0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPlavalčevo uho: Kako ga zdraviti?

Plavalčevo uho: Kako ga zdraviti?

MORDA VAS ZANIMA

Plavalčevo uho ali plavalno uho je vnetje zunanjega ušesa, ki se lahko razširi v notranjost ušesa in je pogosta, a preprečljiva težava, ki jo lahko povzroči prekomerna izpostavljenost vodi. Z ustreznimi preventivnimi ukrep lahko bistveno zmanjšate tveganje za razvoj te neprijetne okužbe.

- Oglas -

Kaj je plavalčevo uho in zakaj se pojavi?

Plavalčevo uho se običajno razvije, ko voda vstopi v ušesni kanal in tam ostane, kar ustvarja vlažno okolje, ki je idealno za rast bakterij in gliv. To se lahko zgodi pri plavanju v bazenu, jezeru, reki ali morju. Poleg vode lahko tudi drugi dejavniki prispevajo k razvoju plavalčevega ušesa:

  • Poškodbe sluhovoda: Uporaba vatiranih palčk, slušalk ali celo praskanje z nohti lahko povzroči manjše poškodbe v ušesnem kanalu, kar olajša vstop bakterij.
  • Kemikalije in dražila: Kopanje v bazenih z visoko vsebnostjo klora ali izpostavljenost drugim kemikalijam lahko razdraži sluhovod in poveča tveganje za okužbo.
  • Neustrezno sušenje ušes: Po plavanju ali prhanju lahko ostane vlaga v ušesnem kanalu, kar spodbuja rast mikroorganizmov.

Simptomi plavalčevega ušesa

Simptomi plavalčevega ušesa se običajno razvijejo v nekaj dneh po izpostavljenosti vodi in lahko vključujejo:

  • Srbenje v ušesu: Pogosto prvi simptom, ki ga bolniki opazijo.
  • Rdečina in oteklina: Zunanje uho in ušesni kanal lahko postaneta rdeča in otečena.
  • Bolečina: Bolečina, ki se poveča pri premikanju ušesa ali pritisku na ušesno školjko.
  • Izcedek iz ušesa: Tekoč, voden ali gnojen izcedek iz ušesnega kanala.
  • Zmanjšan sluh: Vnetje ali izcedek lahko povzroči začasno izgubo sluha.
  • Občutek polnosti v ušesu: Občutek zamašenosti ali polnosti v prizadetem ušesu.
Plavalčevo uho

Kako ukrepati ob sumu na plavalčevo uho?

1. Obiščite zdravnika

Če sumite, da imate plavalčevo uho, je najboljši prvi korak obisk zdravnika. Zdravnik bo opravil pregled ušesa in potrdil diagnozo. V večini primerov bo predpisal kapljice za ušesa, ki vsebujejo antibiotike ali antimikotike, odvisno od povzročitelja okužbe.

- Oglas -

2. Uporabite predpisane kapljice za ušesa

Kapljice za ušesa so običajno prva linija zdravljenja. Antibiotične kapljice pomagajo ubiti bakterije, medtem ko antimikotične kapljice zdravijo glivične okužbe. Pomembno je, da kapljice uporabite točno po navodilih zdravnika. Kapljice vstavite v uho, medtem ko ležite z okuženim ušesom navzgor, in počakajte nekaj minut, da kapljice prodrejo globoko v sluhovod.

3. Ohranjajte uho suho

Med zdravljenjem je ključnega pomena, da okuženo uho ohranjate suho. Izogibajte se plavanju in uporabi slušalk ali čepkov za ušesa, dokler okužba ne mine. Pri prhanju ali umivanju las uporabite zaščitno kapico ali vato, namočeno v vazelin, da preprečite vdor vode v ušesni kanal.

4. Blaženje bolečin

Za lajšanje bolečin lahko uporabite zdravila brez recepta, kot so ibuprofen ali paracetamol. Sledite navodilom na embalaži in se posvetujte z zdravnikom, če je bolečina huda ali se ne izboljša.

5. Izogibajte se draženju

Izogibajte se vstavitvi kakršnih koli predmetov v uho, kot so vatirane palčke, saj lahko to poslabša okužbo ali poškoduje občutljivo tkivo v sluhovodu. Prav tako se izogibajte praskanju ali drgnjenju ušesa.

Preberite tudi: Vnetje ušes: Kateri domači pripravki pomagajo?

- Oglas -

Kako preprečiti plavalčevo uho?

Preprečevanje je boljše kot zdravljenje. S temi ukrepi lahko zmanjšate tveganje za razvoj plavalčevega ušesa:

1. Ohranjanje suhih ušes

Po plavanju ali prhanju poskrbite, da bodo vaša ušesa temeljito posušena. Nežno obrišite ušesa z brisačo in nagibajte glavo na stran, da omogočite iztekanje vode iz ušesnega kanala. Lahko tudi nežno stresete glavo ali uporabite sušilnik za lase na nizki temperaturi, da posušite ušesa.

2. Uporaba ušesnih kapljic po plavanju

Preventivne kapljice za ušesa, ki vsebujejo alkohol ali kis, lahko pomagajo izsušiti vodo in preprečiti rast bakterij ali gliv. Uporabite te kapljice po plavanju ali izpostavljenosti vodi. Kapljice lahko kupite v lekarni ali pripravite domačo mešanico z enakimi deli alkohola in belega kisa.

3. Izogibanje daljšemu stiku z vodo

Če je mogoče, omejite čas, ki ga preživite v vodi, še posebej, če imate občutljiva ušesa ali ste nagnjeni k okužbam. Redni plavalci lahko uporabljajo ušesne čepke za plavanje ali zaščitne kapice, da zmanjšajo vdor vode v ušesa.

4. Izogibanje draženju sluhovoda

Ne uporabljajte vatiranih palčk ali drugih predmetov za čiščenje ušesnega kanala, saj lahko povzročite mikro poškodbe ali odstranite zaščitni vosek, kar poveča tveganje za okužbo. Če imate težave z ušesnim voskom, se posvetujte z zdravnikom za varno odstranitev.

5. Pravilna nega ušes

Če ste nagnjeni k pogostim okužbam ušes, se posvetujte z zdravnikom o dodatnih preventivnih ukrepih. Morda vam bo priporočil redno uporabo preventivnih kapljic ali druge prilagoditve v vaši negi ušes.

.

NAJNOVEJŠE