Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Dom & energijaMali triki, s katerimi zmanjšate stroške ogrevanja

Mali triki, s katerimi zmanjšate stroške ogrevanja

MORDA VAS ZANIMA

Nizke temperature pomenijo, da se bodo povišale druge številke. V mislih imamo seveda tiste na računu za ogrevanje. Seveda imata pri zniževanju stroškov ogrevanja ključno vlogo izbira najustreznejšega goriva oziroma vrste ogrevanja in kvalitetna izolacija objekta. Kljub temu pa si lahko pri zniževanju stroškov pomagate tudi z nekaterimi manjšimi triki. Večinoma gre za stvari, za katere ne boste porabili praktično nič ali pa zelo malo denarja.

- Oglas -

Stroški ogrevanja

Čeprav se vam morda mnogi triki zdijo takšni, da z njimi ne bo mogoče doseči večje spremembe, kar zadeva mesečne stroške, pa morate upoštevati, da se prihranki postopoma seštevajo. Z uporabo več različnih metod, ki vam jih predstavljamo, lahko do konca ogrevalne sezone prihranite kar precej, obenem pa boste z upoštevanjem teh trikov zmanjšali svoj prispevek k onesnaževanju okolja.

»Oblecite« straniščno  desko

Občutek, ko zjutraj sedete na mrzlo straniščno desko, je vse prej kot prijeten. Prav zaradi tega marsikdo ogreva kopalnico bolj, kot bi bilo zares treba. Pogosto je namreč straniščna školjka hladna, kljub temu da je temperatura v kopalnici sicer prijetna. Predlagamo vam, da uporabite staro majico ali drug kos blaga in »oblečete« straniščno desko. Tako lahko brez posebne škode nekoliko zmanjšate temperaturo v kopalnici. Seveda pa je priporočljivo, da blago, v katerega ste oblekli desko školjke, občasno zamenjate oziroma operete.

Pripomočki za preprečevanje prepiha

Če vaša okna ali vrata ne tesnijo najbolje, si lahko pomagate s posebnimi pripomočki, namenjenimi zaustavitvi prepiha. Takšni pripomočki so vam po relativno ugodnih cenah na voljo tudi v trgovinah, še ceneje pa bo, če jih izdelate kar sami. Za to ne potrebujete veliko časa in ročnih spretnost. Že osnovno znanje šivanja bo načeloma zadostovalo. Potrebovali boste kos blaga (uporabite lahko staro, nekoliko daljšo nogavico) in polnilo, na primer riž, stiropor, žaganje ali pokovko.

Termofor v postelji

- Oglas -

Približno 15 minut pred spanjem napolnite termofor s toplo vodo, ga položite na rjuho in prekrijte z odejo. Pomembno je namreč predvsem to, da je topla vaša postelja. Posledično si lahko mirno privoščite nekoliko nižjo temperaturo v spalnici.

Izkoristite sončno toploto

Tudi v zimskem času vam lahko pri ogrevanju stanovanja vsaj malce pomaga tudi sonce. Podnevi odgrnite zavese na vzhodni, zahodni in južni strani, vendar poskrbite, da jih boste zopet zagrnili, ko se znoči. Tako boste zadržali toploto v stanovanju.

Zapirajte vrata prostorov, ki jih ne uporabljate

Dosledno zapiranje tistih prostorov, v katerih se večinoma nihče ne zadržuje, lahko na koncu ogrevalne sezone pomeni precejšen prihranek, ki pa je seveda odvisen od vrste ogrevanja. Pogovorite se tudi z drugimi člani gospodinjstva in jih opozorite na to, da morajo biti pazljivi pri odpiranju in zapiranju vrat.

Namestite debelejše zavese

S pomočjo debelejših zaves lahko preprečite tako prekomerno vdiranje hladnega zraka kot izgube toplega. Tako je vsekakor smiselno investirati v zavese iz debelejšega blaga, če jih še nimate. Še posebej zato, ker vam lahko pridejo zelo prav tudi v poletnih mesecih. Če ste nekoliko bolj kreativni, pa se lahko izdelave takšnih zaves (oziroma imitacije zaves) lotite kar sami.

Izolirajte okna s plastiko

Zelo koristno je lahko tudi, da v hladnejših mesecih okna zaščitite oziroma izolirate s plastiko. Uporabite lahko tudi folijo z mehurčki. Metoda je lahko zelo učinkovita, zagotovo pa tudi mnogo cenejša od menjave oken.

Odeja pod rjuho

Še en enostaven in poceni trik za tiste, ki se težko spravite v hladno posteljo. Namesto da bi težavo reševali z višanjem temperature v spalnici, raje uporabite debelejšo odejo, ki jo položite na vzmetnico oziroma pod rjuho. Tudi v tem primeru lahko sicer kupite posebno podlogo, a debelejša odeja, ki jo že imate doma, bo prav tako – če ne celo bolj – učinkovita.

Po peki pustite vrata pečice odprta

Mrzlo vreme je kot nalašč za peko omamnih slaščic. Če tudi vi obožujete peko, pustite na koncu vratca pečice rahlo odprta. Tako toplota ne bo ostala neizkoriščena, ampak bo vsaj malce pripomogla k toplejšemu zraku v prostoru.

Pustite toplo vodo v kadi

- Oglas -

Kadar si privoščite toplo kopel, ne odstranite zamaška za odtok takoj, ko končate. Verjetno je voda takrat še dokaj topla, zato lahko prav tako prispeva svoj »košček v mozaik«, kar zadeva zniževanje stroškov ogrevanja.

Uporabljajte preproge

Čeprav mnogi ljudje ne marajo preprog, ker jih je pogosto težko čistiti, pa vam lahko pridejo v zimskem času zelo prav. Kombinirajte več manjših preprog, ki jih boste lahko enostavno oprali, ko bo to potrebno. Občutek, ko stopite na toplo, mehko preprogo, je povsem drugačen, kot če bi stopili na hladna tla, tudi če bi bila temperatura zraka sicer enaka.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×