0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVnetje ušes: Kateri domači pripravki pomagajo?

Vnetje ušes: Kateri domači pripravki pomagajo?

MORDA VAS ZANIMA

Vnetje ušes, ki je še posebej pogosto pri otrocih, običajno povzročijo bakterije in virusi v srednjem ušesu. Dejavniki, ki lahko prav tako prispevajo k vnetju ušes, so kopičenje ušesnega masla, okužba zgornjih dihal, alergije na hrano ali snovi iz okolja, genetska pogojenost in pomanjkanje določenih hranilnih snovi. Pogosti simptomi vnetje ušes so bolečina in trganje v ušesu, težave s spanjem, glavobol, težave s sluhom, visoka telesna temperatura, voden izloček iz ušesa, bruhanje in diareja.

- Oglas -

Vnetje ušes je lahko tudi nevarno, če ga ne zdravimo

Pomembno je, da se pri vnetju ušes zdravljenje začne dovolj zgodaj, s čimer se prepreči morebitne komplikacije, med drugim tudi poškodbo ušesnega bobniča. Nezdravljeno vnetje ušes lahko privede do stalnega ponavljanja težav, v skrajnih primerih pa celo do oglušitve. Tako je zelo pomembno, da se čim prej odpravite do zdravnika. Določeno olajšanje pri težavah pa lahko prinese tudi uporaba nekaterih doma pripravljenih sredstev, ki so že dolgo znana po svojem blagodejnem delovanju v primeru vnetja ušesa.

Vnetje ušes

Kako nam lahko pomaga sol?

V ponvi segrejte 275 gramov soli. Vročo sol nato položite na čist kos blaga in ga zavežite z gumico ali pa naredite vozel. Ko se sol ohladi na znosno temperaturo, položite »vrečko« na vneto uho za približno 10 minut. Ponavljajte večkrat na dan. Visoka temperatura soli bo pospešila izločanje tekočine iz ušesa ter s tem ublažila otekanje in bolečino. Po želji lahko sol zamenjate tudi z enako količino riža.

Česen – domače zdravilo za vnetje ušes

Česen je znan po svojem protimikrobnem delovanju, poleg tega pa deluje tudi kot naravno protibolečinsko sredstvo, zato je zelo uporaben tudi pri blaženju vnetja ušes. V vrelo vodo dodajte tri stroke česna in jih kuhajte približno 5 minut. Nato česen sesekljajte in mu dodajte ščep soli. Mešanico zavijte v blago oziroma v krpo ter jo položite na uho. Pri vnetju ušesa pa lahko pomaga tudi uživanje surovega česna.

- Oglas -

Bazilika

Pri blažjih vnetjih ušesa si lahko pomagate tudi z baziliko. V možnarju pretlačite nekaj listov sveže bazilike, da iz njih iztisnete sok. Sok nato pomažite okoli vnetega ušesa in pazite, da ne zaide v ušesni kanal. Uporabite lahko tudi eterično olje bazilike, ki ga zmešate z enako količino kokosovega olja. V mešanico nato pomočite bombažno vato in z njo premažite zunanji del ušesa (tudi za uhljem). Postopek ponovite dvakrat dnevno.

Jabolčni za glivično vnetje ušes

Kadar gre za glivično vnetje ušes, je lahko zelo dobra rešitev jabolčni kis. Zmešajte enako količino jabolčnega kisa in vode ter v mešanico pomočite košček vate. Vato nežno potisnite v uho, kot bi to denimo storili z ušesnimi čepki, in jo nekaj minut pustite v ušesu. Nato odstranite vato in lezite tako, da lahko odvečna tekočina steče iz ušesa. Uho nato do konca osušite s pomočjo sušilnika za lase. Če je v vašem primeru izvor okužbe v Evstahijevi cevi, vam bo pomagalo tudi grgranje jabolčnega kisa.

Olivno olje

Eden glavnih povodov za vnetje ušesa je nakopičeno ušesno maslo, v katerem pride do razrasti glivic ali bakterij. Posledično se zamaši Evstahijeva cev. Blokado lahko enostavno sprostite z uporabo olivnega olja (če ga imate pri roki, je lahko dobra alternativa tudi gorčično olje). Olje najprej malce segrejte. Preverite, ali ni prevroče, preden nakapljate nekaj kapljic v vneto uho. Olje bo zmehčalo ušesno maslo, ki ga lahko nato odstranite z vato ali z vatiranimi palčkami. Pazite, da palčke ne potisnete pregloboko v uho, saj lahko s tem poškodujete bobnič.

Čebula

Čebulo pecite pol ure in jo nato prerežite na pol. Vzemite eno polovico in jo ovijte v debelejši kos blaga, ki ga nato položite na vneto uho za 5 minut. Počakajte 10 minut in nato še enkrat ponovite postopek z drugo polovico pečene čebule.

Eterično olje čajevca

Zaradi antibakterijskih lastnosti lahko olje čajevca poskrbi za zelo hitro ublažitev bolečine, ki jo povzroča vnetje ušes. Tri kapljice eteričnega olja čajevca zmešajte z dvema žlicama olivnega olja, eno žličko koloidnega srebra in eno žličko jabolčnega kisa. Mešanico rahlo segrejte. Lezite na bok in s pomočjo kapalke nakapljajte mešanico v uho. Po 5 minutah se obrnite na drugi bok in počakajte, da tekočina steče iz vašega ušesa. Postopek ponavljajte dva dni, vsak dan trikrat.

.

NAJNOVEJŠE