Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Lepota & kozmetikaKako izbrati učinkovito kremo za zaščito pred soncem?

Kako izbrati učinkovito kremo za zaščito pred soncem?

MORDA VAS ZANIMA

Ste razmišljali, da lahko tudi z izborom sončne kreme usodno vplivate na okolje in svoje zdravje? Kemični ali organski filtri, ki so uporabljeni v večini krem za zaščito pred soncem, so namreč eden izmed dejavnikov, odgovornih za uničevanje koral, v stiku z UV-žarki pa se spremenijo in tako lahko nastanejo tudi potencialno alergene in fototoksične snovi.

- Oglas -

Varno alternativo ponujajo sončne kreme, ki vsebujejo mineralne ali anorganske filtre. Preverite, kako izbrati najbolj optimalno zaščito pred soncem.

krema za sončenje

Sestava kreme

Nepogrešljiv del zaščite pred sončnimi žarki ter nezaželenimi in škodljivimi opeklinami, poleg izogibanja soncu v času od 10. do 16. ure, ko je to najmočnejše, uporabe pokrival in primernih oblačil, so zaščitni preparati pred soncem. Najpomembneje pri izboru kreme, da vas bo ta resnično zaščitila pred soncem, so njene sestavine. Kreme so sestavljene iz UV-filtrov za zaščito in ostalih snovi, ki so lahko bolj ali manj naravne.

Mineralni ali kemični filter?

Poglavitna sestavina kozmetičnih izdelkov za zaščito pred soncem so UV-filtri, ki UV-žarkom preprečijo doseg kože in prodiranje vanjo. Tako lahko absorbirajo UV-svetlobo ali pa jo odbijejo, zato poznamo dva tipa UV-filtrov, in sicer kemične ali organske in mineralne ali anorganske.

- Oglas -

Kemični UV-filtri delujejo tako, da UV-žarke absorbirajo, nato pa jih spremenijo v manj nevarno IR-svetlobo z nižjo energijo in jo sprostijo.

Mineralni filtri za razliko od kemičnih odbijajo sončno sevanje v celotnem UV-spektru, zaradi svoje zgradbe pa ne prodirajo skozi poroženeli plašč do živih plasti kože in zaradi tega ne povzročajo fototoksičnih ali alergijskih reakcij na koži. Izdelki z mineralnimi UV-filtri so tako bolj priporočljivi za občutljivo kožo in bolj prijazni do okolja, njihov učinek zaščite pa je takojšen.

Med mineralne filtre prištevamo titanov dioksid in cinkov oksid. Če se odločite za nakup izdelkov z mineralno zaščito, preverite, da mineralni filter ni v obliki nanodelcev, saj je lahko v takšni obliki fototoksičen.

Sončenje otroci

Naravne sestavine

Razlog za fotoalergijske reakcije in draženja kože pa so lahko tudi druge sestavine v izdelku, na primer konzervansi, silikonska olja, parafini ali sintetične dišave, zato morate biti poleg izbire ustreznih filtrov pozorni tudi na druge sestavine v izdelkih. Priporočljivo je izbirati izdelke iz ekoloških sestavin, saj tako pripomorete tudi k čistejšemu okolju in v svoje telo vnesete manj škodljivih snovi. K višji zaščiti pa pripomorejo tudi nekatere naravne sestavine, kot so na primer olje semen karanje, aloe vera, sezamovo olje in avokadovo olje.

Izbira zaščitnega faktorja

Pomembno je tudi to, kako visok zaščitni faktor izberete glede na tip kože. Zaščitni faktor izberite glede na tip kože.

Faktorji in stopnja zaščite

  • nizka stopnja zaščite: faktor od 6 do 10,
  • srednja stopnja zaščite: faktor od 15 do 25,
  • visoka stopnja zaščite: faktor od 30 do 50,
  • zelo visoka stopnja zaščite: faktor nad 50.

Kakšen faktor potrebujete glede na tip kože?

Zelo visoko stopnjo zaščite potrebujejo ljudje, ki se jim opekline pojavijo vedno, njihova koža pa nikoli ne porjavi, običajno imajo takšni ljudje zelo bledo kožo, pege, svetle ali rdečkaste lase. Naravna zaščita telesa je pri tem tipu kože namreč izjemno majhna, koža pa zato postane hitro opečena. Pri izbiri izdelka za zaščito pred soncem je priporočljivo, da posežete po tistih, ki imajo zaščitni faktor vsaj 15, so vodoodporni in zagotavljajo tudi UVA-zaščito. Nikakor pa ne pozabite, da so otroci za škodljivo sončno sevanje občutljivi še bolj kot odrasli, zato jih posebej temeljito zaščitite.

Pravilna uporaba izbranega pripravka

- Oglas -

Vedno upoštevajte navodila proizvajalca izbranega izdelka. Obstaja pa tudi nekaj osnovnih napotkov. Pripravek za zaščito pred soncem obilno nanesite pred izpostavljanjem soncu. Premajhna količina bo namreč bistveno zmanjšala raven zaščite. Za njeno ohranjanje ga pogosto nanašajte, zlasti po plavanju, brisanju z brisačo ali znojenju. Izogibajte se stiku z očmi. Ne požirajte ga in ne nanašajte po oblačilih. Pretirano izpostavljanje soncu je nevarno, saj lahko resno ogrozi zdravje. Tudi ko uporabljate izdelek za zaščito pred soncem, ne ostajajte na soncu predolgo. Dojenčkov in majhnih otrok ne izpostavljajte neposrednim sončnim žarkom. Majhne otroke zaščitite s primernimi oblačili (pokrivalo, majica, kratke hlače) in na predele izpostavljene soncu nanesite sredstvo z visokim zaščitnim faktorjem.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×