0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaMali triki, s katerimi zmanjšate stroške ogrevanja

Mali triki, s katerimi zmanjšate stroške ogrevanja

MORDA VAS ZANIMA

Nizke temperature pomenijo, da se bodo povišale druge številke. V mislih imamo seveda tiste na računu za ogrevanje. Seveda imata pri zniževanju stroškov ogrevanja ključno vlogo izbira najustreznejšega goriva oziroma vrste ogrevanja in kvalitetna izolacija objekta. Kljub temu pa si lahko pri zniževanju stroškov pomagate tudi z nekaterimi manjšimi triki. Večinoma gre za stvari, za katere ne boste porabili praktično nič ali pa zelo malo denarja.

- Oglas -

Stroški ogrevanja

Čeprav se vam morda mnogi triki zdijo takšni, da z njimi ne bo mogoče doseči večje spremembe, kar zadeva mesečne stroške, pa morate upoštevati, da se prihranki postopoma seštevajo. Z uporabo več različnih metod, ki vam jih predstavljamo, lahko do konca ogrevalne sezone prihranite kar precej, obenem pa boste z upoštevanjem teh trikov zmanjšali svoj prispevek k onesnaževanju okolja.

»Oblecite« straniščno  desko

Občutek, ko zjutraj sedete na mrzlo straniščno desko, je vse prej kot prijeten. Prav zaradi tega marsikdo ogreva kopalnico bolj, kot bi bilo zares treba. Pogosto je namreč straniščna školjka hladna, kljub temu da je temperatura v kopalnici sicer prijetna. Predlagamo vam, da uporabite staro majico ali drug kos blaga in »oblečete« straniščno desko. Tako lahko brez posebne škode nekoliko zmanjšate temperaturo v kopalnici. Seveda pa je priporočljivo, da blago, v katerega ste oblekli desko školjke, občasno zamenjate oziroma operete.

- Oglas -

Pripomočki za preprečevanje prepiha

Če vaša okna ali vrata ne tesnijo najbolje, si lahko pomagate s posebnimi pripomočki, namenjenimi zaustavitvi prepiha. Takšni pripomočki so vam po relativno ugodnih cenah na voljo tudi v trgovinah, še ceneje pa bo, če jih izdelate kar sami. Za to ne potrebujete veliko časa in ročnih spretnost. Že osnovno znanje šivanja bo načeloma zadostovalo. Potrebovali boste kos blaga (uporabite lahko staro, nekoliko daljšo nogavico) in polnilo, na primer riž, stiropor, žaganje ali pokovko.

Termofor v postelji

Približno 15 minut pred spanjem napolnite termofor s toplo vodo, ga položite na rjuho in prekrijte z odejo. Pomembno je namreč predvsem to, da je topla vaša postelja. Posledično si lahko mirno privoščite nekoliko nižjo temperaturo v spalnici.

Izkoristite sončno toploto

Tudi v zimskem času vam lahko pri ogrevanju stanovanja vsaj malce pomaga tudi sonce. Podnevi odgrnite zavese na vzhodni, zahodni in južni strani, vendar poskrbite, da jih boste zopet zagrnili, ko se znoči. Tako boste zadržali toploto v stanovanju.

Zapirajte vrata prostorov, ki jih ne uporabljate

Dosledno zapiranje tistih prostorov, v katerih se večinoma nihče ne zadržuje, lahko na koncu ogrevalne sezone pomeni precejšen prihranek, ki pa je seveda odvisen od vrste ogrevanja. Pogovorite se tudi z drugimi člani gospodinjstva in jih opozorite na to, da morajo biti pazljivi pri odpiranju in zapiranju vrat.

- Oglas -

Namestite debelejše zavese

S pomočjo debelejših zaves lahko preprečite tako prekomerno vdiranje hladnega zraka kot izgube toplega. Tako je vsekakor smiselno investirati v zavese iz debelejšega blaga, če jih še nimate. Še posebej zato, ker vam lahko pridejo zelo prav tudi v poletnih mesecih. Če ste nekoliko bolj kreativni, pa se lahko izdelave takšnih zaves (oziroma imitacije zaves) lotite kar sami.

Izolirajte okna s plastiko

Zelo koristno je lahko tudi, da v hladnejših mesecih okna zaščitite oziroma izolirate s plastiko. Uporabite lahko tudi folijo z mehurčki. Metoda je lahko zelo učinkovita, zagotovo pa tudi mnogo cenejša od menjave oken.

Odeja pod rjuho

Še en enostaven in poceni trik za tiste, ki se težko spravite v hladno posteljo. Namesto da bi težavo reševali z višanjem temperature v spalnici, raje uporabite debelejšo odejo, ki jo položite na vzmetnico oziroma pod rjuho. Tudi v tem primeru lahko sicer kupite posebno podlogo, a debelejša odeja, ki jo že imate doma, bo prav tako – če ne celo bolj – učinkovita.

Po peki pustite vrata pečice odprta

Mrzlo vreme je kot nalašč za peko omamnih slaščic. Če tudi vi obožujete peko, pustite na koncu vratca pečice rahlo odprta. Tako toplota ne bo ostala neizkoriščena, ampak bo vsaj malce pripomogla k toplejšemu zraku v prostoru.

Pustite toplo vodo v kadi

Kadar si privoščite toplo kopel, ne odstranite zamaška za odtok takoj, ko končate. Verjetno je voda takrat še dokaj topla, zato lahko prav tako prispeva svoj »košček v mozaik«, kar zadeva zniževanje stroškov ogrevanja.

Uporabljajte preproge

Čeprav mnogi ljudje ne marajo preprog, ker jih je pogosto težko čistiti, pa vam lahko pridejo v zimskem času zelo prav. Kombinirajte več manjših preprog, ki jih boste lahko enostavno oprali, ko bo to potrebno. Občutek, ko stopite na toplo, mehko preprogo, je povsem drugačen, kot če bi stopili na hladna tla, tudi če bi bila temperatura zraka sicer enaka.

.

NAJNOVEJŠE