0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeMorske zvezde

Morske zvezde

MORDA VAS ZANIMA

Povišanje temperature in kislosti morja negativno vpliva na razvoj morskih zvezd.

- Oglas -

Časnik ScienceDaily je objavil raziskavo, ki kaže, da lahko povišana temperatura morij ter koncentracija ogljikovrga dioksida dramatično dvigne populacijo morskih zvezd.

Ta raziskava je bila narejena s strani University of British Columbia in je prva, ki se je osredotočila na posladice povišanja kislosti morja – podrobneje so vzeli pod drobnogled morska bitja, ki nimajo zunanjega oklepa. Raziskovalci so v podobnih pogojih, katere najdemo v morju, preučevali vrsto morske zvezde im. Pisaster ochraceus, katero najdemo ob obali Pacifika v Severni Ameriki.

Povišanje temperature morja za 3°C in podvojitev koncentracije ogljikovega dioksida omogoča morski zvezdi, da se razvija kar dvakrat hitreje, kot bi se normalno. To pa povzroča tudi povišano težo same zvezde, saj je morska zvezda razvila v normalnih pogijoh težka 11gramov, morska zvezda razvita v spremenjenih pogojih pa tehta 17gramov. Vse to posledično vpliva na celoten ekosistem, saj v svojem življenskem ciklu potrebujejo tudi več hrane, kar spet poruši ravnovesje.

.

NAJNOVEJŠE