0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineNetresk – mnogo več kot le zdravilo za vnetje ušes

Netresk – mnogo več kot le zdravilo za vnetje ušes

MORDA VAS ZANIMA

Netresk (Sempervivum tectorum) je že stoletja znan po svojih zdravilnih lastnostih in se tradicionalno uporablja za zdravljenje različnih zdravstvenih težav, vključno z vnetjem ušes. Netresk je rastlina, na katero se verjetno spomnite predvsem takrat, ko vas boli uho. Vendar pa lahko netresk uporabite tudi pri mnogih drugih težavah.

- Oglas -

Dragocen je predvsem sok, ki ga iztisnemo iz listov, podobnih listom aloe vere. V njem se nahajata dve pomembni zdravilni učinkovini, in sicer mravljinčna in jabolčna kislina, ter mnoge druge snovi, ki imajo pozitiven vpliv na zdravje.

Ali netresk pomaga pri vnetju ušes?

Netresk ima močne protivnetne in antibakterijske lastnosti, zaradi česar je učinkovita naravna rešitev za lajšanje simptomov vnetja ušes. Njegov sok vsebuje sestavine, ki pomagajo zmanjšati vnetje, bolečino in preprečujejo rast bakterij, ki lahko povzročijo okužbo.

Postopek uporabe netreska pri vnetju ušes

Opozorilo: Pred uporabo netreska za zdravljenje vnetja ušes se posvetujte z zdravnikom, zlasti pri otrocih ali če so simptomi resni.

- Oglas -
 1. Priprava:
  • Sveže liste netreska temeljito operite in osušite.
  • Izberite nekaj najbolj sočnih listov in nežno iztisnite sok.
 2. Priprava ušesa:
  • Poskrbite, da je uho čisto in suho.
  • Po potrebi uho nežno očistite z vatirano palčko, vendar ne vnašajte ničesar globoko v ušesni kanal.
 3. Uporaba soka netreska:
  • Nekaj kapljic svežega soka netreska nakapajte v prizadeto uho.
  • Glavo nagnite na stran, da sok ostane v ušesu nekaj minut.
  • Po nekaj minutah glavo nagnite v nasprotno smer, da sok izteče iz ušesa.
  • Postopek ponovite dvakrat na dan, dokler se simptomi ne izboljšajo.
Netresk na vrtu

Uporaba netreska

Netresk je izjemno vsestranska rastlina, ki jo lahko uporabljamo na več načinov.

Zunanja uporaba

 • Zdravljenje ran in opeklin: Liste netreska prerežite na pol in nanesite sok neposredno na rano ali opeklino. Pustite, da sok deluje nekaj minut, nato sperite s hladno vodo.
 • Lajšanje pikov insektov: Sok netreska nanesite na pik insektov. Zmajšali boste srbenje in oteklino.
 • Nega kože: Sok netreska lahko uporabite kot naravni tonik za obraz. Nanesite sok na obraz z vatirano blazinico in pustite delovati nekaj minut, nato sperite s hladno vodo.

Notranja uporaba

 • Krepitev imunskega sistema: Sok netreska lahko uživate v majhnih količinah. Zmešajte žlico soka netreska z vodo ali čajem in pijte enkrat na dan.
 • Lajšanje prebavnih težav: Uživajte majhno količino soka netreska pred obrokom. Izboljšuje prebavo in zmanjša napenjanje.

Mazilo v primeru ran, opeklin in drugih težav s kožo

Ena izmed posebnosti netreska je, da lahko uspeva v kamniti prsti. Pogosto ga lahko tako opazimo v skalnatih razpokah, zelo velikokrat pa na netresk naletimo tudi na strehah hiš. V srednjem veku je bil netresk zelo razširjena zdravilna rastlina, kasneje pa je zanimanje zanj skoraj povsem izginilo. Z modernim zdravilstvom se je priljubljenost netreska znova povečala. Tako je danes rastlina izjemno cenjena zaradi blagodejnih učinkov na naše zdravje.

Sok, ki ga iztisnemo iz listov netreska, lahko uporabite za pospeševanje celjenja ran, razjed, ureznin, žuljev ter pri pikih insektov in sončnih opeklinah, koristi pa lahko tudi bolnikom s putiko. Za pripravo mazila potrebujete poljubno vrsto maščobe oziroma olja, na primer olivno olje, ki mu dodajte sok, iztisnjen iz listov netreska. S tako pripravljenim mazilom nato negujte prizadeto območje, dokler ne opazite izboljšanja.

Netresk

Čaj iz netreska pomaga pri številnih zdravstvenih težavah

Iz netreska je mogoče pripraviti tudi čaj, in sicer iz sveže nabranih listov. Takšen čaj lahko pomaga pri zdravljenju virusne okužbe, znane kot herpes zoster oziroma pasavec. Koristil vam bo tudi pri različnih težavah s kožo in hemoroidih ter v primeru notranjih zajedavcev. Danes se iz soka netreska pogosto pripravlja tudi tinktura ali pa se sok uporabi v različnih homeopatskih pripravkih. Nekateri strokovnjaki priporočajo netresk tudi za zdravljenje vnetih dlesni in vnetega grla. Se spopadate s kurjimi očesi ali s sončnimi pegami? Tudi v obeh omenjenih primerih vam lahko pride netresk zelo prav.

Netresk je hitra in učinkovita rešitev za težave z ušesi

Za konec se ustavimo še pri najbolj pogosti rabi netreska. Tudi danes se rastlina še vedno najpogosteje povezuje z vnetjem ušes, in sicer se uporablja za naravno zdravljenje tako pri odraslih kot pri otrocih. Vse, kar morate storiti, je, da iz lista netreska iztisnete sok, ki ga nato previdno nakapljate v uho. Stanje se bo že kmalu izboljšalo. Prav tako pa si lahko z netreskom pomagate, če se vam v ušesu nakopiči preveč masla. Sok rastline bo namreč zmehčal ušesno maslo, zato se bo to lažje in hitreje izločilo.

.

NAJNOVEJŠE