Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.
Dom & energijaPorast izkoriščanja sončne energije v letu 2008

Porast izkoriščanja sončne energije v letu 2008

MORDA VAS ZANIMA

Uporaba sončne energije je v letu 2008 po vsem svetu narasla. V ospredju je trg s fotovoltaičnimi celicami, ki je imel preteklo leto največje povpraševanje v Španiji.

- Oglas -

Na splošno obstajajo tri vrste izkoriščanja sončne energije: pasivna toplota, solarno-termalna ter fotovoltaična energija (FV). Slednja za proizvodnjo energije izkorišča sončno toploto. Sama beseda fotovoltaičem pa po Grško pomeni: “photo“ pomeni svetloba, “voltaic“ pa pomeni volte, katere ta sončna celica proizvede.

Trenutno so v ospredju pridobivanja energije s pomočjo FV celic naslednje države:
1. Španija 2,511 MW
2. Nemčija 1,500 MW
3. ZDA 342 MW
4. Južna Koreja 274 MW
5. Italija 258 MW
6. Japonska 230 MW
7. Češka 51 MW
8. Portugalska 50 MW
9. Belgija 48 MW
10. Francija 46 MW

Samo v letu 2008 se je izdatek solarne energije podvojil – iz 2,4GW v letu 2007, na 5,5GW. Evropska fotovoltaična industrija pa upa na izpolnitev načrta, da bo do leta 2013 trg z FV celicami dosegel celo 22GW! Tako bi lahko s čisto energijo oskrbovali približno 3,7 milionov ljudi po svetu.

PV trg pa je pripomogel tudi k temu, da nudi več kot 75.000 novih delovnih mest po vsej Evropi. Podatki pa kažejo, da se lahko ta številka povzpne tudi na 200.000 prostih delovnih mest v Evropski Uniji, do leta 2020.

- Oglas -

Sama rast trga je dobra novica za okolje in za odpravo problema brezposelnosti. Potrebno je le, da se ta trg podpira in širi, saj bo le tako lahko konkuriral ostalim energetskim trgom.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×