ŽivaliŠimpanzi izbirajo partnerje s čim bolj različnimi geni

Šimpanzi izbirajo partnerje s čim bolj različnimi geni

MORDA VAS ZANIMA

Na univerzi v ameriški zvezni državi Severna Karolina so pred kratkim opravili zelo zanimivo raziskavo. Znanstveniki so namreč ugotovili, da naj bi bil za šimpanze pri izbiranju samičke zelo pomemben genski material. Vendar pa ne izbirajo samičk, ki imajo podoben genski material kot sami, ampak ravno nasprotno – bolj ko so geni samičk drugačni od njihovih, večje zanimanje šimpanzi pokažejo.

- Oglas -

Šimpanzi

Prepoznavanje genske podobnosti tudi zunaj ožjega sorodstva

Biologi so opazovali paritvene navade šimpanzov, ki živijo v narodnem parku na področju Tanzanije, in ugotovili, da naj bi se želeli šimpanzi pariti s tistimi samičkami, ki so od njih čim bolj različne, kar zadeva genski material. Podobno težnjo pa so raziskovalci zaznali tudi pri samičkah.

Tudi nasploh je za večino živali značilno, da se izogibajo parjenju z bližnjimi sorodniki. Vendar pa je pri šimpanzih zanimivo to, da lahko razločujejo med bolj in manj sorodnimi predstavniki vrste tudi izven najbližjega sorodstva. Prav ta lastnost šimpanzov je povsem unikatna.

Ni še povsem jasno, kaj šimpanzom omogoča razlikovanje

Raziskovalci sicer niso prepričani glede tega, kaj naj bi bilo tisto, kar šimpanzom omogoča razlikovanje genskega materiala. Ugibajo sicer, da naj bi si šimpanzi pomagali s fizično podobo, vonjem in zvoki drugih predstavnikov vrste. Znanstveniki upajo, da bodo prihodnje raziskave pomagale pri tem, da se dokopljejo do natančnejših podatkov o tej povsem unikatni lastnosti, ki so jo odkrili pri šimpanzih. Želja po tem, da se izognejo incestu, naj bi bila pri šimpanzih torej še posebej močna v primerjavi z drugimi živalskimi vrstami.

NAJNOVEJŠE