0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaKako preprečiti in obvladati plesen poleti?

Kako preprečiti in obvladati plesen poleti?

MORDA VAS ZANIMA

Poletje prinaša vroče temperature in visoko vlažnost, kar je idealno okolje za rast zidne plesni. Plesen na hrani in drugih materialih povzroča neprijeten vonj, zidna plesen pa estetske težave, obe plesni pa negativno vplivata tudi na naše zdravje. Kako lahko preprečite in obvladate plesen in zidno plesen v poletnih mesecih, da bo vaš dom ostal zdrav in prijeten?

- Oglas -

Kaj sta plesen in zidna plesen?

Plesen, ki se najpogosteje razvije na organskih materialih in zidna plesen sta vrsti gliv, ki najbolj uspevajo v vlažnih in toplih okoljih. Plesen je običajno vidna kot siva, bela ali zelena površinska prevleka, ki se pojavlja na organskih materialih, kot so les, papir ali tkanine. Zidna plesen pa je črni ali temno zeleni madež, ki raste na stenah, stropih ali drugih površinah, ki so pogosto izpostavljene vlagi.

Plesni se širijo s sproščanjem spor v zrak, kar lahko povzroči alergijske reakcije, težave z dihanjem in druge zdravstvene težave, zlasti pri ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom ali občutljivimi na plesen.

Kako preprečiti razvoj plesni?

Preprečevanje je ključ do ohranjanja zdravega doma brez plesni. Poiskali smo nekaj učinkovitih načinov, kako lahko zmanjšate tveganje za rast plesni iv poletnih mesecih:

- Oglas -

1. Vzdrževanje nizke vlažnosti

Plesen uspeva v vlažnih okoljih. Da bi preprečili njeno rast, je pomembno vzdrževati relativno vlažnost v vašem domu pod 60 %. To lahko dosežete na več načinov:

 • Uporabite razvlažilnike: Razvlažilniki pomagajo zmanjšati vlažnost zraka, še posebej v prostorih, ki so nagnjeni k vlagi, kot so kleti, kopalnice in kuhinje.
 • Prezračevanje: Redno prezračujte svoj dom z odpiranjem oken in uporabe ventilatorjev, še posebej v vlažnih prostorih. Uporabite izpušne ventilatorje ali rekuperatorje v kuhinjah in kopalnicah, da odstranite odvečno vlago.
 • Klimatske naprave: Klimatske naprave ne le ohladijo prostor, temveč tudi pomagajo odstraniti vlago iz zraka.

2. Popravilo puščanja in težav z vlago

Prepuščanje vlage je glavni vzrok za rast plesni in zidne plesni. Redno preverjajte vaš dom za znake prepuščanja vlage in se hitro odzovite:

 • Popravite prepuščanje: Preverite streho, okna, vrata in cevi za morebitne znake puščanja in jih takoj popravite. Puščanje lahko povzroči kopičenje vode, kar ustvarja idealne pogoje za rast plesni.
 • Preprečite vdor vode: Poskrbite, da bo vaš dom zaščiten pred vdorom vode. Uporabite vodoodporne tesnilne mase okoli oken in vrat ter zagotovite, da je streha v dobrem stanju.
 • Preprečevanje kondenzacije: Kondenzacija lahko povzroči kopičenje vlage na hladnih površinah, kot so okna in cevi. Uporabite izolacijo na ceveh in oknih in tako zmanjšate kondenzacijo.

3. Redno čiščenje in vzdrževanje

Redno čiščenje in vzdrževanje je ključnega pomena za preprečevanje rasti plesni. Nekaj nasvetov za učinkovito čiščenje:

 • Čiščenje vlažnih površin: Redno čistite površine, ki so pogosto izpostavljene vlagi, kot so kopalniške ploščice, kuhinjski pulti in okenske police. Uporabite čistila proti plesni ali mešanico kisa in vode.
 • Odstranjevanje vlage: Po uporabi kopalnice ali kuhinje poskrbite, da so površine suhe. Obrišite umivalnike, kadi in ploščice, da odstranite odvečno vlago.
 • Odstranjevanje organskih materialov: Plesen raste na organskih materialih, kot so papir, karton in tkanine. Redno odstranjujte stare in odpadne časopise, škatle in tkanine, ki bi lahko bili izpostavljeni vlagi.

4. Uporaba protiplezenskih premazov

Za dodatno zaščito lahko uporabite posebne premaze na stenah, stropih in drugih površinah, ki so nagnjene k vlagi, ki vsebujejo dodatke, ki preprečujejo rast in razvoj plesni. Ti premazi ustvarijo zaščitno plast, ki preprečuje rast plesni na njih.

Kako obvladati zidno plesen?

Če kljub vsem preventivnim ukrepom opazite plesen v vašem domu, je pomembno, da ukrepate hitro in hkrati ugotovite, zakaj nastaja plesen v stanovanju. Tukaj je nekaj korakov, kako se učinkovito spopasti s plesnijo:

- Oglas -

1. Prepoznajte in ocenite prizadeto območje

Najprej ocenite obseg plesni. Majhne madeže plesni lahko pogosto odstranite sami, medtem ko je pri večjih območjih plesni ali pri ponavljajočih se težavah morda potrebno poklicati strokovnjaka, da ugotovi vzrok pojavljanja plesni.

2. Pravilna zaščita in prezračevanje

Pred začetkom čiščenja nosite zaščitno opremo, kot so rokavice, zaščitna očala in maska za prah, da se izognete vdihavanju spor plesni. Prav tako zagotovite dobro prezračevanje v prostoru, kjer boste čistili.

3. Čiščenje plesni

Za čiščenje plesni lahko uporabite različna sredstva:

 • Belilo: Mešanica belila in vode (v razmerju 1:10) je učinkovita za ubijanje plesni na neporoznih površinah. Nanesite raztopino na prizadeto območje, pustite delovati nekaj minut, nato pa obrišite s krpo.
 • Kis: Kis je naravno sredstvo za uničevanje plesni in je učinkovito za uporabo na neporoznih površinah. Razpršite nerazredčen alkoholni kis na plesnivo površino, pustite delovati nekaj ur in nato obrišite.
 • Soda bikarbona: Mešanica sode bikarbone in vode je blago, a učinkovito sredstvo za čiščenje plesni. Nanesite pasto na prizadeto območje, pustite delovati nekaj minut in nato obrišite s krpo.

Preberite tudi: Nad plesen z alkoholnim kisom: Natančen opis postopka korak za korakom

4. Odstranite okužene materiale

Če je plesen prizadela porozne materiale, kot so preproge, tapete ali mavčne plošče, jih je morda treba odstraniti in zamenjati. Porozni materiali lahko absorbirajo plesen, zaradi česar je težko popolnoma odstraniti.

5. Preprečite ponovni pojav

Po čiščenju plesni poskrbite za ukrepe za preprečevanje njenega ponovnega pojava. Ohranite nizko vlažnost, redno preverjajte svoj dom za znake vlage in hitro ukrepajte, če opazite kakršne koli težave z vodo.

.

NAJNOVEJŠE