Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.

S katerimi rastlinami si lahko pomagamo pri težavah s srcem?

Tokrat bomo govorili o rastlinah, ki ugodno delujejo na zdravje srca in krvožilnega sistema.

To je največja slabost vašega astrološkega znamenja …

Preverite, katera je največja slabost astrološkega znamenja, v katerem ste rojeni, in kako jo lahko premagate.
Vrt & VrtnarjenjeŽuželke so pomembne za naš vrt

Žuželke so pomembne za naš vrt

MORDA VAS ZANIMA

Ali veste, da so nekatere žuželke tudi koristne? Imate težave z zajedalci v vašem vrtu? Slej kot prej se vsak vrt sooči s takšno težavo, zato je potrebno ukrepati, preden je prepozno.

- Oglas -

Žuželka pikapolonicaSeveda v večini primerov, ko imamo probleme z zajedalci, pomislimo na najhitrejšo možno rešitev – raznovrstna škropila. S tem, ko pa želimo uničiti nezaželene zajedalce, pa pozabimo ali spregledamo, da so te kemikalije škodljive za žuželke, ki pa so dobre za naš vrt. Te kemikalije pa prav tako prodirajo globlje v zemljo in s tem še dodatno onesnažujejo podtalnico.

Tudi žuželke potrebujejo našo zaščito

Biti ekološko osveščen pomeni, da poskušamo na najbol naravi prijazen način odstraniti nezaželene zajedalce. S tem ne škodujemo naravi, prav tako pa so vaši pridelki veliko bolj zdravi, saj ne vsebujejo kemikalij. Za vas smo opisali nekaj vrst žuželk, ki so vaši prijatelji na vrtu. Lahko jim naredite tudi hotel za žuželke na vašem vrtu.

Najolj znani so črički. Čričke lahko sami nalovimo in jih prenesemo v naš vrt. Po naravi so plenilci in tako jedo uši in ostale zajedalce. Poleg čričkov pa je dobro v naš vrt privabiti še naslednje žuželke:

  • Pikapolonica: tudi pikapolonice so dobri plenilci in imajo najraje listne uši, katere so trn v peti večini vrtov. Če slučajno v vrtu nimate listnih uši, pa se bo pikapolonica zadovoljila tudi s pršicami in majbšimi insekti. Prav tako pa pikapolonice jedo jajčeca hroščov, vešč in ostalih insektov. Najboljši način, kako privabiti pikapolonice je, da nasadite nižje cvetlice (grobeljnik, kozmej, vretenčnik, …), saj na ta način pikapolonice lažje najdejo nektar.
  • Bogomoljka: Te žuželke so dobesedno poguba za insekte, saj so tako kot že omenjeni žuželki plenilci. Res pa je, da pa bogomoljke jedo tudi rastline, zato je lahko riskantno imeti le-te v vrtu.
  • Zajedalska osa: Tu ne gre za vsem poznane škodoželjne ose. Ta vrsta ose je majhna in se hrani večinoma z insekti, ki jih najdemo na vrtu. Najbolj pogoste vrste te ose so: Ichneumon, Chalcid, Trichogramma in Braconid. Hranijo se z gosenicami, veščami, listnimi ušmi in ostalimi insekti in žuželkami. Poleg tega, pa svoja jajčeca izležejo med jajčeca zajedalcev in tako uničijo jajčeca zajedalcev, ko se osa izleže. Da lahko te ose preživijo na vašem vrtu potrebujejo vlago in hrano. Zato je priporočlijo, tako kot pri pikapolonicah, da nasadite že omenjene rože.
  • Zeleni mrežekrilec: To so občutljiva, skoraj prozorna bitja, ki jih najdemo v različnih barvah. Hranijo se z listnimi ušmi, jajčeci pajkov, vešč, … Privabimo jih lahko z različnimi rastlinami: angeliko, koprom, kozmejem in sončnicami.

- Oglas -

Omenjeni nasveti, kako se znebiti zajedalcev v vrtu, so najboljši in najbolj organski nasveti, kako na naraven način obvarovati vaš vrt pred zajedalci in neškodljivo za žuželke.

Prejšnji članekMorske zvezde
Naslednji članekBarve za lase

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×