DomovZdravje & prehranaMed - zdravo darilo z neba

Med – zdravo darilo z neba

ฤŒeprav so med poznali in uporabljali ลพe davno pred prvimi pisnimi zgodovinskimi omembami, sta bila njegov pravi izvor in sestava skrivnost. Aristotel, znani starogrลกki mislec iz ฤetrtega stoletja pred naลกim ลกtetjem, je denimo zapisal, da med pada z neba, ko vzhajajo zvezde. ล e prej so v starem Egiptu mislili, da med nastaja iz solz boga Raa.

Ko se ljudje pogovarjajo o medu, si predstavljajo sladko lepljivo maso, katero maลพejo na kruh ali dodajajo v ฤaj. V zadnjih nekaj letih pa so znanstveniki naลกli novo lastnost medu. Marsikomu se ob besedi med kar pocedijo sline. Ne samo, da je nesramno dober, tudi zelo zdrav je! Med velja za eno najbolj vsestranskih ลพivil, saj koristi otrokom, starejลกim, ลกportnikom, bolnikom, noseฤnicam โ€ฆ

Kako pridobivamo med?

Med je sladka tekoฤina, katero proizvajajo ฤebele in nekatere druge ลพuลพelke, iz mane, ki jo izloฤajo kljunate ลพuลพelke ali pa iz cvetliฤnega nektarja. Pravi oziroma ฤisti med ne sme vsebovati dodanih sladil ali vode. Zakaj je tako koristen? Predvsem zaradi visoke vsebnosti mineralnih snovi, velja kot odliฤno pomirjevalo in je hkrati zaradi vsebnosti sladkorja tudi idealen vir energije. Zanimivo je tudi dejstvo, da med v prehrani nekako izboljลกa izkoriลกฤanje nekaterih drugih snovi iz hrane. Med je ลพivalski proizvod in je edino ลพivilo ลพivalskega izvora, ki ima skoraj da neomejen rok trajanja. Pri medu se rada pojavi kristalizacija, kar je povsem normalno โ€“ pri nekaterih vrstah medu se pojavi prej (cvetliฤni med), medtem, ko se pri drugih vrstah pojavi kasneje (akacijev med).

Dokazali so, da med zmanjลกuje ลกkodljive posledice obsevanja pri pacientih, ki so bili izpostavljeni takลกnemu zdravljenju rakastih obolenj. Prav tako med izboljลกuje zdravstveno stanje ustne votline, krepi antioksidante in poveฤuje atletske zmoลพnosti rekreativnih ลกportnikov. Poznamo ga tudi kot narodno zdravilo v primeru koลพnih poลกkodb, neka raziskava pa je pokazala, da v kombinaciji s perutnino zavira proces oksidacije, zato lahko takลกno meso brez ลกkode uลพivamo kar nekaj dni.

Lastnosti in sestavine, ki jim ni para

Med ima lastnosti antioksidantov kot nekatere vrste sadja in zelenjave, zato je zelo priporoฤljivo, da ga zauลพijete po napornem treningu ali dviganju teลพkih bremen. V Novi Zelandiji pa med uporabljajo za uniฤevanje bakterij, ki se pojavljajo pri ฤiru na ลพelodcu ali po poลกkodbah in opeklinah.

ฤŒe se vam torej zgodi, da se med kristalizira, ga lahko nazaj utekoฤinite v vodni kopeli, katere temperatura naj ne presega 40 stopinj Celzija, saj lahko v nasprotnem primeru med izgubi svoje bioloลกke vrednosti ter zdravilne lastnosti.  Sicer je med precej slajลกi od samega namiznega sladkorja in je ustrezen tudi za peko, saj ima za to primerne kemiฤne lastnosti. Nekateri ga zaradi njegovega znaฤilnega okusa oboลพujejo in ga uporabljajo namesto sladkorja, spet drugim pa tovrsten okus ne ustreza. Znaฤilen slovenski med dokazano prepreฤuje pojav doloฤenih alergij, na kar vpliva vnos cvetnega prahu v ฤloveลกko telo. Med v Sloveniji je kot blagovna znamka zaลกฤiten z geografskim poreklom in se tudi polni v za to namenjene kozarce, kateri imajo obliko kaplje.

Obstaja veฤ razliฤnih vrst in okusov medu: lipov, akacijev, kostanjev, cvetliฤni, smrekov med,โ€ฆVsaka vrsta medu ima nekoliko drugaฤen okus od druge in vsi okusi ne ustrezajo vsakemu. Najbolje je, da preizkusite vsakega izmed njih in se sami odloฤite kateri vam najbolj odgovarja.

Medene dobrote
Najboljลกi med, hladno toฤen, je vedno nekoliko moten, ne glede na vrsto.

Od plenilstva do ฤebelarstva

Na zaฤetku je ฤlovek plenil med iz gnezd divjih ฤebel (to ลกe danes poฤnejo ljudje, ki ลพivijo v divjini). Predzgodovinske jamske risbe v ล paniji, Juลพni Afriki in osrednji Indiji kaลพejo ljudi, ki pobirajo med iz satov na vrtoglavih viลกinah ali iz votlih dreves in skal. Tudi danaลกnji iskalci medu v naravi v Turฤiji in Nepalu slovijo po tem, da se drzno spuลกฤajo v globeli po vrveh, za zaลกฤito pa imajo le kadeฤo se baklo.

ฤŒebelarstvo, ki ni veฤ zgolj ยปlovยซ na med divjih ฤebel, je na razliฤnih koncih sveta razliฤno staro. Najstarejลกi ohranjeni zapis o gojenju ฤebel v panjih so naลกli v svetiลกฤu sonca, ki ga je leta 2400 pred naลกim ลกtetjem postavil Ne-user-re v Sahari blizu Kaira. Muzej v Dokkiju hrani dve posodi z medom iz leta 1400 pred naลกim ลกtetjem.

Egipฤanski panji so bili podobni danaลกnjim, koลกi iz slame, v katere je bilo moลพno zajeti ฤebelji roj. Na Srednjem vzhodu so za panje uporabljali votle valje iz blata, ki so jih suลกili na soncu in jih nato vodoravno zlagali drugega na drugega. Po svetu so v ta namen uporabljali ลกe druge naravne materiale, na primer votle hlode, buฤe in podobno.

V Veliki Britaniji so ฤebele nedvomno gojili ลพe v bronasti dobi, saj je bil ฤebelji vosek bistven pri litju brona, uporabljali pa so ga tudi za sveฤe in svetilke. V srednjem veku so na veliko uporabljali koลกe, nato pokonฤne panje, spletene iz protja, toda ลกele v 17. stoletju so zaฤeli hkrati z razvojem pohiลกtvenega mizarstva izdelovati lesene, bolj izpopolnjene panje. Skrivnostno ลพivljenje v ฤebelji druลพini je spodbudilo ฤloveka k izdelovanju takลกnih panjev, da je lahko ฤebele opazoval. V 30-tih letih 19. stoletja je ฤebelar Thomas Nutt zgradil nekaj presenetljivo zapletenih panjev s stolpiฤi in steklenimi kupolami.

Gospodarska dejavnost

ฤŒeprav ima ฤebelarstvo ฤastitljivo dolgo zgodovino, je pridobivanje medu ลกele po letu 1800 postalo resna gospodarska dejavnost, ki so jo izpopolnili s ลกtevilnimi tehnoloลกkimi izboljลกavami.

Vฤasih je ฤebelarstvo pomenilo, da so odstranili iz panja vse satje, ga stisnili, segreli in uporabili, ฤebele pa pustili brez hrane, zato so stradale ali poginile. ล ele leta 1852 je ameriลกki vikar, ฤastiti Langstroth, izdelal preprost lesen panj, v katerem je okoli premiฤnih okvirov za satje pustil dovolj prostora, da ฤebele niso mogle ฤvrsto pritrditi satovje na steno panja. Major Hruschka, oficir v italijanski vojski, je izumil naฤin, kako spraviti med iz satnic s pomoฤjo centrifugalne sile. Pri tem postopku je satje ostalo nepoลกkodovano in so ga lahko ฤebele ponovno uporabljale. Tak naฤin dela je bil hiter, med pa ฤist.

Sledila je uporaba umetne podlage za satje pravilnih oblik, kar je pomenilo za ฤebele veliko manj dela. Na zaฤetku 19. stoletja so v A. I. Root Company iz Medine v Ohiu razvili moderno valjฤno stiskalnico, s katero so izdelovali satnice, ki so bile skoraj tako tanke kot naravne. Tako so med zaฤeli pridobivati v velikem obsegu.

Medeno Satje

Veฤ kot energija

Med vsebuje okoli 80 odstotkov sladkorjev. Najveฤji del predstavljata sadni in grozdni sladkor, ki nas na hitro oskrbita z energijo. Prisotni so ลกe saharoza, maltoza in drugi sestavljeni sladkorji.

Poleg naลกtetega med vsebuje ลกe veliko dragocenih snovi, kot so

  • encimi
  • rudninske snovi: kalij, natrij, mangan, ลพelezo, baker, cink
  • vitamini
  • rastlinske kisline
  • aminokisline
  • hormonske snovi
  • inhibini โ€“ snovi, ki prepreฤujejo rast ลกtevilnih bakterij in jih pomagajo uniฤevati.

Naravni med vsebuje od 14 do 18 odstotkov vlage. Dokler koliฤina vlage ne presega 18 odstotkov, tudi ni moลพnosti za razvoj veฤjega ลกtevila mikroorganizmov! Razmerje razliฤnih sladkorjev v medu doloฤa, ali bo hitro ali poฤasi kristaliziral, barva pa je odvisna ลกe od drugih sestavin. Tekoฤi in strjeni med se razlikujeta samo po stopnji kristaliziranja. Veฤina tekoฤih vrst medu postane zrnata, ฤe jih za nekaj ฤasa izpostavimo svetlobi in mrazu. To pa ne poslabลกa njihove kakovosti. ฤŒe tak med segrejemo do 39 stopinj Celzija, postane ponovno tekoฤ. Segrevanje na viลกjo temperaturo ni priporoฤljivo, ker tedaj med izgubi svojo bioloลกko vrednost.

Cvetliฤni med

Cvetliฤni med ฤebele pridelajo iz nektarja , ki so ga nabrale na medovitih rastlinah. Obstaja veฤ vrst cvetliฤnega medu med katerimi lahko izbiramo, te pa so imenovane po rastlinah na katerih so ฤebele dejansko pridobile nektar. Ker lahko ฤebele nektar pridobivajo iz razliฤnih rastlin, je vฤasih nemogoฤe zagotovo trditi iz katere rastline je bila doloฤena vrsta medu pridelana. Utegne se zgoditi samo to, da okus neke rastline prevladuje in lahko nato na podlagi tega doloฤimo za kateri med gre oziroma bolj katera vrsta rastline je zagotovo prisotna v medu. Na podlagi teh ugotovitev lahko nato sklepamo kakลกne zdravilne lastnosti ima doloฤen okus medu.  Takrat, ko pa enostavno ni mogoฤe doloฤiti vrste medu, pa govorimo o cvetliฤnem, meลกanem medu. Je najpogostejลกa vrsta medu.

Akacijev med

Ta vrsta medu je zagotovo ena najbolj priljubljenih in poznanih vrst medu pri nas v Sloveniji in tudi drugod po svetu. Znaฤilen je po svojem blagem vonju in okusu ter barvi. Je svetlo rumene barve in v primerjavi z drugimi vrstami, tudi zelo tekoฤ. Vendar pa se kljub nasprotnim trditvam nekaterih ฤebelarjev, tudi akacijev med kristalizira in to je dejstvo, saj se vse vrste medu slej ko prej kristalizirajo. Med iz akacije najveฤkrat priporoฤajo otrokom in sladkornim bolnikom, v sploลกnem pa je znano tudi da blagodejno uฤinkuje na delovanje jeter, ledvic in lajลกa simptome stresa, seฤnega trakta in simptome pri bolezni dihal. Za otroke je zelo primeren, saj vsebuje manjลกe koliฤine cvetnega prahu in ima poleg zdravilnih uฤinkov tudi prijeten okus. Ravno njegova prijetna aroma in okus pa tudi spodbujata tek.

Lipov med

Po izvoru je lahko ali maninega izvora ali pa cvetliฤnega izvora. Ima znaฤilno svetlo rumeno do svetlo jantarjevo barvo. Za to vrsto medu je znaฤilna tudi dokaj hitra kristalizacija. Ima znaฤilen blag okus in vonj ter ลกtevilne zdravilne lastnosti. Med drugim se uporablja za lajลกanje prehlada (omogoฤa laลพje izloฤanje sluzi iz nosu in grla), nespeฤnosti, pomaga pa tudi pri bronhitisu ali astmi. Zanj so znaฤilne tudi protibakterijske lastnosti, zaradi ฤesar deluje tudi kot da zaลกฤita pred vnetjem dihal ali angino.

Regratov med

Je podobne barve kot lipov med โ€“ od svetlo rumene do temno jantarjeve. Je cvetliฤnega izvora in je prepoznaven predvsem po svojem izrazitem vonju in okusu. Tudi tovrsten med se hitro kristalizira. Uporablja se predvsem za krepitev organizma, kateremu med drugim vraฤa tudi energijo. Posebej znan pa je po svojih diuretiฤnih lastnostih, kar pomeni, da pospeลกuje izloฤanje vode iz telesa in blagodejno uฤinkuje pri blagem vnetju mehurja ali drugih seฤnih poti.

ฤŒebelar

Gozdni med

Gre za meลกanico razliฤnih vrst mane, zaradi ฤesar se lahko razliฤni vzorci medu med seboj razlikujejo. Razlikujejo se lahko po vonju, okusu, barvi in tudi aromi. Gozdni med ima uravnoteลพen okus po sladkem in kislem in v njem ne prevladuje nobena vrsta mane. Pogosto ga tudi meลกajo s cvetliฤnim medom. Gozdni med je bolj trpkega okusa, ima poseben vonj in je temnejลกe barve. Od drugih vrst medu se razlikuje predvsem po kemijski sestavi, saj vsebuje veฤ rudninskih snovi, pridobiva pa se iz medene rose. ฤŒebele gozdni med zbirajo iz vejic in listov razliฤnih listavcev ali iglavcev.  Ker vsebuje veฤ mineralnih snovi kot ostale vrste, krepi srce, zviลกuje hemoglobin v krvi in vpliva na veฤjo vzdrลพljivost oลพilja. Ima ลกtevilne zdravilne lastnosti, zaradi ฤesar ga priporoฤajo za uลพivanje po teลพkih operacijah in noseฤnicam v ฤasu noseฤnosti. Pomaga tudi pri bolezni seฤil in razliฤnih vnetjih.

Kostanjev med

Pravi kostanj je za ฤebele zelo pomembna rastlina, saj jim poleg mediฤine nudi tudi veliko cvetnega prahu. Med iz kostanja je znaฤilne temno rjavordeฤe barve, oznaฤuje pa ga tudi tipiฤen vonj po pelinu, kar nakazuje tudi na malce bolj grenak okus. Zelo primeren je za peko potic in raznih vrst peciva. Blagodejno vpliva organizem, saj ga pomirja in ugodno deluje tudi pri motnjah presnove in prebave.

Hojev med

Je posebna vrsta medu, katerega v Sloveniji ni toliko, kot ostalih vrst. Zanj je znaฤilno, da je zelo gost in temne barve, ima izrazit okus. Je poln kalcija in ostalih mineralnih snovi, ki delujejo blagodejno na naลก organizem. Zelo ugoden deluje proti kaลกlju, bronhitisu in ostalim pljuฤnim boleznim. Je skoraj brez vonja in ima blag, prijeten okus. Zgoraj so predstavljene samo nekatere bolj pogoste vrste medu, ki se pojavljajo v Sloveniji. Tako obstaja ลกe znan smrekov med, jabolฤni in ฤeลกnjev med. Skratka pri izbiri medu nikakor ne morete zgreลกiti, ker je vsaka vrsta po sebi zdravilna za nekaj.

Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredniลกtvu s skupnimi moฤmi pripravljamo ลกtevilne ฤlanke in prispevke za zdravje in zdravo ลพivljenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter uฤinkovito rabo energije ลฝe veฤ kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena podroฤja ter se ves ฤas izobraลพujemo in nadgrajujemo svoje znanje.
Prejลกnji ฤlanek
Naslednji ฤlanek

NAJNOVEJล E