ฤeprav so med poznali in uporabljali ลพe davno pred prvimi pisnimi zgodovinskimi omembami, sta bila njegov pravi izvor in sestava skrivnost. Aristotel, znani starogrลกki mislec iz ฤetrtega stoletja pred naลกim ลกtetjem, je denimo zapisal, da med pada z neba, ko vzhajajo zvezde. ล e prej so v starem Egiptu mislili, da med nastaja iz solz boga Raa.
Ko se ljudje pogovarjajo o medu, si predstavljajo sladko lepljivo maso, katero maลพejo na kruh ali dodajajo v ฤaj. V zadnjih nekaj letih pa so znanstveniki naลกli novo lastnost medu. Marsikomu se ob besedi med kar pocedijo sline. Ne samo, da je nesramno dober, tudi zelo zdrav je! Med velja za eno najbolj vsestranskih ลพivil, saj koristi otrokom, starejลกim, ลกportnikom, bolnikom, noseฤnicam โฆ
Kako pridobivamo med?
Med je sladka tekoฤina, katero proizvajajo ฤebele in nekatere druge ลพuลพelke, iz mane, ki jo izloฤajo kljunate ลพuลพelke ali pa iz cvetliฤnega nektarja. Pravi oziroma ฤisti med ne sme vsebovati dodanih sladil ali vode. Zakaj je tako koristen? Predvsem zaradi visoke vsebnosti mineralnih snovi, velja kot odliฤno pomirjevalo in je hkrati zaradi vsebnosti sladkorja tudi idealen vir energije. Zanimivo je tudi dejstvo, da med v prehrani nekako izboljลกa izkoriลกฤanje nekaterih drugih snovi iz hrane. Med je ลพivalski proizvod in je edino ลพivilo ลพivalskega izvora, ki ima skoraj da neomejen rok trajanja. Pri medu se rada pojavi kristalizacija, kar je povsem normalno โ pri nekaterih vrstah medu se pojavi prej (cvetliฤni med), medtem, ko se pri drugih vrstah pojavi kasneje (akacijev med).
Dokazali so, da med zmanjลกuje ลกkodljive posledice obsevanja pri pacientih, ki so bili izpostavljeni takลกnemu zdravljenju rakastih obolenj. Prav tako med izboljลกuje zdravstveno stanje ustne votline, krepi antioksidante in poveฤuje atletske zmoลพnosti rekreativnih ลกportnikov. Poznamo ga tudi kot narodno zdravilo v primeru koลพnih poลกkodb, neka raziskava pa je pokazala, da v kombinaciji s perutnino zavira proces oksidacije, zato lahko takลกno meso brez ลกkode uลพivamo kar nekaj dni.
Lastnosti in sestavine, ki jim ni para
Med ima lastnosti antioksidantov kot nekatere vrste sadja in zelenjave, zato je zelo priporoฤljivo, da ga zauลพijete po napornem treningu ali dviganju teลพkih bremen. V Novi Zelandiji pa med uporabljajo za uniฤevanje bakterij, ki se pojavljajo pri ฤiru na ลพelodcu ali po poลกkodbah in opeklinah.
ฤe se vam torej zgodi, da se med kristalizira, ga lahko nazaj utekoฤinite v vodni kopeli, katere temperatura naj ne presega 40 stopinj Celzija, saj lahko v nasprotnem primeru med izgubi svoje bioloลกke vrednosti ter zdravilne lastnosti. Sicer je med precej slajลกi od samega namiznega sladkorja in je ustrezen tudi za peko, saj ima za to primerne kemiฤne lastnosti. Nekateri ga zaradi njegovega znaฤilnega okusa oboลพujejo in ga uporabljajo namesto sladkorja, spet drugim pa tovrsten okus ne ustreza. Znaฤilen slovenski med dokazano prepreฤuje pojav doloฤenih alergij, na kar vpliva vnos cvetnega prahu v ฤloveลกko telo. Med v Sloveniji je kot blagovna znamka zaลกฤiten z geografskim poreklom in se tudi polni v za to namenjene kozarce, kateri imajo obliko kaplje.
Obstaja veฤ razliฤnih vrst in okusov medu: lipov, akacijev, kostanjev, cvetliฤni, smrekov med,โฆVsaka vrsta medu ima nekoliko drugaฤen okus od druge in vsi okusi ne ustrezajo vsakemu. Najbolje je, da preizkusite vsakega izmed njih in se sami odloฤite kateri vam najbolj odgovarja.

Od plenilstva do ฤebelarstva
Na zaฤetku je ฤlovek plenil med iz gnezd divjih ฤebel (to ลกe danes poฤnejo ljudje, ki ลพivijo v divjini). Predzgodovinske jamske risbe v ล paniji, Juลพni Afriki in osrednji Indiji kaลพejo ljudi, ki pobirajo med iz satov na vrtoglavih viลกinah ali iz votlih dreves in skal. Tudi danaลกnji iskalci medu v naravi v Turฤiji in Nepalu slovijo po tem, da se drzno spuลกฤajo v globeli po vrveh, za zaลกฤito pa imajo le kadeฤo se baklo.
ฤebelarstvo, ki ni veฤ zgolj ยปlovยซ na med divjih ฤebel, je na razliฤnih koncih sveta razliฤno staro. Najstarejลกi ohranjeni zapis o gojenju ฤebel v panjih so naลกli v svetiลกฤu sonca, ki ga je leta 2400 pred naลกim ลกtetjem postavil Ne-user-re v Sahari blizu Kaira. Muzej v Dokkiju hrani dve posodi z medom iz leta 1400 pred naลกim ลกtetjem.
Egipฤanski panji so bili podobni danaลกnjim, koลกi iz slame, v katere je bilo moลพno zajeti ฤebelji roj. Na Srednjem vzhodu so za panje uporabljali votle valje iz blata, ki so jih suลกili na soncu in jih nato vodoravno zlagali drugega na drugega. Po svetu so v ta namen uporabljali ลกe druge naravne materiale, na primer votle hlode, buฤe in podobno.
V Veliki Britaniji so ฤebele nedvomno gojili ลพe v bronasti dobi, saj je bil ฤebelji vosek bistven pri litju brona, uporabljali pa so ga tudi za sveฤe in svetilke. V srednjem veku so na veliko uporabljali koลกe, nato pokonฤne panje, spletene iz protja, toda ลกele v 17. stoletju so zaฤeli hkrati z razvojem pohiลกtvenega mizarstva izdelovati lesene, bolj izpopolnjene panje. Skrivnostno ลพivljenje v ฤebelji druลพini je spodbudilo ฤloveka k izdelovanju takลกnih panjev, da je lahko ฤebele opazoval. V 30-tih letih 19. stoletja je ฤebelar Thomas Nutt zgradil nekaj presenetljivo zapletenih panjev s stolpiฤi in steklenimi kupolami.
Gospodarska dejavnost
ฤeprav ima ฤebelarstvo ฤastitljivo dolgo zgodovino, je pridobivanje medu ลกele po letu 1800 postalo resna gospodarska dejavnost, ki so jo izpopolnili s ลกtevilnimi tehnoloลกkimi izboljลกavami.
Vฤasih je ฤebelarstvo pomenilo, da so odstranili iz panja vse satje, ga stisnili, segreli in uporabili, ฤebele pa pustili brez hrane, zato so stradale ali poginile. ล ele leta 1852 je ameriลกki vikar, ฤastiti Langstroth, izdelal preprost lesen panj, v katerem je okoli premiฤnih okvirov za satje pustil dovolj prostora, da ฤebele niso mogle ฤvrsto pritrditi satovje na steno panja. Major Hruschka, oficir v italijanski vojski, je izumil naฤin, kako spraviti med iz satnic s pomoฤjo centrifugalne sile. Pri tem postopku je satje ostalo nepoลกkodovano in so ga lahko ฤebele ponovno uporabljale. Tak naฤin dela je bil hiter, med pa ฤist.
Sledila je uporaba umetne podlage za satje pravilnih oblik, kar je pomenilo za ฤebele veliko manj dela. Na zaฤetku 19. stoletja so v A. I. Root Company iz Medine v Ohiu razvili moderno valjฤno stiskalnico, s katero so izdelovali satnice, ki so bile skoraj tako tanke kot naravne. Tako so med zaฤeli pridobivati v velikem obsegu.

Veฤ kot energija
Med vsebuje okoli 80 odstotkov sladkorjev. Najveฤji del predstavljata sadni in grozdni sladkor, ki nas na hitro oskrbita z energijo. Prisotni so ลกe saharoza, maltoza in drugi sestavljeni sladkorji.
Poleg naลกtetega med vsebuje ลกe veliko dragocenih snovi, kot so
- encimi
- rudninske snovi: kalij, natrij, mangan, ลพelezo, baker, cink
- vitamini
- rastlinske kisline
- aminokisline
- hormonske snovi
- inhibini โ snovi, ki prepreฤujejo rast ลกtevilnih bakterij in jih pomagajo uniฤevati.
Naravni med vsebuje od 14 do 18 odstotkov vlage. Dokler koliฤina vlage ne presega 18 odstotkov, tudi ni moลพnosti za razvoj veฤjega ลกtevila mikroorganizmov! Razmerje razliฤnih sladkorjev v medu doloฤa, ali bo hitro ali poฤasi kristaliziral, barva pa je odvisna ลกe od drugih sestavin. Tekoฤi in strjeni med se razlikujeta samo po stopnji kristaliziranja. Veฤina tekoฤih vrst medu postane zrnata, ฤe jih za nekaj ฤasa izpostavimo svetlobi in mrazu. To pa ne poslabลกa njihove kakovosti. ฤe tak med segrejemo do 39 stopinj Celzija, postane ponovno tekoฤ. Segrevanje na viลกjo temperaturo ni priporoฤljivo, ker tedaj med izgubi svojo bioloลกko vrednost.
Cvetliฤni med
Cvetliฤni med ฤebele pridelajo iz nektarja , ki so ga nabrale na medovitih rastlinah. Obstaja veฤ vrst cvetliฤnega medu med katerimi lahko izbiramo, te pa so imenovane po rastlinah na katerih so ฤebele dejansko pridobile nektar. Ker lahko ฤebele nektar pridobivajo iz razliฤnih rastlin, je vฤasih nemogoฤe zagotovo trditi iz katere rastline je bila doloฤena vrsta medu pridelana. Utegne se zgoditi samo to, da okus neke rastline prevladuje in lahko nato na podlagi tega doloฤimo za kateri med gre oziroma bolj katera vrsta rastline je zagotovo prisotna v medu. Na podlagi teh ugotovitev lahko nato sklepamo kakลกne zdravilne lastnosti ima doloฤen okus medu. Takrat, ko pa enostavno ni mogoฤe doloฤiti vrste medu, pa govorimo o cvetliฤnem, meลกanem medu. Je najpogostejลกa vrsta medu.
Akacijev med
Ta vrsta medu je zagotovo ena najbolj priljubljenih in poznanih vrst medu pri nas v Sloveniji in tudi drugod po svetu. Znaฤilen je po svojem blagem vonju in okusu ter barvi. Je svetlo rumene barve in v primerjavi z drugimi vrstami, tudi zelo tekoฤ. Vendar pa se kljub nasprotnim trditvam nekaterih ฤebelarjev, tudi akacijev med kristalizira in to je dejstvo, saj se vse vrste medu slej ko prej kristalizirajo. Med iz akacije najveฤkrat priporoฤajo otrokom in sladkornim bolnikom, v sploลกnem pa je znano tudi da blagodejno uฤinkuje na delovanje jeter, ledvic in lajลกa simptome stresa, seฤnega trakta in simptome pri bolezni dihal. Za otroke je zelo primeren, saj vsebuje manjลกe koliฤine cvetnega prahu in ima poleg zdravilnih uฤinkov tudi prijeten okus. Ravno njegova prijetna aroma in okus pa tudi spodbujata tek.
Lipov med
Po izvoru je lahko ali maninega izvora ali pa cvetliฤnega izvora. Ima znaฤilno svetlo rumeno do svetlo jantarjevo barvo. Za to vrsto medu je znaฤilna tudi dokaj hitra kristalizacija. Ima znaฤilen blag okus in vonj ter ลกtevilne zdravilne lastnosti. Med drugim se uporablja za lajลกanje prehlada (omogoฤa laลพje izloฤanje sluzi iz nosu in grla), nespeฤnosti, pomaga pa tudi pri bronhitisu ali astmi. Zanj so znaฤilne tudi protibakterijske lastnosti, zaradi ฤesar deluje tudi kot da zaลกฤita pred vnetjem dihal ali angino.
Regratov med
Je podobne barve kot lipov med โ od svetlo rumene do temno jantarjeve. Je cvetliฤnega izvora in je prepoznaven predvsem po svojem izrazitem vonju in okusu. Tudi tovrsten med se hitro kristalizira. Uporablja se predvsem za krepitev organizma, kateremu med drugim vraฤa tudi energijo. Posebej znan pa je po svojih diuretiฤnih lastnostih, kar pomeni, da pospeลกuje izloฤanje vode iz telesa in blagodejno uฤinkuje pri blagem vnetju mehurja ali drugih seฤnih poti.

Gozdni med
Gre za meลกanico razliฤnih vrst mane, zaradi ฤesar se lahko razliฤni vzorci medu med seboj razlikujejo. Razlikujejo se lahko po vonju, okusu, barvi in tudi aromi. Gozdni med ima uravnoteลพen okus po sladkem in kislem in v njem ne prevladuje nobena vrsta mane. Pogosto ga tudi meลกajo s cvetliฤnim medom. Gozdni med je bolj trpkega okusa, ima poseben vonj in je temnejลกe barve. Od drugih vrst medu se razlikuje predvsem po kemijski sestavi, saj vsebuje veฤ rudninskih snovi, pridobiva pa se iz medene rose. ฤebele gozdni med zbirajo iz vejic in listov razliฤnih listavcev ali iglavcev. Ker vsebuje veฤ mineralnih snovi kot ostale vrste, krepi srce, zviลกuje hemoglobin v krvi in vpliva na veฤjo vzdrลพljivost oลพilja. Ima ลกtevilne zdravilne lastnosti, zaradi ฤesar ga priporoฤajo za uลพivanje po teลพkih operacijah in noseฤnicam v ฤasu noseฤnosti. Pomaga tudi pri bolezni seฤil in razliฤnih vnetjih.
Kostanjev med
Pravi kostanj je za ฤebele zelo pomembna rastlina, saj jim poleg mediฤine nudi tudi veliko cvetnega prahu. Med iz kostanja je znaฤilne temno rjavordeฤe barve, oznaฤuje pa ga tudi tipiฤen vonj po pelinu, kar nakazuje tudi na malce bolj grenak okus. Zelo primeren je za peko potic in raznih vrst peciva. Blagodejno vpliva organizem, saj ga pomirja in ugodno deluje tudi pri motnjah presnove in prebave.
Hojev med
Je posebna vrsta medu, katerega v Sloveniji ni toliko, kot ostalih vrst. Zanj je znaฤilno, da je zelo gost in temne barve, ima izrazit okus. Je poln kalcija in ostalih mineralnih snovi, ki delujejo blagodejno na naลก organizem. Zelo ugoden deluje proti kaลกlju, bronhitisu in ostalim pljuฤnim boleznim. Je skoraj brez vonja in ima blag, prijeten okus. Zgoraj so predstavljene samo nekatere bolj pogoste vrste medu, ki se pojavljajo v Sloveniji. Tako obstaja ลกe znan smrekov med, jabolฤni in ฤeลกnjev med. Skratka pri izbiri medu nikakor ne morete zgreลกiti, ker je vsaka vrsta po sebi zdravilna za nekaj.