Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.
Vrt & VrtnarjenjeŽuželke so pomembne za naš vrt

Žuželke so pomembne za naš vrt

MORDA VAS ZANIMA

Ali veste, da so nekatere žuželke tudi koristne? Imate težave z zajedalci v vašem vrtu? Slej kot prej se vsak vrt sooči s takšno težavo, zato je potrebno ukrepati, preden je prepozno.

- Oglas -

Žuželka pikapolonicaSeveda v večini primerov, ko imamo probleme z zajedalci, pomislimo na najhitrejšo možno rešitev – raznovrstna škropila. S tem, ko pa želimo uničiti nezaželene zajedalce, pa pozabimo ali spregledamo, da so te kemikalije škodljive za žuželke, ki pa so dobre za naš vrt. Te kemikalije pa prav tako prodirajo globlje v zemljo in s tem še dodatno onesnažujejo podtalnico.

Tudi žuželke potrebujejo našo zaščito

Biti ekološko osveščen pomeni, da poskušamo na najbol naravi prijazen način odstraniti nezaželene zajedalce. S tem ne škodujemo naravi, prav tako pa so vaši pridelki veliko bolj zdravi, saj ne vsebujejo kemikalij. Za vas smo opisali nekaj vrst žuželk, ki so vaši prijatelji na vrtu. Lahko jim naredite tudi hotel za žuželke na vašem vrtu.

Najolj znani so črički. Čričke lahko sami nalovimo in jih prenesemo v naš vrt. Po naravi so plenilci in tako jedo uši in ostale zajedalce. Poleg čričkov pa je dobro v naš vrt privabiti še naslednje žuželke:

  • Pikapolonica: tudi pikapolonice so dobri plenilci in imajo najraje listne uši, katere so trn v peti večini vrtov. Če slučajno v vrtu nimate listnih uši, pa se bo pikapolonica zadovoljila tudi s pršicami in majbšimi insekti. Prav tako pa pikapolonice jedo jajčeca hroščov, vešč in ostalih insektov. Najboljši način, kako privabiti pikapolonice je, da nasadite nižje cvetlice (grobeljnik, kozmej, vretenčnik, …), saj na ta način pikapolonice lažje najdejo nektar.
  • Bogomoljka: Te žuželke so dobesedno poguba za insekte, saj so tako kot že omenjeni žuželki plenilci. Res pa je, da pa bogomoljke jedo tudi rastline, zato je lahko riskantno imeti le-te v vrtu.
  • Zajedalska osa: Tu ne gre za vsem poznane škodoželjne ose. Ta vrsta ose je majhna in se hrani večinoma z insekti, ki jih najdemo na vrtu. Najbolj pogoste vrste te ose so: Ichneumon, Chalcid, Trichogramma in Braconid. Hranijo se z gosenicami, veščami, listnimi ušmi in ostalimi insekti in žuželkami. Poleg tega, pa svoja jajčeca izležejo med jajčeca zajedalcev in tako uničijo jajčeca zajedalcev, ko se osa izleže. Da lahko te ose preživijo na vašem vrtu potrebujejo vlago in hrano. Zato je priporočlijo, tako kot pri pikapolonicah, da nasadite že omenjene rože.
  • Zeleni mrežekrilec: To so občutljiva, skoraj prozorna bitja, ki jih najdemo v različnih barvah. Hranijo se z listnimi ušmi, jajčeci pajkov, vešč, … Privabimo jih lahko z različnimi rastlinami: angeliko, koprom, kozmejem in sončnicami.

- Oglas -

Omenjeni nasveti, kako se znebiti zajedalcev v vrtu, so najboljši in najbolj organski nasveti, kako na naraven način obvarovati vaš vrt pred zajedalci in neškodljivo za žuželke.

Prejšnji članekMorske zvezde
Naslednji članekBarve za lase

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×