Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.
ŽivaliŠimpanzi izbirajo partnerje s čim bolj različnimi geni

Šimpanzi izbirajo partnerje s čim bolj različnimi geni

MORDA VAS ZANIMA

Na univerzi v ameriški zvezni državi Severna Karolina so pred kratkim opravili zelo zanimivo raziskavo. Znanstveniki so namreč ugotovili, da naj bi bil za šimpanze pri izbiranju samičke zelo pomemben genski material. Vendar pa ne izbirajo samičk, ki imajo podoben genski material kot sami, ampak ravno nasprotno – bolj ko so geni samičk drugačni od njihovih, večje zanimanje šimpanzi pokažejo.

- Oglas -

Šimpanzi

Prepoznavanje genske podobnosti tudi zunaj ožjega sorodstva

Biologi so opazovali paritvene navade šimpanzov, ki živijo v narodnem parku na področju Tanzanije, in ugotovili, da naj bi se želeli šimpanzi pariti s tistimi samičkami, ki so od njih čim bolj različne, kar zadeva genski material. Podobno težnjo pa so raziskovalci zaznali tudi pri samičkah.

Tudi nasploh je za večino živali značilno, da se izogibajo parjenju z bližnjimi sorodniki. Vendar pa je pri šimpanzih zanimivo to, da lahko razločujejo med bolj in manj sorodnimi predstavniki vrste tudi izven najbližjega sorodstva. Prav ta lastnost šimpanzov je povsem unikatna.

Ni še povsem jasno, kaj šimpanzom omogoča razlikovanje

Raziskovalci sicer niso prepričani glede tega, kaj naj bi bilo tisto, kar šimpanzom omogoča razlikovanje genskega materiala. Ugibajo sicer, da naj bi si šimpanzi pomagali s fizično podobo, vonjem in zvoki drugih predstavnikov vrste. Znanstveniki upajo, da bodo prihodnje raziskave pomagale pri tem, da se dokopljejo do natančnejših podatkov o tej povsem unikatni lastnosti, ki so jo odkrili pri šimpanzih. Želja po tem, da se izognejo incestu, naj bi bila pri šimpanzih torej še posebej močna v primerjavi z drugimi živalskimi vrstami.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×