Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.

Prepiri med partnerjema so lahko koristni

Prepiri so lahko koristni za okrepitev vezi med partnerjema – če seveda niso povezani z nespoštljivostjo in nasilnim obnašanjem.

Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.
Zdravilne rastlineNetresk – mnogo več kot le zdravilo za vnetje ušes

Netresk – mnogo več kot le zdravilo za vnetje ušes

MORDA VAS ZANIMA

Netresk je rastlina, na katero se verjetno spomnite predvsem takrat, ko vas boli uho. Vendar pa lahko netresk uporabite tudi pri mnogih drugih težavah.

- Oglas -

Dragocen je predvsem sok, ki ga iztisnemo iz listov, podobnih listom aloe vere. V njem se nahajata dve pomembni zdravilni učinkovini, in sicer mravljinčna in jabolčna kislina, ter mnoge druge snovi, ki imajo pozitiven vpliv na zdravje.

Netresk na vrtu

Mazilo v primeru ran, opeklin in drugih težav s kožo

Ena izmed posebnosti netreska je, da lahko uspeva v kamniti prsti. Pogosto ga lahko tako opazimo v skalnatih razpokah, zelo velikokrat pa na netresk naletimo tudi na strehah hiš. V srednjem veku je bil netresk zelo razširjena zdravilna rastlina, kasneje pa je zanimanje zanj skoraj povsem izginilo. Z modernim zdravilstvom se je priljubljenost netreska znova povečala. Tako je danes rastlina izjemno cenjena zaradi blagodejnih učinkov na naše zdravje.

Sok, ki ga iztisnemo iz listov netreska, lahko uporabite za pospeševanje celjenja ran, razjed, ureznin, žuljev ter pri pikih insektov in sončnih opeklinah, koristi pa lahko tudi bolnikom s putiko. Za pripravo mazila potrebujete poljubno vrsto maščobe oziroma olja, na primer olivno olje, ki mu dodajte sok, iztisnjen iz listov netreska. S tako pripravljenim mazilom nato negujte prizadeto območje, dokler ne opazite izboljšanja.

- Oglas -

Netresk

Čaj iz netreska pomaga pri številnih zdravstvenih težavah

Iz netreska je mogoče pripraviti tudi čaj, in sicer iz sveže nabranih listov. Takšen čaj lahko pomaga pri zdravljenju virusne okužbe, znane kot herpes zoster oziroma pasavec. Koristil vam bo tudi pri različnih težavah s kožo in hemoroidih ter v primeru notranjih zajedavcev. Danes se iz soka netreska pogosto pripravlja tudi tinktura ali pa se sok uporabi v različnih homeopatskih pripravkih. Nekateri strokovnjaki priporočajo netresk tudi za zdravljenje vnetih dlesni in vnetega grla. Se spopadate s kurjimi očesi ali s sončnimi pegami? Tudi v obeh omenjenih primerih vam lahko pride netresk zelo prav.

Netresk vnetje ušes

Netresk je hitra in učinkovita rešitev za težave z ušesi

Za konec se ustavimo še pri najbolj pogosti rabi netreska. Tudi danes se rastlina še vedno najpogosteje povezuje z vnetjem ušes, in sicer se uporablja za naravno zdravljenje tako pri odraslih kot pri otrocih. Vse, kar morate storiti, je, da iz lista netreska iztisnete sok, ki ga nato previdno nakapljate v uho. Stanje se bo že kmalu izboljšalo. Prav tako pa si lahko z netreskom pomagate, če se vam v ušesu nakopiči preveč masla. Sok rastline bo namreč zmehčal ušesno maslo, zato se bo to lažje in hitreje izločilo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×