Nujna zaščita pred soncem

  Glede na to, da se je poletje začelo in da smo preklopili na poletna oblačila ter obutev, je potrebno primerno temu poskrbeti tudi za kožo. Poletje poleg počitnic in morja pomeni tudi več zadrževanja zunaj hiše. Vendar pa moramo vedno imeti v mislih, da sonce škoduje koži, zato je nujno, da imamo s seboj na izletih in pohajkovanjih sončno kremo.

  Glavni namen sončne kreme je, da pri sončenju odbija škodljive UVA in UVB žarke. Ti žarki škodujejo koži, pa naj smo temnopolti, ali bledopolti. Čeprav se nas večina ne zaveda, pa je sončna krema nujna tudi takrat, ko sonce zakrijejo oblaki, saj le-ti ne ustavijo teh žarkov.

  Vse sončne kreme vsebujejo faktor SPF (Sun Protection Factor). Ta faktor nam pove, kako določena sončna krema varuje pred UVB žarčenjem. Najbolj je priporočljiv zaščitni faktor 15, ki nas bo varoval pred škodo, katero ti žarki povzročijo. Priporočljivo pa je tudi, da kremo nanesemo vsaj 30 minut pred samo izpostavljenosto soncu.


  Večina krem za sončenje, ki jih najdemo na trgu, vsebuje mešanico različnih kemikalij, ki nas varujejo pred izpostavljenostjo žarkom. Ko kremo enkrat nanesemo na kožo, kemikalije začno delovati na dva načina: žarke odbijejo ter razpršijo, ali pa jih vpijejo.

  Skozi leta je bilo že veliko razprav glede dobrih in slabih učinkov teh kemikalij, saj nekateri strokovnjaki menijo, da te kemikalije povzročajo proste radikale (s tem pa se poveča možnost rakavega obolenja). Spet nekateri pa paravijo, da se kemikalije nabirajo v telesu in prehajajo v krvni obtok, kar pa je spet zdravju škodljivo.

  Zato lahko najdemo na trgu vse več ‘organskih’ sončnih krem, ki vsebujejo zelišča, proteine in minerale, ki nas ščitijo pred vplivi sonca. Z uporabo take sončne kreme zmanjšamo verjetnost, da bi takšna krema dražila kožo.

  PREBERITE TUDI:  Kreme proti gubam uničujejo kožo

  Čeprav obstajajo polemike glede sončnih krem, je vseeno priporočlijo oz. obvezno, da jih nanesemo preden smo izpostavljeni soncu. Vendar pa moramo biti previdni, saj nas pred žgočim soncem ne bo obvarovala nobena krema. V tistih najbolj vročih urah je zato priporočlijo, da se umaknemo v senco, ali pa še bolje – takrat ostanemo doma.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte

  3 KOMENTARJI

  1. emmm… če te torej prav razumem jani je torej boljše vsako leto trpeti od opeklin, kakor pa se namazati s kremo in jih preprečiti?
   Sicer nisem noben genij, ampak iz vsakoletnih opažanj lahko rečem da je ZELo očitno, kdo se ne maže s kremo poleti in kdo se… saj imajo ljudi, ki se ne mažejo in ki so preveč izpostavljeni soncu že skoraj “usnjeno“ kožo, medtem, ko imamo tisti, ki se pridno mažemo s kremo dokaj normalno kožo.
   Sicer je to stvar posameznika, ampak raje tvegam s kremami, kot pa da celo poletje preležim v sobi in se mažem s hladilnimi kremami, in čakam, kdaj se mi bo koža “prelevila“.

  2. Sem kliknila na link pa se mi zdi da imajo tisto stran bolj za prodajo svojih izdelkov. Drugače pa večina ljudi ve, da je sonce zdravo za telo, samo problem je, da je danes drugače kot pred 20 leti. Veliko več je kožnega raka, ker ljudje ne pazijo.
   Jaz se spominjam pred 15 ali 20 leti sem ležala na soncu cel popoldan in me ni tako opeklo kot sedaj po 4 urah, pa čeprav se mažem s kremami. Je pa res da ni nujno da smo za vse krivi ljudje – saj podnebje se ves čas spreminja, tudi ledeno dobo smo imeli pa ni noben človek vplival na to. Pač narava deluje po svoje, seveda pa moramo pazit še vseeno na onesnaževanje in ga spravit na minimum.

  3. Žal samo ponavljate stare zmote in laži, ki so v obtoku od leta 1988, ko je American Medial Association objavila, da je sonce zlo, ki se ga je treba za vsako ceno izogibati.
   Rezultati so na dlani. Vsako leto je vse več astme, diabetesa in avtizma pri otrocih, ker so bile njihove mame med nosečnostjo v kroničnem pomanjkanju vitamina D. Ko so se rodili, pa bognedaj na sonce. Če pa že, je treba otroke nujno na debelo napacati s toksičnimi kremami za sončenje (beri: proti soncu). Velika večina teh krem sploh ne dela nič drugega kot preprečuje dostop UVB žarkom, ki so nujno potrebni za proizvodnjo vitamina D. Če poiščete listo kemikalij “FDA approved sunscreens” boste videli, da razen titanijevega in cinkovega oksida nobena resno ne filtrira bistveno bolj škodljivih UVA žarkov. Dve najbolj pogosti kemikaliji, ki filtrirata UVB žarke, jih absorbirata in oddajata naprej kot UVA (kot npr. notranja plast neonske luči absorbira UV znotraj cevi in oddaja vidno svetlobo).
   Naš genom se je razvil v ekvatorialnem pasu in prilagojenost in odvisnost od izpostavljenosti soncu sta ključnega pomena za zdravje.

   Če vas rez zanima, si poglejte http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/12/16/my-one-hour-vitamin-d-lecture-to-clear-up-all-your-confusion-on-this-vital-nutrient.aspx

   ali pa še kaj drugega na mercola.com

  Comments are closed.