le v gotovih pripravkih in čajnih mešanicah.

- Oglas -

Navadni češmin (Berberis vulgaris) je trnat listopadni grm, ki raste po gozdnih obronkih, mejah, kamnitih gričih in vrtovih po vsej Evropi. Zraste do tri metre visoko in ima nabrazdano rumenosivo lubje, rumen les in rumeno korenino. V zalistjih se spomladi pojavijo rumena grozdasta socvetja, iz katerih se razvijejo škrlatno rdeče ali rožnate valjaste jagode.

Češmin

Češmin od lista do korenin

V Sloveniji raste v živih mejah, svetlih gozdovih in grmovnatih pobočjih od nižine do montanskega pasu. Za zdravilne namene lahko uporabljamo njegove liste, plodove oziroma jagode, korenino in lubje.

- Oglas -
 • Liste lahko nabiramo v maju in juniju ter jih nato sušimo.
 • Zrele jagode brez pecljev nabiramo v avgustu in septembru. Sveže jagode lahko predelujemo v sokove in marmelade ali jih vlagamo v kis, belo vino in žganje. Posušene jagode pa uporabljamo kot dodatek domačim čajnim mešanicam.
 • Korenine in lubje nabiramo spomladi ali jeseni, jih posušimo, zmeljemo v prah ali uporabimo za pripravo tinktur, prevretkov in drugih izvlečkov.

Glavni so alkaloidi

Rastlina vsebuje alkaloide, ki naj bi med drugim imeli celo varovalne učinke proti raku. Prav zaradi alkaloidov pa moramo biti pri uporabi češmina previdni, saj nam v večjih količinah lahko povzročijo težave.
Največ alkaloidov je v skorji korenin, v skorji nadzemnih delov rastline jih je 5,5 odstotka, medtem ko jih je v listih malo. Glavne vrste alkaloidov so izokinolinski (berberin – v skorji korenin ga je do tri odstotke), bisbenzilizokinolinski alkaloidi (berbamin in oksiakantin) ter aporfini (magnoflorin). Berberin je ena glavnih učinkovin v češminu.
Zreli plodovi ne vsebujejo alkaloidov, ampak velike količine organskih kislin, vitamina C in rudninskih snovi.

Ćešminove jagode

Znotraj in zunaj

Češmin naj bi imel številne koristne lastnosti.

 • Raziskave kažejo, da berberin blaži krče gladkega mišičevja. Pogosto je v pripravkih, ki izboljšujejo prebavo.
 • Berberin zavira razvoj mikroorganizmov, zato njegove pripravke notranje uporabljajo pri okužbah z bakterijo Helicobacter pylori, ki povzroča razjede na želodcu ali dvanajstniku, in glivičnih okužbah, kot so ustne gobice ali sor (Candida albicans).
 • Berberin deluje tudi na žolčnik in pospešuje izločanje žolča, ki odnaša odpadne snovi iz jeter. Zato so češmin že v ljudskem zdravilstvu uporabljali pri zdravljenju jetrnih obolenj, kot so zlatenica in žolčni kamni.
 • Pripravke za zunanjo uporabo zaradi protivnetnega delovanja uporabljajo pri vnetju očesne veznice, ekcemu, luskavici, revmatizmu, vnetju jeter in drugih vnetnih obolenjih. Nedavne laboratorijske raziskave, izvedene v Bolgariji, so potrdile protivnetni učinek berberinovega izvlečka iz korenin navadnega češmina.
 • Češmin velikokrat uporabljajo pri obolenjih ledvic in sečnih poti.
 • Uporabljajo ga še za pomoč pri obolenjih dihal, srca in krvnega obtoka in kot sredstvo za zniževanje povišane telesne temperature.

Češmin pri vnetju mehurja

Pri bolečinah v mehurju lahko jemljemo prevretek, tinkturo ali vodno-alkoholni izvleček. Pri želodčnih obolenjih, težavah z jetri in premajhnem tvorjenju žolča, pri revmi in ledvičnih obolenjih pa si lahko pomagamo s poparkom. Pri oteklih očeh in vneti koži uporabljamo tinkturo na osnovi navadnega češmina (1 : 3 v 25-odstotnem alkoholu).

- Oglas -
 • Prevretek pripravimo tako, da pet gramov lubja ali korenine stresemo v skodelico vode, kuhamo pet minut in nato namakamo še 10 minut. Popijemo tri skodelice na dan.
 • Tinkturo uživamo tako, da spijemo po 20 kapljic v kozarcu vode dva- ali trikrat na dan.
 • Vodno-alkoholni izvleček jemljemo tako, da 50 kapljic razredčimo v kozarcu vode in pijemo dvakrat na dan med jedjo.
 • Poparek iz listov in skorje korenine navadnega češmina pripravimo iz ene čajne žličke droge na liter vrele vode.
 • Obkladek pripravimo tako, da 20 kapljic tinkture kanemo v kozarec vode, namočimo vanjo primerno krpico in jo dobro ožmemo. Obkladek položimo za 15 minut na zaprto oko ali prizadeto kožo dvakrat ali trikrat na dan.

Iz kislega v sladko

Ljudsko zdravilstvo priporoča češminove jagode proti vnetjem prsne mrene, temperaturi in trdovratnemu kašlju. Iz zrelih češminovih jagod si lahko, poleg čaja, pripravimo še marmelado, sirup ali preliv.

 • Marmelado skuhamo tako, da jagode zalijemo z malo vode, zavremo in kuhamo nekaj minut. Tekočino odlijemo in češmin pretlačimo čez sito. Dobljeni mezgi v razmerju 2 : 1 dodamo sladkor. Vse skupaj damo v posodo in ponovno zavremo za nekaj minut. Še vroče napolnimo v kozarce in nepredušno zapremo. Tako pripravljena marmelada je bogat vir vitaminov in rudnin za zimske dni. Češminove jagode lahko tudi zamrznemo, ker se tako odlično ohranijo.
 • Češminov sirup pripravimo tako, da liter surovega soka iz stisnjenih jagod, 20 dekagramov sladkorja in 20 dekagramov cvetličnega medu kuhamo pri nizki temperaturi. Sirup hranimo v dobro zaprti steklenici v temnem prostoru. (Pazimo, da pri stiskanju jagod ne zdrobimo semen, ki so grenka, ter da so plodovi popolnoma zreli, saj so drugače rahlo strupeni.)
 • Češminov preliv, ki pomaga proti okužbam in okrepi po bolezni, pripravimo tako, da čajno žličko zmečkanih jagod prelijemo s skodelico mrzle vode in pustimo stati čez noč. Zjutraj dobro premešamo, odcedimo, dodamo žličko medu in popijemo.

Bodite previdni

Pripravke za notranjo uporabo na osnovi listov, lubja ali korenine navadnega češmina jemljite le pod zdravniškim nadzorom in nikoli dlje kot štiri do šest tednov. Med nosečnostjo se navadnemu češminu izogibajte. Češmina ne uporabljajte za pomoč pri zastrupitvi s hrano ali kronični zgagi. Če uporabljate češmin proti bakterijam, se izogibajte vitaminu B6 in aminokislini L-histidin, ki zavirata njegovo učinkovitost. Berbamin in berberin delujeta kot sredstvo za omrtvičenje (anestetik) in lahko povzročita nizek krvni tlak.

.

NAJNOVEJŠE